Sofia i “kalon topin” Shkupit: Tani keni zgjedhje për të ardhmen tuaj

Kovaçevski dhe Petkov / Foto: Kolazh / MPB

Një herë të premten Kuvendi Kombëtar i Bullgarisë miratoi dokumentin e njohur për publikun si “Propozimi francez” për të zhbllokuar rrugën evropiane të Maqedonisë së Veriut, dhe Zëvendëskryeministrja përgjegjëse për Çështjet Evropiane Bojan Maricic dhe ministrit të Jashtëm Bujar Osmani vendosini ato "Vijat e kuqe" të vendit për pranimin e këtij projekt-dokumenti, kryeministri bullgar dha dorëheqjen Kiril Petkov tha dje se “Shkupi tani ka një zgjedhje për të ardhmen e tij”.

Petkov tha në një intervistë me Radion Kombëtare Bullgare (BNR) se pasi Bullgaria miratoi propozimin, tani i takon autoriteteve të vendit të vendosin për të ardhmen e tyre. "Shkupi tani ka një zgjedhje për të ardhmen e tij, Bullgaria nuk mund të jetë përgjegjëse për të gjithë," tha Petkov, duke shtuar se duke pranuar "propozimin francez", Sofja kishte arritur të mbrojë interesat e saj kombëtare.

Ai theksoi se nëse vendi pajtohet me propozimin e Parisit, do të duhet të përfshijë bullgarët në Kushtetutë përpara se të fillojë procesi i negociatave me BE-në. - Kemi mekanizma të qartë kontrolli për gjuhën e urrejtjes dhe diskriminimin. Kemi përcaktime shumë të qarta të fakteve historike dhe edukimit në shkollat ​​në Maqedoninë e Veriut, pohon Petkov.

Zëvendëskryeministrja Mariçiq dhe ministri i Jashtëm Osmani thanë të premten se Maqedonia e Veriut do të pranojë propozimin e presidencës franceze për fillimin e negociatave me BE-në nëse është brenda kornizës negociuese. nuk duhet të problematizohet çështja e gjuhës maqedonase и çështjet historike nuk përfshihen dhe nëse fillimi i procesit të negociatave nuk duhet të lidhet me përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë.

Ajo që doli në opinion si “propozim francez” është në fakt versioni i punës i kornizës së negociatave dhe konkluzioneve të tjera të dorëzuara vendeve anëtare me “kllapa dhe pyetje”, sepse në ato pjesë flitet për çështje që Maqedonia e Veriut dhe Bullgaria. nuk arriti të ndërtonte një qëndrim të harmonizuar.

Osmani theksoi se qëndrimi i tij personal ishte se “propozimi francez” do të bëhej i pranueshëm nëse nga korniza e propozuar negociuese përjashtohej protokolli jokonsistent nga Konferenca e dytë Ndërqeveritare Maqedono-Bullgare, e cila ende nuk është mbajtur, dhe nëse plani për ndryshim u ndryshua dinamika.Kushtetuta, pra fillimi i negociatave nuk duhet të kushtëzohet me përfshirjen e bullgarëve në preambulë.

Sofja këmbëngul që fillimisht të përfshihen bullgarët në Kushtetutë dhe vetëm më pas të thirret një konferencë e dytë ndërqeveritare për të nisur zyrtarisht negociatat e vendit me BE. Qëndrimi ynë është që procesi i futjes së bullgarëve në Preambulën e Kushtetutës, si një nga komunitetet në vend, të zhvillohet deri në përfundimin e procesit të negociatave, dhe negociatat të fillojnë zyrtarisht me konferencën e parë ndërqeveritare, duke shpjeguar se vendimi për fillimin e negociatave është marrë, qysh më 20 mars 2020 dhe tani vetëm fillimi i tyre duhet të zyrtarizohet.

Për sa i përket protokolli, në negociatat ndërmjet Ministrive të Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë është përcaktuar draft version në atë dokument, por tani për tani nuk është plotësisht në përputhje, sepse ka ende pyetje të hapura. Kur dokumenti të harmonizohet, ai duhet të nënshkruhet nga ministrat e jashtëm të dy vendeve dhe më pas të miratohet nga të dyja qeveritë. Protokolli duhet të përmbajë dispozita për zbatimin e Marrëveshjes së Miqësisë dhe Fqinjësisë së Mirë me Bullgarinë, e cila përfshin vendimet e dakorduara ndërmjet anëtarëve të Komisionit të përbashkët për Çështje Historike dhe Arsimore, gjegjësisht përcaktimin e dinamikës së zbatimit të zgjidhjeve zbatuese tashmë të dakorduara nga Komisioni.

Edhe nëse harmonizohet me Bullgarinë, është për vendin është e papranueshme që ai protokoll implementues të bëhet pjesë e kornizës negociuese, sepse kjo do të përfshinte çështje historike në procesin e negociatave me BE-në.

Ministria e Punëve të Jashtme bullgare njoftoi të shtunën se është e gatshme të vazhdojë me nënshkrimin e Protokollit, në përputhje me nenin 12 të Marrëveshjes për miqësi dhe fqinjësi të mirë me Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Në deklaratën e Ministrisë së Jashtme bullgare thuhet se “është koha që faktorët përgjegjës në Republikën e Maqedonisë së Veriut të tregojnë përkushtimin dhe dëshirën e tyre për të ardhmen e tyre dhe evropiane në rajon, jo me fjalë, por me vepra”.

Nga kjo varet shpejtësia me të cilën Republika e Maqedonisë së Veriut do të anëtarësohet në Bashkimin Evropian dhe nuk do të vonohet nëse vendi i përmbush obligimet e veta në aspektin e vlerave evropiane dhe marrëdhënieve të mira fqinjësore”, thuhet në MPJ.

Video e ditës