Festivali i Poezisë në Shkup ofroi një lexim ndryshe të poezisë

Lexim poezish në mbrëmjen e parë të festivalit

Në kuadër të edicionit të tretë të Festivalit të Poezisë në Shkup, më 28 shtator, nga ora 20:XNUMX, në kinemanë "Frosina" në MKC do të mbahet leximi ndërkombëtar i poezisë, në të cilin Maram al-Masri (Francë/Siri. Do të performojnë Immanuel Mifsud (Maltë), Lana Derkac (Kroaci), Martin Glaz Serup (Danimarkë), Dragoslav Dedovic (Serbi), Alen Brlek (Kroaci) dhe Nikolina Andova Shopova. Leximi i poezisë do të pasohet nga një koncert solo në kitarë nga Aleksandar Boshkov, i cili do të mbyllë programin.

Dhe dita e fundit e festivalit filloi me disa evente. Në Parkun e Frankofonisë u mbajt një orë yoga në mëngjes me meditim poetik të udhëhequr nga Maria Georgieva.

Në bibliotekën e qytetit "Vëllezërit Miladinovci" - Shkup u mbajt manifestimi "Out & About", panel diskutim për rritjen e shikueshmërisë së letërsisë maqedonase jashtë vendit përmes përkthimeve dhe pjesëmarrjes në festivale letrare. Përvojat u ndanë nga Todorce Tasevski (drejtor i "Strushke večeri na poeziya"), Vladimir Jankovski (redaktor i shtëpisë botuese "Goten"), Dejan Trajkoski (drejtor i festivalit "Pro-za Balkan"), Biljana Crvenkovska (përkthyer autor dhe redaktor i shtëpisë botuese "Cudna Šuma") dhe Petar Andonovski (autor i përkthyer).

E reja në festival janë orët e mëngjesit të jogës me Marija Georgieva

Në ora 18:XNUMX në kinemanë “Frosina” në Qendrën Kulturore Rinore – Shkup do të bëhet promovimi i “Përzgjedhje nga poezia bashkëkohore maqedonase”, të cilën poetja Valentina Bakti e ka përgatitur dhe e kënduar në gjuhën serbe.

Promovimi do të përbëhet nga një performancë poetike dhe një bisedë e shkurtër me përkthyesin dhe Gjorgje Zivadinović Grgur, si dhe një lexim poetik nga disa nga poetët e përfaqësuar në botim.

Në kuadër të projektit do të hapet ekspozita me fotografi të Radmila Vankoska (portrete të poetëve të paraqitur në botim). Pas orës 19:XNUMX do të transmetohen disa filma me poezi të shkurtër, një me regji të Gjorge Zivadinoviq Grgur (Serbi) dhe një omnibus me katër filma të animuar nën titullin "Nebidnina", kushtuar poezisë së Aco Shopov dhe me regji të Zharko Ivanov, Krste. Gospodinovski, Ivan Ivanovski dhe Vladimir Lukash.

Lexim poezish në mbrëmjen e parë të festivalit

Edicioni i tretë i Festivalit të Poezisë në Shkup u hap më 27 shtator me leximin poetik të titulluar “Ajri. Era. Duke marrë frymë." Sande Stojcevski, Lulzim Haziri, Monika Stojanovska, Perica Sardzoski, Igor Trpceski, Nikolina Andova Shopova, Daria Jovanovska, Dragoslav Dedovic (Serbi), Lana Derkach (Kroaci), Alen Brlek (Kroaci), Maram al-Mas hapja (Francë/Siri), Immanuel Mifsud (Maltë) dhe Martin Glaz Serup (Danimarkë). Leximin e shoqëruan Perica Sardjoski, Vladimir Martynovski dhe Vladimir Lukash me improvizim muzikor në instrumente frymore.

Edicioni i sivjetshëm i festivalit është mundësuar nga Ministria e Kulturës dhe “Traduki”, ndërsa përkrahës të tij janë Qendra Kulturore Rinore – Shkup, biblioteka e qytetit “Braça Miladinovci” – Shkup, kafene-librari “Bukva”, kroate. Shoqëria e Shkrimtarëve (HDP), Fondacioni Danez për Art, "PNV Publications" dhe "Best Western Hotel Tourist". Sponsor mediatik është “Nova Makedonija”, ndërsa partner mediatik “Kultura Beta”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës