Vitin e kaluar nga taksat janë mbledhur 53 milionë euro

Do të paguajmë 50 dhe 70 denarë në një drejtim në dy tarifat e reja për në Shtip / Foto: MPB

Në vendkalimet e pagesave në vend vitin e kaluar ka pasur qarkullim në vlerë prej 3.274.387.335 denarë (53.242.070 euro), bëjnë të ditur për MPB-në Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore (MPB). Të hyrat e vitit të kaluar janë 6,6 milionë euro më shumë se ato të vitit 2021, kur ishin 46,4 milionë euro.

Në rrugët e reja me pagesë, të lansuara më 18 korrik të vitit të kaluar, Preod dhe Kadrifakovë në drejtimin Milladinovci – Shën Nikollë – Shtip, arkëtimi është 85.599.333 denarë, përkatësisht 72.861.770 denarë.

“Më fitimprurëse” është rruga me pagesë Romanovcë, ku sipas të dhënave të Ndërmarrjes Publike për rrugë shtetërore, qarkullimi është 400.174.788,00 denarë. 266.361.767 denars have been collected from the toll collection of Miladinovci, Glumovo 258.299.622, Gradsko 248.125.247 denars, Želino 244.476.653 denars, Gevgelija 236.866.875 denars, Petrovec 205.967.358 denars, Tetovo 201.158.821 denars. .195.984.192 denars, Otovica 188.054.352 denars, Demir Kapija 172.813.622 denars and Gostivar 164.536.337 denarë.

Me rastin e krahasimit të qarkullimit të pikave të pagesës duhet të merret parasysh edhe çmimi i tarifave sipas kategorive, si dhe fakti se Sopoti dhe Otovica janë të vetmet që kanë pika pagese vetëm në një drejtim dhe se Preod dhe Kadrifakovë kanë qenë. u hap në korrik të vitit të kaluar.

Qarkullimi i realizuar nga arkëtimi elektronik i tarifave përmes shitjes së pajisjeve elektronike dhe shtimit të tyre në AMC Center, nga ana tjetër, arrin në 333.106.598 denarë.

Që nga fillimi i futjes së arkëtimit elektronik të tarifave, nga korriku 2019 deri më 1 mars të këtij viti, arkëtimi elektronik ka shënuar rritje konstante si në shitjen e pajisjeve elektronike ashtu edhe në rimbushjen e tyre.

Për periudhën 2019 deri më tani janë shitur gjithsej 144.591 copë karta M-Smart dhe 17.412 pajisje M-Tag ose gjithsej 162.003 pajisje elektronike. Për periudhën e treguar janë bërë gjithsej 851.272 mbushje individuale të pajisjeve elektronike.

PBPZH thotë se pesha e arkëtimit elektronik po rritet vazhdimisht në xhiron totale të realizuar nga arkëtimi i tarifave dhe tashmë kalon 30 për qind të totalit të arkëtimit, në seksionin e vendkalimeve ku funksionon arkëtimi elektronik.

Mënyra më e zakonshme e pagesës së tarifave është ende me para në dorë me pak më shumë se 55 për qind të pagesave, llogaritë e pagesave elektronike për mbi 30 për qind dhe pagesa pa para me anë të kartave të pagesave përbën rreth 15 për qind të pagesave.

Në korrik të vitit 2019 është futur sistemi elektronik i mbledhjes së pagesave në tarifat e pjesës së Korridorit 10 që kalon nëpër vend, dhe modernizimi është duke u zhvilluar me instalimin e një sistemi të tillë në pikat e pagesës Miladinovci, Glumovë, Zhelinë, Tetovë dhe Gostivar. Korridori 8. Kontraktor është konsorciumi "JV Aselsan-Zhikol". Vlera e kontratës është 12.489.356 XNUMX XNUMX euro.

Një procedurë për harmonizimin teknik dhe financiar është duke u zhvilluar për zbatimin e ndërveprimit në mbledhjen elektronike të tarifave brenda kornizës së Ballkanit të Hapur, pasi u ra dakord në samitin e Ohrit për të krijuar një sistem të vetëm elektronik të mbledhjes së tarifave (ENP) në Serbi, Maqedoninë e Veriut dhe Shqipëri. .

Me atë sistem, shoferët do të paguajnë tarifën në mënyrë elektronike, me një pajisje unike TAG. Mënyra e re e pagesës së tarifave duhet të lehtësojë fluksin e automjeteve në pikat e pagesës.

Sipas njoftimeve nga institucionet kompetente, deri në hyrjen e vendit në BE duhet të vendoset dixhitalizimi i plotë i tarifave, përkatësisht të digjitalizohet mënyra se si do të bëhet tarifa e tarifës.

Marrë nga MPB.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës