Djathi dhe gjiza duhet të jenë më të lira tani, qeveria ka kufizuar marzhet edhe për produktet e qumështit

Foto: “Shtypi i Lirë” / Vesna Damçevska

Qeveria njoftoi se në seancën e sotme, me propozim të Ministrisë së Ekonomisë, mori vendim për ngrirjen e marzheve tregtare për produktet e qumështit: gjizë, djathë të bardhë të lopës dhe djathë të bardhë të përzier, djathë, qumësht kosi dhe ajkë dhe kos, me shitja e të cilave tregtarët dhe tregtarët me shumicë dhe pakicë nuk do të lejohen të fitojnë më shumë se dhjetë për qind të çmimit të blerjes.

“Gjatë kontrollit të rregullt të Inspektoratit Shtetëror të Tregut në tregtinë me pakicë dhe shumicë, sipas Informacionit të Ministrisë së Ekonomisë, është konstatuar nevoja për ndërhyrje në mallrat e listuara, për shkak të rritjes së çmimeve të tyre. Siç dihet, nga 14 qershori 2022 është vendosur ngrirja në margjinat e produkteve ushqimore bazë: buka (e bardhë), sheqeri (i bardhë), vaji i ngrënshëm i lulediellit (pa vaj të shtypur të ftohtë), mielli i grurit (tipi 400 dhe lloji 500), makarona dhe spageti nga gruri i fortë, orizi i bardhë maqedonas dhe qumështi i lopës afatgjatë me përmbajtje yndyre prej 2.8 për qind, 3.2 për qind dhe 3.5 për qind, me marzh tregtar të vlefshëm deri më 31 dhjetor 2022”, thuhet në njoftimin e qeverisë. .

Në të njëjtën kohë, Qeveria hoqi ndalimin për eksportin e disa produkteve, të vendosur këtë verë për shkak të frikës se do të ketë mungesë të produkteve ushqimore bazë.

“Vendimi për të kufizuar eksportet kishte të bënte me grurin dhe napolikën, grurin dhe miellin e napolikës dhe farat e lulediellit (të thyera ose të grimcuara). Në propozimin e Ministrisë së Ekonomisë për përfundimin e vlefshmërisë së tij, miratoi, siç tregohet, në bashkëpunim me Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimit të Ujërave, detyrimin nga Marrëveshja për Mekanizmat e Sigurisë Ushqimore në Ballkanin Perëndimor, e nënshkruar më 2 shtator, Është plotësuar viti 2022. viti, në Samitin e Ballkanit të Hapur, i mbajtur nga 1-4 shtator 2022 në Beograd, me qëllim të mos ndalimit të tregtisë së produkteve bazë bujqësore dhe ushqimore”, thotë Qeveria.

Video e ditës