Gir: Sjellja e bullgarëve nuk ndryshon thelbin e Kushtetutës

David Gere
David Gere / Foto: MPB

Ambasadorja e BE-së, David Gere, thotë se të gjitha vendet që duan të anëtarësohen në BE duhet të zbatojnë standardet e të drejtave të njeriut. Këto janë pritshmëritë, thekson ai, dhe Këshilli i Evropës monitoron se si zhvillohet në një vend kandidat.

Në një intervistë për televizionin Telma, Gir shton se pavarësisht se në opinion ka shumë mendime të ndryshme për hapjen e Kushtetutës për të bërë ndryshimet e nevojshme, pra për të futur bullgarët në të, në fakt të gjithë duhet të mendojnë për çfarë do të thotë ai ndryshim në praktikë.

- Ndryshimi i Kushtetutës është para së gjithash një vendim sovran që duhet të marrë ky vend. Sigurisht që keni të drejtë, ne dëgjojmë shumë zëra të ndryshëm dhe kjo është për publikun që ta shohë. Mendoj se është e rëndësishme të tërhiqemi për një moment dhe të pyesim se çfarë është në të vërtetë ky amendament kushtetues apo çfarë do të thotë ai në praktikë. Në realitet do të thotë të përfshihet në Kushtetutë një referencë për individët, shtetas të shtetit, të cilët e identifikojnë veten si bullgarë. Kjo është fundi. Nuk ka asnjë ndryshim në natyrën thelbësore të Kushtetutës. Nuk prek identitetin e vendit apo interesat e tij thelbësore. Ky vend tashmë ka një histori të mirë të marrëdhënieve ndëretnike. Këto ndryshime janë ndryshime që mund të zbatohen, që duhen analizuar në mënyrë objektive, duhet të tërhiqemi pak dhe t'i shohim. Le të bëjmë një krahasim, për shembull, me disa vende të tjera. Për shembull, Kroacia, e cila përfshin më shumë se 20 komunitete në Kushtetutën e saj, duke përfshirë bullgarët, shqiptarët dhe maqedonasit. Ajo nuk ndryshoi natyrën thelbësore të Kushtetutës dhe nuk pati pasoja për interesat e shtetit. Mendoj se është më e rëndësishme të zhvillohet një debat, i cili do të marrë parasysh se për çfarë saktësisht bëhet fjalë. Dhe le të përpiqemi të largohemi nga një retorikë më e lartë që nuk na ndihmon të kuptojmë se për çfarë bëhet fjalë, thotë Geer.

Ai shton se janë të gatshëm të bisedojnë me të gjithë për të shpjeguar se si e sheh BE-ja, por në fund të fundit vendimin duhet ta marrë vendi.

Në intervistë, ambasadori evropian flet edhe për korrupsionin, për të cilin mendon se është sfida më e madhe që duhet të zgjidhë vendi, sepse e gjithë kjo prek të drejtat e qytetarëve, aksesin në arsim, shëndetësi, punësim, promovim.

- Tashmë globalisht janë bërë disa hapa pozitivë në këtë fushë, janë miratuar ligje të caktuara, disa institucione tashmë po punojnë me efikasitet, siç është Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit, si disa nga autoritetet e auditimit që kryejnë punë të rëndësishme. Por siç e dini, legjislacioni nuk mjafton, ai duhet të zbatohet dhe nëse nuk zbatohet, duhet të zbatohet. Sa i përket gjyqësorit, po, ka disa individë, ka disa pjesë të gjyqësorit dhe të prokurorisë, të cilët po bëjnë punën që duhet të bëjnë, por opinioni i publikut për drejtësinë është vërtet shumë i ulët. Prandaj gjyqësori dhe prokuroria duhet t'i demonstrojnë publikut, t'i tregojnë me veprime, se mund të besojnë se këto institucione do të vënë drejtësi, thotë ambasadori evropian Gir.

Ai thekson se Qeveria duhet të luajë rolin udhëheqës, por edhe institucionet e tjera si dhe mediat.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës