Siljanovska Davkova: Duhet të kemi patriotizëm kushtetues, të respektojmë dispozitat themelore të Kushtetutës

Duhet të kemi patriotizëm kushtetues. Ne duhet të respektojmë dispozitat themelore të Kushtetutës, e sidomos të Preambulës, është një tekst i vogël që i paraprin Kushtetutës, por është filozofi e Kushtetutës, është memoria kushtetuese dhe juridike maqedonase. Dhe nuk mund të ndryshosh fakte si ato të ASNOM-it apo si ato për krijimin e shtetit maqedonas, që ndodhi më 8 shtator. Nuk mund të ikësh prej saj. Pse, përndryshe, askush nuk e bën atë. Nëse e bëni ju, të gjithë do të habiten dhe nuk do t'ju respektojnë, tha Gordana Siljanovska Davkova, kandidate për kryetare të VMRO DPMNE-së dhe koalicionit nga tubimi i sonte në Gjevgjeli.

Ajo shtoi se të gjitha ndryshimet kushtetuese apo shumica e ndryshimeve kushtetuese deri më tani nuk janë bërë për hir të Maqedonisë si shtet funksional dhe demokratik, sepse në Kushtetutë ka shumë zgjidhje problematike që duhet të ndryshohen.

- Prandaj është e nevojshme të mendohet mirë përpara çdo ndryshimi kushtetues. Duhet kërkuar konsensus dhe meqenëse të gjithë tani thonë se duhen amendamente kushtetuese, unë jam këtu për të thënë, po, duhen ndryshime kushtetuese, por jo për të shtirë preambulën dhe për ta kthyer atë në një libër telefoni dhe për të renditur të gjithë fqinjët e mundshëm, sepse askush nuk ka, ka të tjerë atje, por për të pasur një ndarje reale të pushtetit, për të përcaktuar mirë kredencialet, për të përcaktuar p.sh. si do të jepet mandati për përbërjen e qeverisë, sepse kemi kishte probleme, nënvizoi Siljanovska Davkova.

Ai shtoi se duhet një ekip ekspertësh që do të studiojë mangësitë e Kushtetutës dhe jo nga dita në ditë, por për të përgatitur një kornizë të ndryshme kushtetuese.

- Thonë, ishim, dmth thashë se na duhet kushtetutë civile dhe kjo do t'i kishte harruar maqedonasit. Vendi i maqedonasve, i krijimit të shtetit maqedonas, i rritjes së shtetit maqedonas është në preambulë. Dhe le ta dijë secili prej jush se përveç të gjitha ndryshimeve që bënë kundër vullnetit të popullit, ekziston një nen 36, se ky vend do të ketë një marrëdhënie të veçantë me të gjithë ata që luftuan për pavarësinë e Maqedonisë gjatë historisë, dhe Maqedonia është e shkruar, ky vend do të ketë një marrëdhënie të veçantë, tha Siljanovska Davkova.

Ai pyeti nëse kanë marrëdhënie të tilla me ata të Ilindenit apo me ata të ASNOM-it. Nuk e shoh, thotë ajo, duke theksuar se “jo vetëm i harruan, por i mohuan”.

- Ata nuk kanë të drejtë për këtë, dhe këta njerëz na bëjnë të pandershëm, gjegjësisht nuk na respektojnë dhe bëjnë që viktimat të mos krenohen me ne, tha Siljanovska Davkova. Kjo duhet të ndryshohet, theksoi kandidati për president i VMRO DPMNE-së dhe koalicionit.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës