Kuvendi zgjodhi ministrat e rinj, për ta votuan 64 dhe 65 deputetë

Foto: Kuvendi i RSM

Sonte, pas dy javësh diskutime, Kuvendi zgjodhi katër ministrat e rinj në Qeveri – Krenar Loga për drejtësi Fatmir Majiti për shëndetin, Azir Aliu për shoqërinë e informacionit dhe administratën, si dhe Kaja Shukova për mjedisin dhe planifikimin hapësinor.

Loga, Mejiti dhe Aliu janë nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, ndërsa Shukova është propozuar nga LSDM. Loga zë vendin e Nikola Tupanceskit, portofol i menaxhuar më parë nga LSDM, Mejiti zëvendëson Bekim Salin nga Alternativa dhe Aliu zëvendëson Admirim Alitin, po ashtu nga Alternativa. Shukova, nga ana tjetër, do të zëvendësojë Naser Nuredinin nga BDI.

Pas debatit, i cili u reduktua kryesisht në përleshje partiake mes mazhorancës në pushtet dhe opozitës dhe dy pauzave pasdite, 65 deputetë votuan për Logën, 64 për Mejitin, 65 për Aliun dhe 65 për Shukovën. Nuk pati asnjë votë kundër apo abstenim për asnjë. të ministrave.

Ministrat dhanë një deklaratë solemne pas votimit.

Loga ka lindur në Strugë në vitin 1984. Ai u diplomua në Fakultetin Juridik në Universitetin e Evropës Juglindore, ku mori titullin master në diplomaci. Ai ka dhënë edhe provimin e jurisprudencës. Përveç gjuhës amtare shqipe, ai flet edhe maqedonisht, anglisht dhe italisht. Ai është anëtar i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve dhe ka mbajtur disa funksione në nivel shtetëror dhe lokal.

Majiti me profesion është specialist neurolog në PJU UK për Neurologji Shkup, ku punon që nga viti 2011. Është specializuar në neurologji në Fakultetin e Mjekësisë në Shkup në vitin 2015. Paraprakisht ka punuar si mjek i mjekësisë së përgjithshme në një ordinancë private dhe në Spitalin e Përgjithshëm “Ferid Murat” në Gostivar. Licencën e mjekut e ka marrë nga Oda e mjekëve të Maqedonisë në vitin 2000. Ai gjithashtu studioi në Fakultetin e Mjekësisë në Sarajevë në vitet 1993-1999.

Aliu ka lindur në Gostivar në vitin 1976. Është diplomuar në Fakultetin e Inxhinierisë Elektrike në Universitetin “St. Kiril dhe Metodi” Shkup, ku magjistroi, e më pas doktoroi në shkencat informative në Fakultetin Shkencë-Matematikë në UKIM. Flet maqedonisht, shqip dhe anglisht. Punoi si profesor në gjimnazin "Pançe Popovski" në Gostivar, prej nga e vazhdoi karrierën në Universitetin e Evropës Juglindore në Tetovë, ku ishte asistent, prodekan për shkencë, profesor i asocuar, nënkryetar i menaxhmentit. Bordi, dhe që nga viti 2020 është profesor ordinar.

Shukova ka lindur në Shkup më 1 janar 1970. Ka diplomuar në Fakultetin Teknologjik-Metalurgjik në Shkup në vitin 1995. Që nga viti 2020, ajo është sekretare shtetërore në Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MŽSPP), ku ka mbajtur disa pozita, duke filluar nga viti 1999. Ai njeh anglisht në mënyrë aktive dhe gjermanisht në mënyrë pasive. Ajo ka kualifikime kyçe në menaxhimin dhe planifikimin mjedisor dhe ka marrë pjesë në përgatitjen e akteve ligjore në fushën e mjedisit dhe harmonizimin e tyre me kërkesat e Bashkimit Evropian, si dhe në procesin e shqyrtimit dhe negociatave me BE-në. . Ajo ishte anëtare e disa grupeve të punës.

Pas zgjedhjes së këtyre katër ministrave, në kuadër të seancës së 104-të, duhet të bëhen shkarkimet e zëvendësministrave në portofolet: mbrojtje, bujqësi dhe arsim, si dhe zgjedhja e pasardhësve të tyre. Zëvendësministrat e Mbrojtjes, Bujqësisë dhe Arsimit dhe Shkencës, Bashkim Hassani, Abdulshukur Abedini dhe Lulzim Aliu të shkarkohen dhe në vend të tyre të emërohet Tiron Jajaga për Mbrojtjen, Vjolca Berisha, sipas propozimit të qeverisë për Bujqësinë. dhe Agim Nuhiu për Arsim dhe Shkencë. Zëvendësministre e Drejtësisë duhet të emërohet Viktorija Avramovska-Matic, ndërsa zëvendësministre e Shëndetësisë Maja Manoleva.

Mazhoranca u rrit vetëm me një deputet, VMRO-DPMNE po flirton me Alternativën

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës