Çfarë do të thotë të jesh imunokompromentuar?

virus
Foto: Pexels / Polina Tankilevitch

Imunokompromentues do të thotë e juaja sistemi i imunitetit nuk funksionon siç duhet për t'ju mbrojtur nga infeksioni ose që nuk mund të bëjë dallimin midis qelizave tuaja dhe qelizave të tjera.

"Ka shumë mënyra në të cilat njerëzit mund të jenë të imunokompromentuar," tha hematologu Stuart Seropian. “Sistemi imunitar është kompleks dhe përbëhet nga shumë lloje të ndryshme të qelizave imune që kryejnë funksione të ndryshme. Nuk ka asnjë gjendje të vetme të imunokompromisit.

Disa ekspertë që punojnë në Universitetin Yale në fushat e transplantimit, neurologjisë, imunologjisë dhe onkologjisë kanë dhënë shpjegimet e tyre.

Çfarë do të thotë të jesh imunokompromentuar?

Është mirë të përpiqeni të kuptoni funksionin e sistemit imunitar.

“Sistemi imunitar ka dy funksione bazë: të identifikojë indet e huaja dhe të sigurojë mbrojtje kundër infeksionit”, shpjegon Dr. Seropian. "Një person thuhet se është imunokompromentuar kryesisht kur është më i ndjeshëm ndaj infeksioneve sesa njerëzit e shëndetshëm për shkak të problemeve me të paktën një nga këto dy funksione."

Çfarë e shkakton një person të bëhet imun i kompromentuar?

Ka disa mënyra në të cilat një individ mund të jetë imunokompromentuar, thotë Dr. David Huffler nga Yale. Ai i ndan shkaqet në dy grupe të mëdha: një grup mutacionesh dhe sëmundjesh gjenetike, si HIV, që shkaktojnë humbje të funksionit imunitar, dhe një grup ilaçesh për sëmundje të caktuara, duke përfshirë imunoterapinë.

Imunoterapia është një trajtim që mund të shtypë përgjigjet imune kur sistemi imunitar është "mbiaktive", si për shembull në sëmundjet autoimune në të cilat qelizat imune sulmojnë indet e shëndetshme ose në transplantet e organeve.

Sëmundjet autoimune që gjenerojnë këtë përgjigje hiperaktive përfshijnë artritin reumatoid, diabetin e tipit 1, sklerozën e shumëfishtë (MS) dhe sëmundjen inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz).

Video e ditës