REGJISTRIM DRON: Si dukej Parada e Krenarisë në Shkup

Parada e Krenarisë në Shkup / Foto: Free Press

Qindra anëtarë të rinj të komunitetit LGBT + po marrin pjesë sot në Parada e tretë e Krenarisë në pjesën qendrore të Shkupit. Në paradën në mbështetje të tyre, nën moton “Dil për dashuri! Dinjiteti. Barazia. Drejtësia.” Ecën edhe ministra, deputetë, ambasadorë, aktivistë civilë, prindër, të afërm e miq.

Para fillimit të marshimit protestues nga skena e improvizuar në kamionin e parkuar para Harkut të Triumfit, aktivistja e re Eva Cvetkovska, Presidente e USS UKIM, iu drejtua publikut dhe foli për ndjenjat dhe frikën e anëtarëve LGBT+ me të cilat përballen në Maqedoni. .

Shumë më pyetën se çfarë do të thoshin fqinjët e mi nëse do të vija në paradë. kush i kthen fqinjet une jam ketu per femijet e komshinjve, per vajzat e komshinjve qe hedhin vajza, per djemte e komshinjve qe duan te veshin fustane e te lyejne thonjte dhe per te gjithe te rinjte qe jane ende. duke kërkuar për veten e tyre. Dhe të gjithë ju këtu, edhe pa fjalë për të thënë me vetë prezencën tuaj, sot jeni zëdhënësit e guximshëm të revolucionit dhe luftës për drejtësi, barazi dhe të drejta të njeriut. Ne jemi këtu për të gjithë të afërmit dhe të largët, për të gjithë të njohurit dhe të panjohurit tanë, të cilët janë pushuar nga shtëpia sepse janë homoseksualë dhe që janë pushuar nga puna për trans dhe që janë dhunuar fizikisht dhe mendërisht sepse nuk përshtaten me Kufij të ngushtë të asaj që dikush e quan normale, por për fat të mirë sot jemi këtu për të riformuar atë që dikush e quan normale, theksoi Eva.

Në fjalën e saj ajo iu referua edhe edukimit ku fëmijët që nuk ndihen të drejtë janë viktima të dhunës, presionit dhe madje mendojnë për vetëvrasje vetëm për shkak të orientimit të tyre seksual apo identitetit gjinor.

Pjesëtarët e komunitetit LGBT + morën mbështetje nga deputetja Monika Zajkova e cila iu drejtua në emër të kolegëve të saj të cilët përmes legjislativit po mundohen të vendosin një kornizë ligjore për të parandaluar diskriminimin dhe stigmatizimin e komunitetit LGBT +.

Ne si njerëz ekzistojmë të gjithë dhe hapësira publike na përket të gjithëve. Nuk shoh se ku janë më pak të drejtat tona që ne të gjithë kemi se të drejtat që ata vendosën të rrinë në shtëpi dhe të luftojnë për të cilat nuk e di për çfarë vlerash. Ne të gjithë paguajmë taksa, kemi detyrime të barabarta dhe është e drejtë të gëzojmë të gjitha të drejtat njëlloj në këtë shoqëri. Ka vërtet shumë justifikime që dikush do të abuzojë me ndonjë të drejtë. Do të jem shumë i lumtur kur të krijojmë legjislacion që promovon barazinë. Ne kemi ndërmarrë hapa, kemi miratuar një ligj për parandalimin e diskriminimit dhe Kuvendi duhet të ndryshojë ligjin për të dhënat personale, i cili do të rregullojë emërimet e personave transgjinorë, por edhe të shkojë një hap më tej dhe t'u japë të drejta atyre që jetojnë në partneritete të të njëjtit seks.nr. “Të drejtat e njeriut janë gjithashtu pjesë e sistemit që duhet të rregullohet dhe ne mund të vazhdojmë të mburremi me përparim edhe më të madh”, tha Zajkova.

Kim, deputete e Parlamentit Evropian, gjithashtu përshëndeti të pranishmit dhe theksoi se ky është një moment për të festuar. Ajo pyeti solidaritet me Oslon ku u ndalua Parada e Krenarisë.

Ne jemi këtu, jemi të zhurmshëm dhe të drejtat e komunitetit queer janë të rëndësishme. “Ne do të bëjmë më të mirën që jo vetëm komuniteti juaj të jetë pjesë e BE-së, por edhe që vendi juaj të bëhet anëtar i BE-së dhe do të luftojmë sa më shumë që kjo të ndodhë”, tha eurodeputetja Kim.

Pjesëmarrësit morën mbështetje edhe nga Beogradi Pride, i cili sipas përfaqësuesit Filip do të jetë organizator dhe mikpritës i Paradës më të madhe evropiane të krenarisë që do të mbahet në Beograd.

Parada e Krenarisë vazhdon sonte me festë në parkun e qytetit, në stadiumin e ARM-së dhe është nëo Organizimi i Rrjetit Kombëtar kundër Homofobisë dhe Transfobisë.

Marshimi protestues nëpër rrugët e Shkupit kaloi nën siguri të rreptë policore.

 

Video e ditës