Slavoj жеiжеek për "Jutarnji list": Jeta pas pandemisë, kapitalizmi dhe e majta në botë

Slavoj жеiжеek / Foto nga Roger Askew / The Oxford Union / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kroatisht "Lista Jutarnji" biseduar me Slavoj жеiкek, një filozof slloven për një sërë temash aktuale në botën e politikës dhe shoqërisë.

Kroatët e duan Жiкek sepse mund ta kuptojnë filozofinë e tij. Përveç karakterit të tij interesant dhe të pëlqyeshëm, lojërave të fjalëve dhe pamjes së jashtme, ai është mbi të gjitha një filozof modern. Pikëpamjet e tij për tema si komunizmi, batutat, shakatë dhe shprehjet vulgare për një sërë temash të diskutueshme kanë rritur popullaritetin e tij në popull, shkruan portali kroat.

Për shembull, dallimi i tij midis përpikmërisë gjermane, Revolucionit Francez dhe pragmatizmit anglez është i njohur për mënyrën sesi "plehra" trajton dizajnin e tualetit në secilin prej këtyre vendeve.

Pas vizitës së teatrit Kombëtar Kroat për të disatën herë javën e kaluar, mediat kroate arritën të bisedojnë me Жiкek.

I pyetur nëse mendonte se mënyra e emërtimit të ngjarjes nga Teatri Filozofik ("Pas kapitalizmit: Feudalizëm apo Komunizëm?") tingëllonte si pretencioze, ai u përgjigj se ishte absolutisht dakord.

"Më duket se iluzioni themelor tani është se ne nuk kemi nevojë për zgjidhje ekstreme, nëse vazhdojmë të ecim në mënyrë pragmatike - do të kalojmë disi. Unë, nga ana tjetër, mendoj se po i afrohemi një katastrofe kolektive, me një pandemi dhe ngrohje globale dhe më pas do të pasojnë kriza të reja - dhe nëse nuk bëjmë asgjë, na pret një katastrofë e plotë. “Unë nuk besoj më në moderim, ndaj mendoj se duhet të provokohet”, tha Zizek.

Në një tekst, Жiкek pyet “a ka gjë më të mërzitshme sesa t'i nënshtrohesh urdhrave të superegos për të shpikur vazhdimisht provokime të reja?”, kështu që gazetari Jutarnji i kërkoi filozofit ta shpjegonte më hollësisht këtë pyetje.

"Sinqerisht? Edhe unë nuk jam dakord me këto terma si "neofeudalizëm". Por diçka specifike po ndodh - korporatat e mëdha dixhitale kontrollojnë hapësirën e përbashkët. Bill Gates, për shembull, nuk është një njeri fitimprurës, ai është qiramarrës dhe secili prej nesh i shërben atij kur përdor mediumin e tij. Nëse e lidhim këtë me faktin se puna e pasigurt po bëhet mbizotëruese, në disa vende edhe deri në 30% të fuqisë totale të punës - do të thotë se jemi përballë zhdukjes së plotë të proletariatit të vjetër. “Me ndonjë feudalizëm të ri”.

Dhe paradoksi është se ky punëtor i varfër, i vogël i pasigurt ndonjëherë e sheh veten si një profesionist i lirë. Është një mekanizëm që bllokon solidaritetin e punëtorëve, vendos parimin e konkurrencës dhe krijon iluzionin - ne jemi të gjithë kapitalistë të vegjël. Shikoni çfarë ndodh me paratë sot. Jemi dëshmitarë të një varfërie të madhe, të përgjithshme dhe paratë, thënë figurativisht, po shtypen si të çmendura. Kjo është një logjikë tjetër që nuk është më logjika e kapitalizmit neoliberal. Provokimi im është në atë; "Le të harrojmë obsesionin e krahut të majtë me neoliberalizmin," tha Zizek.

Kapitalizmi neoliberal

Zhikek në 15-20 vitet e fundit e ka komentuar shpesh këtë fantazmë të kapitalizmit neoliberal si një lloj “Chupacabra për të majtën”, ka pasur shumë fjalime vetëm për neoliberalizmin dhe tani befas pretendon se ai nuk ekziston.

- Kapitalizmin neoliberal e pranova më shumë si fjalëkalim - sepse të gjithë e përdorin. Por nëse shikojmë diçka në vitet e fundit, është roli jashtëzakonisht i fortë i shtetit. Kapitalizmi neoliberal ishte vetëm një frazë për vendet e pazhvilluara, jo për të krijuar vështirësi. Por nëse shikoni vendet e zhvilluara që janë ekonomikisht të fuqishme, a nuk është shteti bartësi kryesor i levave të pushtetit? Çfarë ndodhi me ekonominë gjatë pandemisë? "Gjithçka erdhi tek vendet që shtypën triliona dollarë," tha ai.

Koronavirusi dhe ekonomia

Gazetarja Jutarnji thotë se shtetet kanë mbyllur gjithçka, jo virusin. Ai e pyeti Slavojin se çfarë do të ndodhte nëse Kroacia vendos të mos vendosë çelës gjatë koronavirusit. “Si mund të flasim tani për shtetin si shpëtimtar të madh të ekonomisë kur sakatoi vendin?”, pyeti gazetari.

- Mirë, por a e dini se tani ka teori majtas dhe djathtas se shteti thjesht përdori pandeminë për të shpëtuar kapitalizmin nga një krizë e re financiare dhe për të vendosur kontrollin mbi popullsinë? Mendoj se shteti ishte thjesht në panik dhe mendoj se pa rolin e tij në këtë krizë do të kishte qenë shumë më keq. Çfarë do të kishte ndodhur me ekonominë para dy viteve pa shtetin?”, tha Slavoj.

Në Slloveninë time ose, le të themi, në Angli, njerëzit kërkonin një përfundim më të fortë, më të fortë, por shteti, nën presionin e ekonomisë, nuk donte t'i dorëzohej popullit. "Kështu që unë mendoj se të gjitha vendimet në atë kohë u morën nën maskën e kaosit të përgjithshëm - dhe nuk po them se shteti e meritonte këtë besim nga njerëzit - por njerëzit në dëshpërim u mbështetën te shteti," shtoi ai.

I pyetur nëse ai mendonte se të flitej për pandeminë si një lloj hakmarrjeje shpirtërore ndaj natyrës kundër kapitalizmit dukej qesharake, ai tha se pikëpamje të tilla ishin absurde të plota.

- Kjo është absurditet i plotë për mua! Së pari, një gjë e përsëris gjithmonë - natyra është budallaqe, e verbër dhe hakmarrëse edhe pa ne. Vetëm mendoni se burimet tona kryesore të energjisë janë ende: nafta, benzina dhe qymyri. Pra, a mund ta imagjinoni se çfarë lloj mega-katastrofash ekologjike kanë ndodhur në tokë përpara se njerëzimi të krijohej dhe t'i kishte fare këto elemente? "Natyra nuk është një ekuilibër që shkatërron sistemet tona ekonomike, pasi idiotët e plotë tani po përpiqen ta shtyjnë atë," tha Zizak.

Natyra është e çmendur në vetvete. Natyra është një rastësi e pastër, ne u krijuam rastësisht dhe rastësisht mund të zhdukemi! Mësimi i pandemisë është se ne, njerëzimi, kuptojmë se jemi kafshë të zakonshme në këtë planet, për të marrë përfundimisht një rol më modest. Në këtë kontekst, është interesante të theksohet se edhe ekologët e supozuar të famshëm, ata që mbrojnë kthimin te Nëna Natyrë, në fakt janë të shqetësuar me arrogancë me menaxhimin e jetës në tokë. Epo, le të themi që thonë - çdo ekuilibër humbet, por në natyrë nuk ka qenë kurrë! Ne duhet të mësohemi me pasigurinë e përgjithshme radikale në të cilën kemi një shans ekskluzivisht përmes një lloj bashkëpunimi global, ndërkombëtar. Por këtu nuk jam optimist!

Shaka pandemike dhe ngjarje tragjike

Kohët e fundit, жеiкek kujtoi fjalët e Ernst Lubi., i cili dikur tha se ngjarjet e Holokaustit duhen trajtuar me humor. Tani, gazetari e pyeti nëse mendonte se duhet ta shikonte me përbuzje pandeminë, duke ditur se sa njerëz humbën jetën.

- Sigurisht! Dhe ne duhet të qeshim! Meqë ra fjala, kam frikë të flas për këtë, dhe kjo është teza ime e vjetër - kur gjërat bëhen vërtet tragjike - atëherë ne jemi thjesht humor. Sepse çdo pozicion tragjik tashmë ka një dinjitet të caktuar, pra edhe optimizëm për të ardhmen. Nuk ka asnjë pozicion tragjik në Aushvic apo Gulag - në thelb është dëshpërim dhe një përpjekje për të mbijetuar. Unë njoh një boshnjak që tani punon në Universitetin e Stanfordit - ai shpesh bën shaka për ngjarjet në Srebrenicë. Këto janë shaka të tmerrshme, të pista! Por ai më tha - për ta plagët janë ende aq të freskëta sa nuk kanë arritur në atë fazë të tragjedisë pas së cilës, kuptohet, mund të fillohet me humor, u përgjigj ai.

Të gjithë e kemi parë filmin "Mos shiko lart"! Por ju e dini se ku njerëzit gabojnë - filmi nuk tallet me Trump. Meryl Streep është një figurë e Hillary Clinton-it, dhe ata që thonë "Shiko lart!" Janë ata nga e majta performative, të cilët pjesëmarrjen e tyre politike në jetën publike e arrijnë përmes paraqitjeve, videove, gjërave të vogla, kështu që sigurisht që as nuk mund të qeshin sinqerisht. në film.

Slavoj жеiкek shpresonte që pas Trump në Shtetet e Bashkuara, e majta do të pozicionohej si një forcë e pazëvendësueshme politike, por disi këto shpresa dështuan.

- Por ende diçka ndodhi atje - dhe kjo është se në Amerikë i ashtuquajturi socializëm demokratik si një lloj force. Nëse Hillary do të bëhej presidente, demokratët do të ishin shumë më konservatorë!

A përfitoi e djathta nga pandemia?

Në fillim të pandemisë, u përfol se kriza do të shfrytëzohej nga populistët e djathtë. Dhe në fakt asgjë nga këto nuk ndodhi. Kriza, realisht, është shfrytëzuar nga politika racionale dhe të moderuara; Finlanda, Danimarka, Tajvani, Zelanda e Re etj. Pra, vendet që definitivisht nuk janë populiste janë në fakt të udhëhequra nga gratë, progresive dhe është e qartë se ata e kanë përdorur gjendjen e jashtëzakonshme për të hapur paradigma të reja të pushtetit, veçanërisht Zelanda e Re, ku ka shembuj të çmendur. Gazetari i kërkoi жеiкek të shpjegonte interpretime të tilla.

-Populizmi do të kthehet! Është këtu! A nuk mendoni kështu? Unë mendoj se Trump patjetër do të "ngrejë" zgjedhjet e ardhshme në SHBA. Problemi që shoh tani është, të themi, Italia. Tani, krejt papritur, të gjithë janë për Dragin dhe qeverinë e shpëtimit kombëtar. Përveç fashistëve! Por përsëri, mendoj se është e përkohshme - ai lloj modeli gjysmë-autoritar i unitetit kombëtar, modeli i Singaporit, modeli i Koresë së Jugut. "Njerëzit po humbasin nervat e tyre dhe kjo nuk do të jetë e qëndrueshme në planin afatgjatë," u përgjigj Zizek.

Në intervistë, жеiкek foli edhe për Kinën dhe situatën në një nga fuqitë më të mëdha dhe më të forta në botë.

Ai pranoi se ata kishin gabuar kur ishte fjala për Kinën.

Po, gabova - në këtë krizë kinezët iu drejtuan këtij fashizmi të butë, ndër të tjera, ruajtën dinamikën kapitaliste dhe e mposhtën atë me një ndjenjë autoritare të komunitetit. Unë ende nuk mendoj se do të funksionojë, thjesht nuk mund t'i shpëtoj faktit që Kina ka kaq shumë tension. "Unë kam kontakte shumë të mira në Kinë, këta njerëz janë në panik të plotë - ata e kuptuan saktë problemin - dhe ky është rreziku i mega-kompanive," tha ai.

Video e ditës