Me paratë evropiane për reformat evropiane në Maqedoni

Komisioni Europian

Nëse reformat zbatohen sipas planit, pritshmëritë e Brukselit janë që në dhjetë vjet vendet e Ballkanit Perëndimor të dyfishojnë PBB-në e tyre dhe ritmi i rritjes të jetë mbi shtatë për qind.

Reforma dhe para, pa reforma, pa para është qëndrimi i Komisionit Evropian për Planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor, nga i cili nuk devijon dhe kujton se reformat janë të pashmangshme. Plani për përafrimin dhe integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në tregun evropian parashikon 6 miliardë euro në periudhën 2024-2027, nga të cilat katër miliardë janë kredi me interes të ulët dhe periudhë mospagimi 8 deri në 10 vjet. , kurse dy miliardë eurot e mbetura janë grante.

Sa nga këto 6 miliardë do të marrë secili nga vendet e Ballkanit Perëndimor, do të varet nga numri i banorëve dhe prodhimi i brendshëm bruto vjetor (GDP), dhe në raport 60 për qind e parave do të jetë sipas numri i banorëve, dhe 40 për qind sipas PBB-së vjetore. Sipas vlerësimeve të Komisionit Evropian në bazë të këtyre treguesve, Maqedonia do të merrte afër një miliard euro.

Edhe pse me këto fonde prioritet i Bashkimit Evropian është hapja e tregut të përbashkët evropian për vendet e Ballkanit Perëndimor, paratë nuk do të jepen pa kushte. Të gjitha vendet, përfshirë Maqedoninë, do të duhet të zbatojnë reformat bazë dhe të afrojnë legjislacionin e tyre me atë evropian. Në rastin e Maqedonisë, pritshmëritë janë që për shkak të zgjedhjeve dhe ndryshimit të qeverisë procesi mund të ngadalësohet, por vlerësimet janë se vendi po ecën mirë. Megjithatë, për të marrë para, vendi fillimisht duhet të miratojë axhendën e reformave që do të duhet të zbatohet nga fundi i këtij viti deri në vitin 2028.

Nëse reformat kryhen sipas planit, pritshmëritë e Brukselit janë që në dhjetë vjet vendet e Ballkanit Perëndimor të dyfishojnë PBB-në e tyre dhe ritmi i rritjes të jetë mbi 7 për qind.

Ajo që pritet nga autoritetet maqedonase është reforma në sundimin e ligjit, reforma e administratës publike, përmirësimi i klimës së biznesit, investimet në digjitalizim, përmirësimi i procesit arsimor, ristrukturimi i postës, kontrolli më i mirë financiar... përfshin sigurinë kibernetike si dhe ndihmën shtetërore, duke kujtuar se subvencionet nuk janë në përputhje me legjislacionin e Unionit.

E para nga katër shtyllat mbi të cilat bazohet Plani i Rritjes së Ballkanit Perëndimor është forcimi i integrimit ekonomik me tregun e përbashkët të BE-së dhe fokusi i tij është në shtatë fusha prioritare: lëvizja e lirë e mallrave, shërbimeve dhe punëtorëve, aksesi në pagesën e vetme evropiane. zona (SEPA ), lehtësimi i transportit rrugor, integrimi dhe dekarbonizimi i tregjeve të energjisë, tregu i vetëm dixhital dhe integrimi në zinxhirët e furnizimit industrial.

Shtylla e dytë është forcimi i integrimit ekonomik brenda Ballkanit Perëndimor përmes një tregu të përbashkët rajonal, bazuar në rregullat dhe standardet e BE-së, i cili potencialisht mund të shtojë 10 për qind në ekonomitë e këtyre vendeve.

Shtylla e tretë i referohet përshpejtimit të reformave themelore, mbështetjes së rrugës së Ballkanit Perëndimor drejt anëtarësimit në BE, promovimit të rritjes së qëndrueshme ekonomike duke tërhequr investime të huaja dhe forcimit të stabilitetit rajonal.

Shtylla e katërt parashikon një rritje të ndihmës financiare për të mbështetur reformat që do të paguhen nëse vendet e Ballkanit Perëndimor zbatojnë disa reforma socio-ekonomike dhe themelore.

Ndryshe, një nga parakushtet për një integrim më të shpejtë ekonomik të gjashtë vendeve të rajonit është asociimi fillestar i tyre në një treg rajonal, si hap i parë drejt qasjes së përbashkët në tregun e përbashkët evropian.
Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen konfirmoi se gjithçka do të varet nga reformat e vitit të kaluar kur tha se “reformat janë kusht. Nëse zbatohen reformat, atëherë do të vijnë fondet”.

“Ne e kemi të qartë se reformat kërkojnë kohë, por nëse nuk bëhet asgjë, nëse reformat nuk zbatohen, fondet do të transferohen në vendet e tjera nga Ballkani Perëndimor që po arrijnë rezultate”, tha atëherë Von der Leyen.

Plani parashikon që pagesa e parave që do të shkojnë në buxhet të bëhet dy herë në vit, pas kërkesave të parashtruara nga partnerët nga Ballkani Perëndimor dhe pas verifikimit nga Komisioni Evropian të plotësimit të kushteve si makro- stabilitetin financiar, menaxhimin e financave publike, transparencën dhe mbikëqyrjen e buxhetit.

Zëvendëskryeministri Bojan Mariçiq, pas takimit të fundit ministror për Planin e Rritjes, deklaroi se “nuk ka kohë për të humbur në zbatimin me sukses të detyrimeve të dakorduara të secilit prej vendeve të përfshira në Plan”. Në takim, siç tha ai, u prezantuan prioritetet nga Agjenda e Reformës të përcaktuara si obligim ynë në Plan dhe detyrimet tona për akses në zonën e vetme të pagesave në euro, për brezat e gjelbër për promovimin e tregtisë dhe lehtësimit të transportit, falas. Zona Wi-Fi në hapësira publike në 500 bashki të rajonit dhe për zhvillimin e qendrave të inovacionit dixhital.

Janë përcaktuar gjithashtu hapat e mëposhtëm - puna në projekte për Akademinë për një treg të vetëm, pranimi i Portofolit Dixhital, si dhe puna për bashkimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në Aleancën e BE-së për Barnat Kritike dhe Pajisjet Mjekësore për të forcuar kombëtaren kapacitetet shëndetësore.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës