VIDEO | Liria e fjalës nuk duhet të heshtet nga rreptësia e policisë

Media, mikrofona / Foto: “Shtypi i Lirë” – Mitreski Dragan

Ngjarja me të cilën gazetarja Sonja Kolevska Delevska është thirrur në komisariat për bisedë informative për shkak të publikimit të një teksti, vepak e dënoi atë dhe kërkoi ndriçimin e saj nga Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë, Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Mediave (SSNM) dhe Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut.

Sipas Mladen ChadikovskiKryetar i Asociacionit të Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM), nëse bëhet fjalë për një incident, MPB-ja do ta shohë realisht dhe shpejt gabimin dhe do të marrë sanksione për atë që ka bërë gabim.

- Duhet të bjerë alarmi, duhet të jemi edhe më vigjilentë në monitorimin e këtyre gjërave dhe mënyrën se si institucionet e praktikojnë shtetin e së drejtës. Kjo nuk duhej të ndodhte. Tani presim një sanksion, thotë Çadikovski.

Rasti i koleges Delevska sipas  Pavle BelovskiKryetar i Sindikatës së Pavarur të Gazetarëve dhe Punëtorëve të Medias (SSNM) shkon tek fakti se kemi një tjetër përpjekje të padëshiruar për të frikësuar dhe rrezikuar punën e gazetarëve në vend.

- Nuk dua të besoj se kemi mekanizma që dikur i llogaritnin autoritetet me profesionin tonë. Ka të meta të mëdha dhe ne nuk mund të devijojmë nga kjo. Brishtësia e MPB-së është treguar sërish, thotë Belovski.

Presionin ndaj gazetares Delevska e dënoi ashpër edhe Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut.

“Thirrja e një gazetari për intervistë në komisariat nga punonjës policie të armatosur dhe për një çështje që nuk është krim, por po procedohet në procedurë civile për përcaktimin e mundshëm të përgjegjësisë civile për fyerje dhe shpifje, bie ndesh me parimet kushtetuese që garantojnë. akses i lirë në informacion." , liria për të marrë dhe për të dhënë informacion. “Është problematike që policia iu nënshtrua kërkesës së aplikantit”, tha Komiteti i Helsinkit.

Derisa MPB-ja dhe policia janë duke e hetuar rastin, opinioni ka mbetur i shkurtër për informacionin që është personi, gjegjësisht kreu i MPB-së i cili e ka thirrur gazetarin nga redaksia e SDK-së për një bisedë informative.

Në mungesë të këtij informacioni nga institucionet, akte të tilla të frikësimit "të kushtëzuar" të gazetarëve dhe ndërhyrjes së rëndë në politikën editoriale të medias pasqyrohen në konkluzionet e të gjitha raporteve ndërkombëtare që regjistrojnë indeksin global të lirisë së medias, fjalës dhe demokracisë. në vend.

Video e ditës