Hulumtimi suedez: Njerëzit jetojnë më gjatë, por me shëndet më të keq

Pleq, pensionist, pleqëri
Foto: Pexels/Matthias Zomer

Njerëzit jetojnë më gjatë se kurrë më parë. Nga viti 1950 e deri më sot, jetëgjatësia mesatare globale është rritur nga 47 në 73 vjet. Kjo punë e jashtëzakonshme u arrit duke reduktuar varfërinë dhe duke zhdukur sëmundjet. Por në vendet, qytetarët e të cilëve tani po jetojnë në vitet e tyre të fundit, lind pyetja e ndërlikuar: “A po e zgjasim vërtetë jetën apo thjesht po shtyjmë vdekjen?, shkruan "BigTink".

Për të zgjatur jetën apo për të vonuar vdekjen?

Një ekip studiuesish nga Instituti Karolinska në Suedi e bëri pikërisht këtë pyetje në studimin e tij të ri, e cila u botua së fundmi në Gazetën Amerikane të Shëndetit Publik. Demografja Marcus Ebeling dhe kolegët përdorën baza të të dhënave të mëdha publike për të gjurmuar rrjedhën e të gjitha vdekjeve te njerëzit mbi 70 vjeç në Suedi midis 2018 dhe 2020, duke u fokusuar në 12 muajt e fundit të jetës së pacientëve. Para së gjithash, ata donin të dinin se si vdesin shumica e të moshuarve.

A vdesin shpejt dhe papritmas apo fort dhe gjatë? A vdesin në shtëpi, të aftë fizikisht dhe të ruajtur mendërisht deri në fund? Apo po vdesin në një institucion, të dëmtuar dhe të varur nga kujdesi në vitet e tyre të fundit? Tragjikisht, ata duket se bien gjithnjë e më shumë në kategorinë e fundit.

“Dy të tretat e të gjitha vdekjeve u shoqëruan me kujdes të gjerë gjatë vitit të fundit të jetës dhe të paktën gjysma kërkonin kujdes mjekësor shtesë. "Shumica e vdekjeve sot nuk përputhen me atë që zakonisht quhet "vdekje e bukur"," thanë studiuesit.

Ebeling dhe kolegët zbuluan gjithashtu se kujdesi i zgjatur në fund të jetës ishte më i zakonshëm tek ata mbi 83 vjeç, jetëgjatësia në Suedi, duke treguar se njerëzit që jetojnë më gjatë - vdesin më gjatë, kanë më shumë gjasa të vuajnë nga kushte të ndryshme mjekësore dhe ngarkesa fiziologjike.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Jetëgjatësia për sa i përket shëndetit

Ky zbulim tërheq vëmendjen për hendekun e diskutuar shpesh midis jetëgjatësisë së një personi dhe jetëgjatësisë së shëndetit. Jetëgjatësia është sa gjatë jeton dikush, dhe jetëgjatësia është sa kohë jeton dikush me shëndet të mirë, pa sëmundje kronike dhe paaftësi. Në mënyrë ideale, ato duhet të jenë pothuajse të barabarta. Në fakt, ndërsa jetëgjatësia e njerëzve është rritur gjatë pesëdhjetë viteve të fundit, jetëgjatësia e shëndetshme nuk ka mbajtur ritmin. Analizat tregojnë një hendek aktual prej 10 deri në 15 vjet midis jetëgjatësisë dhe jetëgjatësisë së shëndetit të njerëzve në Shtetet e Bashkuara.

Fatkeqësisht, ajo që mund të bëjë kujdesi në fund të jetës është të zgjasë jetën, por me pak përfitime shëndetësore. Ilaçet dhe procedurat që trajtojnë kushtet themelore mjekësore tek të moshuarit shpesh pengohen nga fakti se shëndeti nuk mund të rikthehet plotësisht.

Në fund, mënyra më e mirë për të rritur jetëgjatësinë dhe për të qëndruar i pavarur nga ndihma deri në fund është të parandalojmë veten nga hyrja në atë gjendje. Kjo do të thotë një mënyrë jetese e shëndetshme - dietë e duhur dhe e shëndetshme, abstenim nga pirja e duhanit, pirja e alkoolit në masë, mbajtja e kontakteve sociale, ruajtja e gjendjes mendore dhe mbi të gjitha aktiviteti fizik. Do të ishte ideale nëse këto zakone do të ruheshin edhe në moshën e tretë.

Foto: Pexels/T Leish

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës