Kuvendi i KOS-it miratoi unitetin kanonik të KOM-OA

spc
СПЦ / EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Kuvendi i KOS-it sot ka miratuar unitetin kanonik të KOS-it me KOS-OA, shkruajnë mediat serbe.

Kështu, mosmarrëveshja, e cila daton në vitin 1967, zgjidhet përfundimisht.

Në njoftimin e KOS-it thuhet:

“Pas marrjes së aktit të Sinodit të Shenjtë të Ipeshkvijve të Kishës Ortodokse Maqedonase – Kryepeshkopata e Ohrit, e cila pranon statusin e njohur kanonik, të dhënë në vitin 1959 nga Sinodi i Shenjtë i Ipeshkvijve të KOS-it, dhe shpreh shpresën se Kisha Ortodokse Serbe do zgjidhja e statusit, për të ndjekur pëlqimin pan-ortodoks dhe pranimin e atij statusi, vendosi Sinodi i Shenjtë i Ipeshkvijve:

- Me mirënjohje ndaj Zotit dhe me gëzim, Asambleja mirëpret pranimin e statusit kanonik përgjithësisht të njohur, që është statusi i autonomisë sa më të gjerë, pra pavarësisë së plotë të brendshme, të dhënë në vitin 1959;

- për shkak se heq arsyet e ndërprerjes së kungimit liturgjik dhe kanunor, të shkaktuar nga shpallja e njëanshme e autoqefalisë në vitin 1967, krijohet një bashkësi e plotë liturgjike dhe kanonike;

KOM-OA nuk planifikon të mbajë liturgji të përbashkët të shenjtë hierarkike me KOS-in

Video e ditës