Me propozimin francez, dera e BE-së është e hapur për ju!

I dërguari special i Qeverisë Federale për vendet e Ballkanit Perëndimor, Manuel Saratsin/Foto: MIA

E di që ky është një moment i vështirë për ju dhe për njerëzit tani, por është gjithashtu një moment që sjell pak shpresë brenda vetes. Unë besoj në politikën dhe popullin maqedonas dhe se së bashku do të vazhdojmë në rrugën drejt BE-së - tha përfaqësuesi special gjerman për Ballkanin Perëndimor, Manuel Saratsin.

Me pranimin e propozimit francez, është e mundur që menjëherë të fillojë procesi i negociatave për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut në BE, pa vonesa të mëtejshme dhe pa mundësi bllokimesh. Gjermania është në anën e Maqedonisë së Veriut dhe do të përpiqet që perspektiva evropiane e Ballkanit Perëndimor të ringjallet në mënyrë aktive - tha përfaqësuesi special gjerman për Ballkanin Perëndimor, Manuel Saratsin, i cili mbërriti dje për një vizitë zyrtare në vendin tonë.

Në konferencën e përbashkët për shtyp me zëvendëskryeministrin për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq, Saraçin tha se dera për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE me këtë marrëveshje është shumë e hapur. Të hysh nga kjo derë, siç tha ai, nuk është e lehtë, por është vendim i politikës dhe i vendit tonë.

– E di që ky është një moment i vështirë për ju dhe për njerëzit, por në të njëjtën kohë është edhe një moment që sjell njëfarë shprese. Unë besoj në politikën dhe popullin maqedonas dhe se së bashku do të vazhdojmë rrugën drejt BE-së. Sulmi i Federatës Ruse ndaj Ukrainës tregon se sa e rëndësishme është zgjidhja e problemeve së bashku, organizimi, por gjithashtu na tregon se asgjë nuk ofron aq siguri sa të jesh në organizatat evropiane, përmes marrëveshjeve evropiane - shtoi Saratsin.

Sipas Saracin, kjo marrëveshje është e mirë sepse merr parasysh kërkesat e Qeverisë së Maqedonisë së Veriut dhe parasheh që procesi i negociatave për anëtarësim të fillojë menjëherë pa vonesë. Ai shprehu mirëkuptimin se ka edhe kritika për propozimin, se ka shqetësim për identitetin e vet kombëtar, duke theksuar se për Gjermaninë ai identitet është shumë i qartë, por siç tha ai, me këtë propozim ruhet identiteti ynë.

– E kuptoj që ka mosbesim ndaj qëndrimit bullgar. Në Sofje kam dëgjuar se ka besim në pozicionin në Shkup. Nuk mund të premtoj se cili do të jetë rezultati i zgjedhjeve në Bullgari, por një gjë është e qartë, ajo është se gjithçka që mund të zgjidhet tani, duhet të zgjidhet, sepse duhet të siguroheni për periudha më të rrezikshme. Nuk jam i bindur që të presësh tani është e zgjuar. Gjermania dhe BE-ja do të bëjnë gjithçka për të garantuar se rruga e Maqedonisë së Veriut drejt BE-së do të jetë e hapur - tha Saratsin.

Zëvendëskryeministrja Mariçiq tha se nuk duhet të vendosim barriera për veten tonë dhe se në momentet e duhura na duhen vendime të mençura dhe burrështetas. Para nesh, tha ai, kemi një propozim evropian për fillimin e negociatave me BE-në, i cili përfshin të gjitha qëndrimet dhe vërejtjet e Maqedonisë dhe ofron një mundësi që duhet ta shqyrtojmë seriozisht.
I pyetur se përse ka një ofensivë diplomatike në vend këto ditë, zëvendëskryeministri tha se politika jonë bazohet në miqësi dhe aleancë dhe se është normale që miqtë dhe aleatët tanë të na vizitojnë në këtë moment vendimtar për vendin.

- Mendoj se nuk ka hap më logjik sesa të kemi sot një përfaqësues të Gjermanisë si aleatin tonë dhe partnerin më të madh në BE. Nuk ka asgjë më logjike që dje kishim personin e parë të Këshillit Evropian, Charles Michel në Shkup. Këta janë miqtë dhe aleatët tanë, të cilët vijnë këtu për të siguruar publikun për atë që kemi thënë prej disa ditësh - se ky propozim është vërtet i përmirësuar në krahasim me atë origjinal, se plotëson të gjitha shqetësimet dhe sfidat tona apo kurthet e mundshme që ne e pamë në propozimin fillestar dhe se vonesa apo kërkesa për një propozim më të mirë nuk do të forcojë pozicionin tonë - tha Mariçiq.

Video e ditës