Kugel me lëng sipas recetës së Jamie Oliver
Kugel është një pjatë klasike çifute që me kalimin e kohës ka dashuruar gjithë botën për shkak të kores së saj krokante dhe brumit të lëngshëm. Është aq i mirë sa nuk keni nevojë të shtoni mish, por nëse dëshironi, mund të shtoni salsiçe të grirë ose proshutë.
Përbërësit:
- 3 kunguj të njomë
– 3 karota të mesme
- 2 patate të ëmbla (rreth 450 g)
- 2 qepë të mesme
- 2 thelpinj hudhër
– 1/2 filxhan majdanoz të grirë
– 3 lugë gjelle borzilok të freskët ose 1 lugë çaji të thatë
- 4 vezë
- 4 të bardha vezësh
– rreth 1/2 filxhan miell niseshte
- kripë dhe piper për shije
- 2 lugë çaji vaj ulliri
përgatitja:
Qëroni karrotën dhe grijeni në rende. Grini gjithashtu kungujt dhe patatet. Pritini imët qepën dhe majdanozin. Kriposim kungulleshkat dhe i lëmë në një kullesë. Ngroheni furrën në 180 gradë. Lyejeni enën e pjekjes me vaj. Në një tas të madh, kombinoni karotat, patatet e ëmbla, qepën, hudhrën, majdanozin dhe borzilokun. Shtojmë kungull i njomë, duke shtrydhur ujin e tepërt. Përziejini mirë. Shtoni vezët, kripën, piperin dhe vajin dhe shtoni gradualisht miellin duke e përzier. Nëse përdorni të gjithë miellin varet nga sa ujë kanë humbur perimet. Rrihni të bardhat e vezëve në një tas duke përdorur një mikser elektrik. Përzieni të gjithë përzierjen e vezëve në të bardhat e vezëve, më pas shtoni përzierjen e perimeve. Masën e vendosni në një enë pjekjeje dhe e shpërndani në mënyrë të barabartë. Piqeni për 1 orë e 10 minuta ose derisa të marrë ngjyrë kafe të artë dhe përzierja të jetë e fortë. Këshillë: Masa mund të piqet edhe në format e kifleve në 190 gradë, për 20 deri në 30 minuta, derisa të marrë ngjyrë kafe të artë.