“Sloboden Pechat” zbulon: Motra ime ka vjedhur citostatikë nga Onkologjia, e ndërmjetësuar për vërtetime të falsifikuara që janë refuzuar nga Ambasada Gjermane në Shkup

Foto: Fadilj Idushev / Google Maps

Nëpërmjet duarve të infermieres nga Klinika Onkologjike, A.O. nuk kalonin vetëm citostatikët e vjedhur nga pacientët me kancer, por edhe çertifikatat e falsifikuara për gjuhën gjermane, në mënyrë që mjekët e Qendrës Klinike të transferoheshin në Gjermani dhe të punonin në spitalet atje, zbulon “Sloboden Pechat”. Infermierja që vodhi citostatikë kishte një “biznes” shtesë, të paqartë pas orarit të punës në Klinikën e Onkologjisë. Për 1.500 euro ajo ndërmjetësoi që kandidatët që nuk mund të kalonin gjuhën gjermane në mënyrë të rregullt, të marrin “certifikatë” për njohjen e gjuhës gjermane në nivelin B2. “Sloboden Pechat” ka pasur një pasqyrë të paktën në një certifikatë të tillë, e cila është refuzuar nga ambasada gjermane në Shkup dhe ka kontribuar në stresin e kandidatit që e ka dorëzuar atë, sepse ai ishte në prag të mos lejimit të shkelë në Gjermani. . Bëhet fjalë për një falsifikim të cilësisë së lartë, i cili në pamje të parë nuk anon nga certifikatat origjinale që “Goethe Institute” u lëshon kandidatëve të tij realë, të cilët në fakt kanë dhënë provimet për të vërtetuar njohjen e gjuhës gjermane në nivelin B2.

Me të tilla “certifikata” në të cilat keqpërdorej emri dhe logoja e “Goethe Institute”, mjekët shkuan në ambasadën gjermane dhe aplikuan për vizë, duke menduar se tashmë i kishin dhënë ryshfet “Goethe Institute”. vërtetimet e tilla në fakt lëshohen pasi kandidati e kalon provimin, i cili përbëhet nga disa pjesë – të dëgjuarit, të lexuarit, të shkruarit dhe të folurit.

Në ambasadë ata u refuzuan dhe u përballën me faktin se ryshfeti ishte paguar për çertifikata të falsifikuara të njohjes së gjuhës gjermane, me të cilat "Goethe Institute" nuk kishte asnjë lidhje dhe që nuk mund të kalonte filtrin e rreptë evropian të vizave. kontrollet që bën ambasada.

Por këto janë falsifikime të cilësisë së lartë, me konturet identike me ato të lëshuara nga instituti në atë masë sa kur "Sloboden Pechat" dërgoi certifikatën që zotëronte për verifikim në "Goethe Institute" u desh ta kontrollonin me habi përmes selinë në Gjermani, sepse është një falsifikim i prodhuar nga Macher. E vetmja gjë e dyshimtë në të janë nënshkrimet e zyrtarëve. Mirëpo, “Goethe Institute” nuk ka dashur t’i përgjigjet hapur dhe prerë pyetjes tonë nëse bëhet fjalë për falsifikim. Na drejtuan në faqen e kontrollit të certifikatave, ku pasi futëm të dhënat nga diploma false për njohjen e gjuhës gjermane - rezultoi se ishte vërtetim i pavlefshëm.

 'Nga maji 2023 viti, faqen e internetit për verifikimin e certifikatave Goethe www.goethe.de/verify është në dispozicion për të jashtme persona. Në këtë uebpalët e interesuara të faqes mund të kontrollojnë vërtetësinë e certifikatave Goethe. Procedura është shpjeguar në faqen e internetit. Ne ndajmë vërtetësinë e të dhënave me ato zyrtare institucionet si misionet e jashtme gjermane. Për arsye sigurie, këto të dhëna nuk janë të disponueshme publikisht për më shumënjë grup i synuar. Nëse kandidatët për provim në Institutin Goethe ata dhanë një provim dhe nuk kanë marrë asnjë informacion tjetër, ata mund të kenë qasje në rezultatet e provimit të tyre në linkun e mëposhtëm  Mein Goethe.de”, tha “Goethe Institute” për “Shtypin e Lirë”.

 Infermierja A.O. ka qenë personi kontaktues i cili në një pikë karburanti në lagjen e Çairit i ka marrë 1.500 euro një personi mjekësor, i cili nuk ka mundur ta kalojë testin në mënyrë të rregullt në Institutin Goethe dhe është dashur të punojë në Gjermani për të rregulluar jepet vërtetimi që do të lëshohet pa provim”.

Sipas burimeve tona të mirëinformuara që morën pjesë në këtë transaksion, për ta bërë edhe më bindës këtë mashtrim, është krijuar edhe një portal elektronik ku aplikanti që ka paguar ryshfet ka parë emrin, mbiemrin dhe pikët e tij të fituara dhe se ka “kaluar” .

Kështu, ai besonte se ryshfeti nuk ishte dhënë kot, mendoi se i kishte dhënë ryshfet “Institutit Goethe” me ndërmjetës, pra motrës A.O., i mori diplomën e falsifikuar nga duart infermieres dhe pa e ditur. se ka dorëzuar dokument të rremë, ka aplikuar për vizë në Ambasadën e Gjermanisë në Shkup.

Por menjëherë pas kësaj, atij iu refuzua viza, me arsyetimin se kishte paraqitur një vërtetim të pavërtetë dhe jo të besueshëm, pra një vërtetim të falsifikuar të njohjes së gjuhës gjermane. Të gjitha përpjekjet për të kontaktuar infermieren pas kësaj ishin të pasuksesshme. Ai ishte i bllokuar, dhe kishte frikë se mos i ishte mbyllur dera për të hyrë në Gjermani, gjegjësisht se do t'i ndalohej hyrja, edhe pse tashmë kishte gjetur punë dhe strehim. Turpi dhe skuqja ishin të mëdha edhe para autoriteteve të spitalit në Gjermani të cilët e kishin “taksuar” këtë person mjekësor dhe prisnin që ai të fillonte punën.

“Ambasada nuk publikon asnjë statistikë për vizat e dhëna apo informacion për aplikimet individuale për viza. Informacione të përgjithshme në lidhje me praktikën e dhënies së vizave të kësaj Ambasade do të gjeni në faqen tonë të internetit. Dokumentet që dorëzohen si pjesë e procedurës së aplikimit për vizë kontrollohen me kujdes si nga Ambasada ashtu edhe nga shërbimet përkatëse gjermane në lidhje me besueshmërinë dhe vërtetësinë e përmbajtjes. Në lidhje me certifikatat e gjuhës, Ambasada gjithashtu punon ngushtë me ata që lëshojnë certifikatat, të cilët verifikojnë origjinalitetin e tyre duke përdorur bazat e tyre qendrore të të dhënave. Të dhënat e rreme në procedurën e vizave, meqë këtu përfshihet edhe dorëzimi i dokumenteve false apo të falsifikuara, rregullisht çojnë në refuzimin e kërkesës për vizë në fjalë”, tha për “Sloboden Pechat” Florian Treger-Steinjes nga Ambasada Gjermane në Shkup.

Hera e parë që kjo infermiere me besueshmëri morale të dyshimtë vodhi citostatikë ishte në vitin 2020 dhe hera e dytë, në 2023. Pas vjedhjes së parë dhe procedurës disiplinore, ajo pas gjashtë muajsh është kthyer në punë në Klinikën e Onkologjisë. Aty ajo e ka përsëritur aktin këtë vit dhe ka rezultuar me një largim nga puna që nuk i është dhënë herën e parë për arsye misterioze. Prokuroria Publike njoftoi javën e kaluar se kundër saj ka ngritur padi për përvetësim.

“Prokuroria Publike ka ngritur aktakuzë ndaj infermierit për veprën penale të përvetësimit në shërbim nga neni 354 i Kodit Penal. Prokuroria gjatë procedurës paraprake ka ofruar dëshmi se e akuzuara me qëllim të përfitimit pasuror të kundërligjshëm për vete ka përvetësuar një numër të madh të ampulave me qëllim të ndryshëm në vlerë të përgjithshme prej 59.760 denarë që i janë besuar në shërbim. . Ajo i ka nxjerrë ampulat nga vendi i punës dhe më pas i ka lënë në makinë me qëllim që t’ia dorëzojë një personi tjetër”, tha Prokuroria.

Por ajo tashmë është arratisur në Gjermani, edhe para se të akuzohej, nuk është paraqitur në pyetje në prokurori dhe do të gjykohet në mungesë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës