Shkupianët mund të mbeten pa ngrohje për shkak të mungesës së gazit në ngrohje, ndotja e ajrit për momentin në plan të dytë për autoritetet?

Ngrohje Ngrohje BEG / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Kryetarja e Dhomës së deputetëve dhe deputetja Maja Moraçanin, në interes të shëndetit të qytetarëve kërkon që ngrohtoret në Shkup të vazhdojnë të punojnë me gaz. Moraçanin, i cili të dielën mori mandatin e dytë si kryetar i kësaj partie, në një intervistë për MIA-n tha se do të insistojnë në respektimin e qëndrimit të tyre dhe do të kërkojnë që puna e ngrohtoreve të vazhdojë me gaz dhe të mos kalojë në naftë apo naftë. të cilat vërtet ndotin shumë, sepse do të ndikojë shumë në ndotjen e ajrit në Shkup.

- Situata është e vështirë dhe prandaj them se këto janë çështjet që janë në interes të qytetarëve. Për këtë kam folur jo vetëm në koalicion, por edhe në takimin e lidershipit të organizuar nga kryeministri Kovaçevski me të gjithë kryetarët e partive politike në Kuvend dhe e kam theksuar këtë çështje, gjegjësisht kërkesën që pavarësisht çmimit të gazit, sepse Situata është që këtu gazi të furnizohet vetëm me atë çmim në bursa dhe çka është më fitimprurëse, pozicioni ynë si DOM dhe kërkesa jonë ishte që të vazhdojmë punën e ngrohtoreve në Shkup me gaz, e jo të kalojmë në naftë. apo mazut i cili realisht ndot shumë dhe kjo padyshim reflekton ndotjen e madhe të ajrit në Shkup, tha Moraçanin.

Kjo është, thotë Moraçanin, qëndrimi që ne kemi vendosur dhe do të insistojmë që të respektohet pavarësisht çmimit.

- Edhe nëse ngrohja me gaz është më e shtrenjtë, është në interes të shëndetit të qytetarëve që ngrohtoret të vazhdojnë të punojnë me gaz, tha Moraçanin.

Ajo thekson se puna me gaz do të jetë më fitimprurëse sesa trajtimi i qytetarëve, duke theksuar se duhet parë edhe ky aspekt.

- Dhe për çmimin thashë, le të jetë më i shtrenjtë, por le t'i mbrojmë qytetarët. Dhe nuk është vetëm për qytetin e Shkupit, sepse shumë njerëz gravitojnë çdo ditë në qytetin e Shkupit për hir të arsimit, për hir të punës etj. Kështu që një numër i madh i qytetarëve tanë nga Maqedonia janë të ndjeshëm ndaj ndotjes së ajrit në Shkup, tha kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve.

Për këtë temë Moraçanin ka biseduar edhe me ministren e Ambientit dhe pritshmëritë e saj janë që ngrohtoret të vazhdojnë të punojnë me gaz.

- Për këtë insiston edhe ministri i Mjedisit, dhe mendoj se Qeveria do të veprojë në atë drejtim, prandaj pres që ngrohtoret të vazhdojnë punën me gaz. Askush nuk mund të parashikojë me luftën në Ukrainë dhe se si do të zhvillohen ato situata nëse nuk ka furnizim fare me gaz, por nuk pres që kjo të ndodhë pas të gjitha njoftimeve që marrim, të cilat dëgjojmë se do të ketë akoma furnizim me gaz. tha Morachanin.

Nga ana tjetër, përkundër këtyre angazhimeve dhe kërkesave të kryetarit të Dhomës së Përfaqësuesve Moraçanin drejtuar Ngrohtoreve kompetente në kryeqytet që të punojnë vetëm me gaz natyror, sot ngrohtorja Sever ka ndërprerë punën, derisa Ngrohtorja Lindore dhe Perëndimore ka njoftuar. se kanë gaz edhe një ditë për shkak se ESM ende nuk ka shpallur tender për furnizim me lëndë djegëse të lëngshme.

ESM thotë se nuk do të ketë probleme me ngrohjen, ndonëse në termocentralet Lindore dhe Perëndimore ka vetëm një ditë gaz.

Që nga fillimi i sezonit të ngrohjes, ESM mori përsipër të furnizojë me gaz ngrohjen Lindore dhe Perëndimore këtë dimër dhe këtë e bën për periudha të shkurtra prej dy javësh. Autoritetet sigurojnë se kjo mënyrë prokurimi është aktualisht më e mirë, duke pasur parasysh ndryshimet e shpejta dhe të mëdha të çmimit të gazit në treg.

ESM njoftoi më 12 nëntor se ka blerë gaz për të mbuluar prodhimin e ngrohjes deri në fund të muajit dhe se do të vazhdojë të bëjë blerje për periudha më të shkurtra kohore për të përfituar nga rënia e çmimeve të energjisë. Që atëherë, nuk ka asnjë informacion për një blerje të re.

Video e ditës