Të gjithë ata që mbajnë një karaman janë fitues, thotë Ilija Karov pas kampionatit shtetëror të mbajtur

foto: Arkivi privat/Shtypi i Lirë

Më 19 maj 2024, në gurin e Meçkinit u shkrua një histori tjetër, u mbajt Kampionati i 11-të Shtetëror për Bariun Maqedonas-Karaman. Pavarësisht se kampionati ka karakter garues, në fund të gjithë dalin fitues, thotë ai për “.Shtypi i Lirë " Ilija Iko Karov, kryetar i KKMOKK.

- Nuk flas kurrë për fitues veç e veç sepse të gjithë maqedonasit që ishin të vetëdijshëm kombëtarisht dhe të virtytshëm për të kontribuar në këtë kauzë dhe tashmë kanë një karaman në shtëpi, pa përjashtim, ata tashmë janë të gjithë fitues dhe të mëdhenj! Klubi ynë bën përpjekjet më të mëdha për ruajtjen integrale të kësaj trashëgimie historike, kulturore dhe qenore të Maqedonisë. Megjithatë, për ne ekspozitat janë të një rëndësie të veçantë, sepse bazuar në vlerësimin e gjyqtarit për Karamanët që gjenden në listat e vlerësimit, ne kemi një pasqyrë më të qartë të peizazhit të fenotipit të racës. Që do të nënkuptonte se ne përdorim kryesisht përshkrimet nga sytë me përvojë të gjyqtarëve të qenit si një drejtim në strategjinë e mbarështimit. Këtë vit prof. dr. Karamanët i vlerësoi Pançe Dameski, gjykatës kinologjik për të gjitha racat si dhe njohës i rafinuar i racave tona vendase, ndërsa delegat ishte z. Darko Gegovski, të dy nga Prilep-rece Karov.

 

Aria nga Karamanka është kampione kombëtare e Maqedonisë në konkurrencën e femrave. Nikolla Krbaleski, nënkryetari i klubit, përgjegjës për rajonin e Pellagonisë, kujdeset për të që në foshnjë. Ai është pjesëmarrës në kërkimet për karamani.

 

foto: Arkivi privat/Shtypi i Lirë

 - Në mbrëmjen e parë të tatuazhit të mbajtur në vitin 2016 në Manastir, çmimi kryesor ishte një qen i racës Karaman. Dhe ai erdhi tek unë, kuponi numër 115 😊. Dhe emri i tij është Bingo, sipas mënyrës se si arriti tek unë. Sinqerisht, nuk dija pothuajse asgjë për këtë racë, por isha shumë e lumtur dhe fillova të kërkoja dhe të lexoja më shumë për këtë racë. Dashuria për Karamanin më solli kënaqësi shtesë por edhe detyrime. Hapi tjetër ishte blerja e një femre, me qëllim mbarështimin e karamanit. Femrën ma dha Ilia Iko Karov. Ne e quajtëm atë Bonnie. Kampionja Aria është vajza e Bingo dhe Bonnie. I lindur në vitin 2021, shtrati im apo të them i yni pse ne “Karamanxhit” jemi familje – tha Krbaleski.

Nga viti 2017 e deri më sot ai nuk ka munguar në asnjë kampionat shtetëror, ndërsa nga shtretërit e tij në mbarë Maqedoninë janë mbi 30 individë që janë pjesë e ekspozitave.

- Aria është nënë e 10 qenve që zbukurojnë Maqedoninë, dhe aktualisht është kampione shtetërore në kategorinë e femrave. Së fundi, mund të them që kam mbajtur qen edhe më parë, por nuk kam qenë kurrë një dashnor si tani. Karamani janë qen në sytë e të cilëve në të vërtetë shikon një histori të gjatë, të thellë, të trishtuar, por gjithsesi plot shpresë me të ardhmen, luftarak dhe guxim, në fakt e sheh Maqedoninë - shton Nikolla.

foto: Arkivi privat/Shtypi i Lirë

Për Kristina Cintsovskën nga Radovishi, kjo ishte përvoja e parë që prezantoi karamanitë e saj në Kampionatin Shtetëror.

- Karamanët i mbajmë që nga viti 2020. Para disa vitesh pashë një program në televizion, ku Ilija Karov fliste për karakteristikat e kësaj race dhe më pas mbeta i mahnitur se sa të bukur dhe të zbutur janë, por mbi të gjitha të rëndësishëm për ne, për Maqedoninë. Isha i magjepsur nga historia dhe lashtësia e tyre, ndaj i sugjerova burrit tim që të merrnim një karaman. Ne po mendonim për qentë, ky ishte një hit! Në kampionat prezantuam tre qen: Burdushin shtatë vjeç, Zikun një vjeç dhe Karanë gjashtë muajshe. Jemi të lumtur për vendin e dytë të fituar, por më së shumti jemi të lumtur që ishim pjesë e kësaj shfaqjeje dhe që pamë se ka karamanë, karamanë dhe karamanë të vegjël në të gjithë vendin - tha Cintsovska.

Me Atomin e tij mori pjesë edhe Vlatko Simonovski.

- Nuk është hera e parë, në fakt që nga viti 2016 kur ai ishte 3 muajsh, ndaj edhe sot e kësaj dite nuk mungojmë një shfaqje për Qenin Bari Maqedonas Karaman. Në moshën 3 ditësh, mora Atom dhe 5 karamonë të tjerë nga fshati. Mustafino nga familja e blegtorisë Shteriovski, që merrej me rritjen e deleve, këlyshët ua dhashë miqve të mi Ilija Iko Karov dhe Antonio Ivanovskit. Pas ca kohësh shkova për vizitë dhe doja të shihja këlyshët. Pastaj një perlë e zezë e vogël dhe e ëmbël filloi të më tërhiqte këmbët - u përpoqa disa herë ta tërhiqja, por gjithçka ishte e pasuksesshme. Iko dhe Antonio më thanë se është qeni ai që zgjedh pronarin e tij. Atomin e kam 8 vjet, me të kemi marrë pjesë 8 herë në kampionatin shtetëror të Bariut të Maqedonisë - Karaman, kemi marrë pjesë në shumë gara dhe ekspozita - thotë Simonovski.

foto: Arkivi privat/Shtypi i Lirë

Karov thotë se vazhdojnë pa u lodhur me të vetmen mision - Ruajtja të IOC Karamani në të tijën botimi i parëruajtjes në mal në qen и kur jeton në asfalt и e tyre vizionin- Njohje nga Këshilli Botërorinologjike federata.

foto: Arkivi privat/Shtypi i Lirë

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës