Çfarë duhet të hani sot, Epifania: Amvisat e shërbejnë këtë vakt për nder të Jezu Krishtit
Sot është Epifania ose Epifania - dita në të cilën, sipas traditës së krishterë, Shën Gjon Pagëzori pagëzoi Jezu Krishtin në lumin Jordan.
Në festën e sotme tradicionalisht hahet rosë apo pivtia. Pacha ose pivtia zakonisht përgatitet për Ditën e Kryqit, kur zakonisht agjërohet dhe hahet në Epifaninë për nder të pagëzimit të Jezus Krishti. Pacha është gjithashtu pjesë e festës, e lavdisë Shën Gjoni.
Ne ju sjellim një recetë për rosë që mund ta bëni sot dhe ta festoni festën në tryezën tuaj.
Përbërësit:
- 3 këmbë derri të thata dhe 3 të freskëta
- 2 palë veshë derri
- 3 bishta derri
- 1 gju derri
- 1 këmbë viçi
- Kokrrat e piperit
- kripë
- 4 thelpinj hudhër
përgatitja:
I pastrojme mire te gjithe perberesit dhe i vendosim ne nje tenxhere me te madhe. Spërkateni sipas shijes dhe derdhni rreth një litër ujë. Ndezni sobën në zjarr të ulët dhe gatuajeni të gjithë përbërësit deri në pesë orë (varësisht se sa i vjetër është mishi). Gjatë gatimit, sigurohuni që herë pas here të grumbulloni yndyrë dhe shkumë që grumbullohen në sipërfaqe.
Do ta kuptoni që rosa është gatuar duke parë që mishi bie vetëm nga kockat (merrni një copë, kështu që nëse mishi thjesht rrëshqet, rosa është gati), dhe lëngu bëhet ngjitës. Më pas hiqeni tiganin nga zjarri dhe lëreni mënjanë të ftohet. Nëse yndyrat ende grumbullohen në sipërfaqe, hiqeni atë.
Masën e ftohur e kullojmë në një sitë të trashë, duke i lënë mënjanë mishin dhe kockat dhe i presim në copat e dëshiruara. Më pas, mishin e grirë e rregullojmë në pjata më të thella, sipër e presim hudhrën dhe në secilën pjatë hedhim lëngun e kulluar.
Birrat e përgatitura i lëmë në tarracë ose në frigorifer të ftohen mirë. Gjatë servirjes spërkateni me piper djegës.