“Sloboden Pechat” zbulon: Çfarë shkruhet në Projektligjin për tatimin e solidaritetit?

Dollarë parash
Dollarë / Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Fitimi i vitit 2022 do të krahasohet me mesataren e viteve 2017, 2018, 2019 dhe 2021 dhe nuk merret parasysh rezultati financiar i vitit 2020, si vit veçanërisht i krizës. Fitimi shtesë konsiderohet të jetë mbi 20 për qind

Qeveria përcaktoi tekstin e Projektligji për taksën e solidaritetit. Kjo taksë duhet të veprojë si një masë rishpërndarëse, me të cilën kompanitë që kanë realizuar fitime të tepërta për shkak të rrethanave të papritura, do të kontribuojnë proporcionalisht në zbutjen e krizës energjetike në tregun e brendshëm.

Kjo taksë solidariteti duhet të llogaritet në mënyrë retroaktive, pra sipas parametrave të arritur në vitin 2022. Kushtetutologët për “Sloboden Pechat” thonë se ai mund të gjendet lehtësisht para gjykatësve kushtetues, sepse retroaktiviteti mund të nënkuptojë pasiguri juridike për biznesmenët. Ministri i Financave, Fatmir Besimi pAC vlerëson se taksa e solidaritetit është në përputhje me Kushtetutën, sepse përgjegjësia sociale është një nga dispozitat kushtetuese. Ai theksoi se kjo është një zgjidhje një herë dhe rekomandohet edhe nga BE-ja.

“Shtypi i Lirë” iu drejtua projektligjit. Në të thuhet se për tatimin e solidaritetit është personi përgjegjës për tatimin në fitim në përputhje me Ligjin për tatimin mbi fitimin, i cili në vitin 2022 ka realizuar të ardhura totale më të mëdha se 615.000.000 denarë. (10 milionë euro). Përjashtim bëjnë shoqëritë që kanë filluar punën në vitin 2022, përveç rasteve kur fillimi i aktivitetit është rezultat i ndryshimit të statusit të kryer, ose nëse shoqëria ka ndërprerë aktivitetin pa kryer ndryshim statusi.

Shkalla e taksës së solidaritetit është 30 për qind. Periudha krahasuese është 2017, 2018, 2019 dhe 2021 dhe nuk merret parasysh rezultati financiar i vitit 2020, si vit veçanërisht i krizës. Ligji parashikon dy mundësi. Në të parën taksohet fitimi shtesë dhe kjo është gjithçka që realizohet si fitim më i madh se 20 për qind në vitin 2022 krahasuar me mesataren e viteve 2017, 2018, 2019 dhe 2021. Në rastin e dytë, nëse fitimi mesatar për vitin 2021 dhe viti 2022 është më i ulët se ai i vitit 2022, atëherë krahasimi bëhet me një mesatare prej tre vitesh: 2017, 2018 dhe 2019.

Detyrimi tatimor për tatimin e solidaritetit ndodh me dorëzimin e bilancit tatimor për tatimin me tatimin mbi fitimin në Administratën e të Hyrave Publike. Nga ana tjetër, IRS kontrollon mënyrën e llogaritjes dhe pagesës së taksës së solidaritetit.

Kompanitë që nuk do të bëjnë përllogaritje për taksën e solidaritetit, në varësi të madhësisë, do të gjobiten nga 3.000 deri në 10.000 euro dhe gjoba për personin përgjegjës është nga 200 deri në 500 euro. I njëjti penalitet parashikohet nëse taksa nuk paguhet në kohë ose nëse ka të dhëna të gabuara.

Tatimpaguesi është i detyruar të paguajë tatimin e solidaritetit jo më vonë se data 1 prill 2023.

Meqë ra fjala, derisa po shkruhej propozimi, ishte paraparë që aktet nënligjore të miratoheshin më së voni deri më 1 shkurt 2023, por ligji ende nuk është miratuar, kështu që është e paqartë se si do të fillojë zbatimi i tij më XNUMX shkurt XNUMX. koha.

Qeveria theksoi se disa vende në botë kanë prezantuar apo kanë paralajmëruar se do të prezantojnë të ashtuquajturin tatim fitimi shtesë – Kroacia, Bullgaria, Greqia, Hungaria, Britania e Madhe, Italia, Spanja, Gjermania. Vendosja e kësaj takse ka funksion solidariteti dhe do të sigurojë burime financiare që do të përdoren plotësisht për financimin e Programit për masat për përballimin e krizës.

Vitin e kaluar Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres zdhe u bëri thirrje qeverive të marrin në konsideratë "taksimin e solidaritetit" të individëve që bënë pasurinë e tyre gjatë pandemisë së koronavirusit.

– Duhet të sigurohemi që paratë të kanalizohen aty ku janë më të nevojshme. Raportet e fundit sinjalizojnë se pasuria e njerëzve më të pasur në botë u rrit me 5.000 trilion dollarë gjatë vitit të kaluar, tha Guterres në takimin e OKB-së për financimin e zhvillimit, i cili u zhvillua në prill 2022.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës