SMJ: Propozimi respekton pavarësinë dhe origjinalitetin e gjuhës maqedonase

Libra libër letërsi Shkup Maqedoni
Shitja e librave në sheshin "Maqedonia" në Shkup / Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pikat lidhur me statusin e gjuhës maqedonase tregojnë se respektohet pavarësia dhe origjinaliteti i gjuhës maqedonase dhe se gjuha maqedonase po bëhet një nga gjuhët zyrtare në Bashkimin Evropian, thekson ai. Këshilli për gjuhën maqedonase (KMJ), i cili sot në një seancë të jashtëzakonshme shqyrtoi propozimin zyrtar që Qeveria e publikoi dje në ueb faqen e saj.

“SMJ beson se vendi ynë dhe të gjitha institucionet e arsimit të lartë dhe shkencor në këto rrethana të reja duhet të avokojnë dhe të punojnë në afirmimin dhe emancipimin e mëtejmë të gjuhës maqedonase në kornizat evropiane dhe botërore. Kjo do të thotë se si politikë shtetërore duhet të avokojmë për hapjen maksimale të mundshme të ligjëratave në gjuhën maqedonase në universitetet jashtë vendit dhe në qendrat kulturore në ambasadat e Republikës së Maqedonisë së Veriut”, thuhet në Këshillin pranë Qeverisë së RSM.

Në njoftimin e Këshillit, po ashtu, thuhet se në nivel vendor duhet t'i kushtohet vëmendje dhe kujdes shumë më i madh krijimit dhe punësimit të të rinjve në fushën shkencore dhe arsimore të gjuhës maqedonase, por edhe t'i kushtohet veçanërisht vëmendje për kultivimin e shprehjes gjuhësore me shkrim dhe me gojë.formë në të gjitha nivelet në vendin tonë dhe jashtë tij.

Burimi: MIA

Video e ditës