Sindikata vuri në dukje 40 "pika të dobëta" të Kushtetutës së re të Punës

Punëtorët e ndërtimit të objekteve të kantierit / Foto: ''Shtypi i Lirë'' - Dragan Mitreski

Theksi kryesor nga diskutimi i disa industrive të degëve vihet në momentin që një ligj i tillë, i një rëndësie të madhe si për punëdhënësit, ashtu edhe për punëtorët, duhet të rafinohet, për të hequr të gjitha paqartësitë që ekzistojnë në të.

Teksa po mbyllen debatet publike për ligjin e ri për marrëdhëniet e punës, po shumëfishohen vërejtjet jo vetëm nga sindikatat, por edhe nga sektorët e prekur industrialë. Duket se për të dy, kontratat e punës, rregullimi i punës në distancë, puna nga shtëpia, si dhe ka një interes të veçantë për dispozitat për pushimin e paguar (lehonia), si dhe përdorimin e të drejtave prindërore. të mbikëqyrjes inspektuese, kontratat kolektive dhe të ngjashme. Vetëm sindikatat kanë regjistruar deri më tani rreth 40 vërejtje dhe jozyrtarisht do të ketë po aq e më shumë vërejtje nga kompanitë. Nga SSM-ja thonë se kjo është me qëllim që të ndërgjegjësohet se të drejtat e punës duhet të avancohen, e jo të regresohen siç është sot.

-Në Ligjin e ri për Marrëdhëniet e Punës duhet të fshihet mundësia e rishpërndarjes së orarit të punës, e cila është në kundërshtim me direktivat evropiane, sepse nuk është e qartë dhe as e zbatueshme dhe shpesh keqpërdoret për të mos paguar punën e Punëtorët. Në Evropë nuk ka punë pa u paguar, gjegjësisht çdo punë jashtë orarit të punës prej 40 orësh në javë duhet të paguhet si jashtë orarit + 135 për qind - thotë Igor Gerasov, kryetar i Sindikatës për Industri.

Federata e Sindikatave të Maqedonisë kërkon që me rastin e shpalljes së tepricës të rritet numri i pagesave të shkëputjes dhe punëtorëve të kenë të drejtë për dy pagesa të shkëputjes në çdo pesë vjet punë deri në 12 pagesa të shkëputjes. Ata imponojnë gjithashtu nevojën për të specifikuar pushimin e lehonisë.

- Një pjesë e madhe e kërkesave tashmë janë pjesë e versionit punues të tekstit të Ligjit për Marrëdhëniet e Punës, por fatkeqësisht për disa kërkesa dhe vërejtje kyçe, edhe pse janë të qëndrueshme, ende nuk janë ndryshuar në tekstin e propozuar - thuhet me vendosmëri nga SSM.

E nga “Glasen Tekstilec” janë interesuar shumë për të rejat për zgjidhjen e re ligjore dhe insistojnë se ajo nuk lejon pagesën e K15 dhe 100 denarë, sepse deri më tani kjo u është mundësuar punëdhënësve, nën maskën e vështirësive ekonomike. në operacione.

“Është e rëndësishme që Ligji për marrëdhënie pune të mos lejojë parashkrime të kërkesave monetare nga punësimi para gjykatave, sepse në këtë rast humbasin edhe punëtorët edhe shteti”, thotë kryetarja Kristina Ampeva.

Theksi kryesor nga diskutimi i disa industrive të degëve vihet në momentin që një ligj i tillë, i cili ka një rëndësi të madhe si për punëdhënësit, ashtu edhe për punëtorët, duhet të rafinohet, për të hequr të gjitha paqartësitë që ekzistojnë në të. Nga Ministria e Punës dhe Çështjeve Sociale vazhdimisht theksojnë se do të merren parasysh të gjitha vërejtjet që marrin në seancat publike dhe është mirë që përfaqësuesit e drejtësisë e kanë “parë” ligjin për të barazuar pozicione në mosmarrëveshje të mundshme në të ardhmen. Asociacionet, odat, organizatat joqeveritare dhe sindikatat janë pjesë e këtyre debateve, të cilat u zhvilluan në Strumicë, Shtip dhe Manastir.

Sipas Ministrisë, Ligji i ri për Marrëdhëniet e Punës është në përputhje me rregulloret e punës të Bashkimit Evropian dhe konventat e Organizatës Ndërkombëtare të Punës. Siç thonë ata, ka disa risi në të, ndër to shkurtimi i kohëzgjatjes së kontratave me afat të caktuar, rregullimi i punës sezonale, pushimi prindëror, pushimi i babait dhe nënës, forma fleksibël të punës për arsye të ndryshme etj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës