Me shfuqizimin e vetos, Bullgaria po e humb betejën për histori, thotë Georgi Prvanov

Foto: Screenshot, BNT

Ish presidenti i Bullgarisë, Georgi Parvanov, bëri thirrje për një qasje konstruktive midis Sofjes dhe Shkupit. Siç njofton korrespondenti i MIA-s në Sofje, sipas Përvanovit, sado i thjeshtë të jetë propozimi francez, ai është diplomatikisht i përmbajtur dhe jep një bazë dhe drejtim për dalje nga kjo krizë diplomatike disavjeçare.

Ish-presidenti bullgar shprehu shpresën se do të ndërmerret një lëvizje për t'i dhënë fund kësaj sage. Ai tha se me heqjen e vetos, Bullgaria po e humb betejën për histori.

“Natyrisht që vetoja nuk mund të ndryshojë qëndrimin e shoqërisë maqedonase. Edhe më shumë se sa kombet më të afërta, siç ishin dhe siç na deklaruan dy kryeministrat e Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, Bojko Borisov dhe Zoran Zaev, vendet janë bërë më armiqësoret”, komenton Prvanov.

Ai është i vendosur se duhet të punojmë për rivendosjen e marrëdhënieve dypalëshe, për një afrim të ri midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe kjo është e mundur, por jo në një mënyrë për të ndikuar në institucionet evropiane.

Prvanov shpalli botimin e ri të librit "Kryengritja Ilinden-Preobrazhensko 1903 me sytë e diplomatëve evropianë", të cilit ai vetë është bashkëautor.

Publikimi, sipas ish-presidentit bullgar, "ndricon të vërtetën dokumentare për ngjarjet mes dy kombeve më shumë se 100 vjet më parë". Libri do të shpërndahet në ambasadat bullgare jashtë vendit dhe në institucionet evropiane.

Video e ditës