Ngrohtorja e Shkupit zyrtarisht ka gaz vetëm deri nesër, ESM nuk ka paralajmëruar blerje të re

Ngrohje Ngrohje BEG / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Kompania shtetërore ESM (Elektranat e Maqedonisë së Veriut) siguroi dje se ka gaz dhe para, si dhe se nuk do të ketë probleme me ngrohjen, por kompania nuk na njoftoi për blerje të re të përfunduar të energjisë, kështu që nuk është e qartë nëse nga nesër termocentralet do të kenë karburant për ngrohjen e banorëve të Shkupit, njoftoi "Telma".

Për faktin se termocentralet nuk kanë filtra, dhe gazi është në treg, Ministria e Mjedisit e ka ndaluar së fundmi ESM-në të përdor si lëndë djegëse naftë ose naftë.

“Lindja dhe Perëndimi kanë një leje të integruar, që do të thotë se është dhënë nga Mjedisi dhe kanë leje për ngrohje me gaz. Nëse po flasim për shëndetin e qytetarëve, po, ka gaz dhe ashtu dëgjoj, ka”, tha ministri i Mjedisit Naser Nuredini.

Pas fillimit të sezonit të ngrohjes, ESM, e cila mori përsipër të ngrohë amvisëritë e Shkupit që kanë ngrohje, bleu gaz për periudha të shkurtra dy javore. Autoritetet siguruan se kjo mënyrë prokurimi është aktualisht më e mirë, duke pasur parasysh ndryshimet e shpejta dhe të mëdha të çmimit të gazit në treg.

Banorët e vendbanimeve të Shkupit Çair, Topansko Pole dhe Butel, të cilat janë në rrjetin e ngrohjes, disa ditë janë pa ngrohje për shkak se ngrohtorja “Skopje Sever” nuk ka para për blerjen e gazit, ndërsa Inspektorati i Mjedisit qyteti i Shkupit e ndaloi të përdorte naftë.

Ndërkohë ESM po tenton të blejë energji elektrike për katër ditët e para të dhjetorit, shkruan “Thelma”. Për momentin nuk ka përgjigje për pyetjet se për kë bëhen këto blerje dhe si zhvillohet procesi, pasi në blerjet gjenden vazhdimisht emra të të njëjtave kompani.

Në bursa çmimet e energjisë elektrike po rriten sërish – një megavat orë kushton nga 370 në 470 euro.

Me çmime të tilla lind pyetja se a është akoma më fitimprurëse blerja e energjisë elektrike, në vend që të tentohet ndezja e TEC-it të Negotinës, i cili është ende jashtë rrjetit për shkak të një mosfunksionimi dhe pretendimet janë se muajin e ardhshëm ky termocentral. do të kthehet në funksion.

Video e ditës