Prej muajsh askush nuk e ndalon ndërtimin e pallatit 17-katësh në Karposh, edhe pse leja e ndërtimit është e pakompletuar.

Foto: Shtypi i Lirë

Disa nga qytetarët dyshojnë se nuk do t'i hiqet asnjëherë leja e ndërtimit zhvilluesit dhe se Bashkia, siç thonë ata, nuk do ta ndalë ndërtimin derisa të jetë tepër vonë dhe shumë e kushtueshme për ta ndalur.

Kanë kaluar tre muaj nga anulimi i konservimit të objektit 17-katësh pas Poliklinikës së Bukureshtit, por objekti vazhdon të ndërtohet dhe Komuna e Karposhit ende nuk ka asnjë reagim apo zgjidhje për ndalimin e ndërtimit. Investitorët ZSF-KOM dhe “Delta 2015 Construction” aktualisht kanë një leje ndërtimi që Komuna e ka lëshuar në janar të këtij viti në bazë të opinionit të mëparshëm pozitiv konservues të lëshuar në nëntor të vitit të kaluar.

Ajo shkaktoi reagime dhe protesta nga karposhanët dhe organizatat e shoqërisë civile, të cilat pretendonin se ky opinion ishte i paligjshëm. Ndaj kanë dorëzuar peticionet në Ministrinë e Kulturës dhe në Qendrën e Konservimit me kërkesë për anulimin e saj, por institucionet kanë njoftuar vetëm pas dhënies së lejes së ndërtimit. Mendimi i konservatorit është anuluar vetëm më 21 shkurt, me arsyetimin se nuk është në përputhje me Rregulloren për formën dhe përmbajtjen e formularit të mendimit të konservatorit dhe për formën dhe përmbajtjen e formularit të kërkesës për lëshimin e mendimi i konservatorit.

Foto: Shtypi i Lirë

Përsëri kërkuam nga Komuna një përgjigje nëse përfundimisht do të merret vendim për ndalimin e ndërtimit, anulimin apo jo të lejes së ndërtimit dhe shpjegim se në çfarë baze ligjore Komuna lejon që ndërtimi të vazhdojë pa dokument që është të nevojshme për ndërtim në një zonë të mbrojtur. Dhe përsëri e njëjta përgjigje erdhi prej andej.

Ju njoftojmë se sipas nenit 95 të Ligjit për Procedurën e Përgjithshme Administrative, Fletorja Zyrtare 124/15, deri në skadimin e afateve të parapara për fillimin e kontestit administrativ kundër Vendimit nr.02.242/3, datë 20.3.2024, të miratuar nga Bordi. të Drejtorëve të Institucionit Nacional Qendra për Konservim - Shkup, për arsye se zgjidhja, gjegjësisht përfundimi përfundimtar i gjithë procedurës, është parakusht për të vendosur për vetë rastin dhe paraqet çështje të pavarur juridike për të cilën gjykata kompetente ose ndonjë organ tjetër publik është kompetent për të zgjidhur, Komuna e Karposhit - Drejtoria e Urbanistikës nuk mund të veprojë, gjegjësisht nuk do të ndërmarrë asnjë veprim administrativ - informoi Karposh.

Qendra e konservimit anuloi opinionin pozitiv për kullën në Karposh, Komuna është në lëvizje

Në truallin ku do të ndërtohet pallati i diskutueshëm 17-katësh, makineritë po punojnë nga mëngjesi në darkë, duke gumëzhitur dhe gumëzhimë dhe tashmë investitorët kanë filluar t'i ofrojnë apartamentet për shitje.

 Ndërtesa monstra po ndërtohet ditë e natë, 20 orë në ditë, po shembet, po ndotet, po ndërtohet sa më shpejt për të arritur në realizimin për të cilin, në rast të revokimit të leje ndërtimi, do të kërkonim një shumë të madhe për dëmet. Dhe në krye të të gjithave, ata vendosën një vinç jashtë parcelës së rrethuar, matanë rrugës, kështu që bartin matanë rrugës, nga një parcelë në tjetrën, mbi kokat e njerëzve dhe automjeteve, pse rruga është e lirë edhe për qarkullim kur një ngarkesë është e varur mbi kokën tuaj. Inspektor ndërtimi, shef i dikasterit kompetent, a ka apo jo, po shikojnë apo mbyllin sytë!? Sa i pavlerë është njeriu i thjeshtë, malli i ndërtuesit lejohet me çmimin e jetëve njerëzore – komenton një banor i Karposhit.

Foto: Shtypi i Lirë

Qytetarët që banojnë pranë kantierit ankohen se nuk kanë qetësi deri në orët e vona për shkak të zhurmave dhe trokitjeve. Ata thonë se të paqasshme janë edhe vendkalimet për këmbësorë, të cilat nga njëra anë janë të rrethuara, ndërsa nga ana tjetër janë parkuar automjete dhe kamionë për nevojat e kantierit. Sipas tyre, një mospërfillje e tillë për sigurinë e qytetarëve është e paprecedentë dhe asnjë institucion në vend nuk e pengon këtë arbitraritet. Ata dyshojnë se asnjëherë nuk do t'i hiqet leja e ndërtimit ndërtuesit dhe se Komuna e Karposhit, siç thonë ata, nuk do ta ndalë ndërtimin derisa të jetë tepër vonë dhe shumë e shtrenjtë për ta ndalur.

Është interesant fakti se pas tre muajsh punë, gërvishtje dhe zhurmë në kantier, në terren nuk shihet ndonjë përparim serioz në ndërtim. Gjithçka duket njësoj si në fotot e bëra pak pasi filloi ndërtimi.

Anulohet mendimi konservator për objektin 17-katësh në Karposh, por nuk dihet nëse do të “anulohet” edhe leja e ndërtimit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës