Cila është ndalimi për të mohuar gjenocidin në BiH?

Foto: EPA / FEHIM DEMIR

Vendimi i Përfaqësuesit të Lartë në largim BiH Valentin Inzko është i mirë dhe i mirëpritur, pas më shumë se një dekade të parëndësishmërisë së tij kryesisht të vetë-imponuar

Disa ditë para përfundimit të mandatit të tij si Përfaqësues i Lartë në Bosnjë, Valentin Inzko më në fund tregoi muskulin e tij politik. Mandati dymbëdhjetëvjeçar i Austriakut dashamirës si Përfaqësues i Lartë do të ishte kryesisht i parëndësishëm po të mos ishte ky vendim më 23 korrik të këtij viti. Pas kryesimit të ndikimit në rënie të Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë - një organ ndërkombëtar që mbikëqyr zbatimin civil të Marrëveshjeve të Paqes të Dejtonit në BiH - Inzko ishte i destinuar të mbahej mend si një burokrat evropian ndoshta me qëllim të mirë por sigurisht të padëshirueshëm.

Vendimi i tij më 23 korrik për të futur një ligj që ndalon mohimin e gjenocidit në Bosnjë është vendimi i tij më domethënës në XNUMX vitet e fundit.

Burg nga 6 muaj deri në 5 vjet

Mohimi i gjenocidit në Bosnjë është një pengesë e madhe për të çuar vendin përpara. Gjatë dekadës së fundit, ka pasur një rritje të konsiderueshme të përpjekjeve për të mohuar gjenocidin e kryer kundër boshnjakëve. Disa përpjekje të anëtarëve boshnjakë të parlamentit në nivel shtetëror për të miratuar një ligj të tillë u penguan nga vetoja e ligjvënësve serbë të Bosnjës. Marrëveshjet e Paqes të Dejtonit vunë veto ndaj vendimeve të ligjvënësve të Republikës Srpska të nivelit shtetëror mbi organin federal. Në thelb, kjo nënkuptonte që një ligj që ndalon mohimin e gjenocidit nuk do të miratohej në të ardhmen e parashikueshme.

Inzko tani ka vendosur ligjin. Kjo çudia historike - Përfaqësuesi i Lartë është në gjendje të vendosë rend dhe rregull në Bosnjë, duke anashkaluar politikanët vendas - nuk është aplikuar për më shumë se një dekadë.

Ligji për Ndryshimet në Kodin Penal të Bosnjës dhe Hercegovinës ndryshon nenin 145a i cili përfshin sa vijon:

"Kush justifikon publikisht, mohon, banalizon rëndë ose përpiqet të justifikojë një krim gjenocidi, krime kundër njerëzimit ose një krim lufte të përcaktuar me një vendim përfundimtar në përputhje me Kartën e Tribunalit Ushtarak Ndërkombëtar të shtuar në Traktatin e Londrës të 8 Gushtit 1945 ose nga Gjykata Penale Ndërkombëtare ish Jugosllavia ose Gjykata Penale Ndërkombëtare në Bosnjë dhe Hercegovinë, drejtuar kundër një grupi personash ose anëtarësh të një grupi të tillë të përcaktuar duke iu referuar racës, ngjyrës, fesë, farefisnisë ose origjinës kombëtare ose etnike , kur sjellja kryhet në një mënyrë që mund të nxisë dhunë ose urrejtje ndaj një grupi të tillë ose anëtarit të një grupi të tillë, të dënohet me burgim nga një periudhë prej gjashtë muajsh deri në pesë vjet. "

E vlefshme përtej Srebrenicës

Kjo është hera e parë që një akt ligjor është imponuar në nivel shtetëror për të kriminalizuar mohimin e gjenocidit dhe për t'u zbatuar në të gjithë Bosnjë dhe Hercegovinën. Në thelb, vendimi i Inzko nënkupton që ndryshimet kërkojnë të ruajnë të vërtetën gjyqësore si të Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish -Jugosllavinë (ICTY) ashtu edhe të gjykatave vendase në Bosnjë. Po aq e rëndësishme, çdo mohues që minimizon ose mohon krimet e kryera gjyqësore kundër njerëzimit dhe krimet e luftës mund të ndiqet penalisht sipas këtyre ndryshimeve të reja. Ndërsa disa media kanë raportuar se ky legjislacion ndalon mohimin e gjenocidit të Srebrenicës, legjislacioni i Inzko përfshin të vërtetat e vendosura nga gjykata që shtrihen përtej Srebrenicës.

Vendimi i Inzko u mirëprit nga shoqatat e viktimave dhe të mbijetuarve të gjenocidit, politikanët boshnjakë, myftiu i Bosnjës, zyra e BE -së në vend dhe një numër intelektualësh. Anëtari serb boshnjak i presidencës trepalëshe Milorad Dodik mbajti një konferencë për shtyp në të cilën ai hodhi poshtë ligjin e Inzkos, mohoi gjenocidin në Srebrenicë dhe kërcënoi të shkëputej nga Bosnja.

Dodik njoftoi se parlamenti i njësisë së Republika Srpska do të mblidhet javën e ardhshme për të vendosur mbi hapat e mëtejshëm. Kundërshtarët e Dodik, përfshirë kryebashkiakun e ri të Banja Luka, gjithashtu kritikuan legjislacionin e ri. Qëndrimi i kundërshtimit të pretenduar të moderuar ndaj këtij ligji tregon se dallimet midis Dodik dhe rivalëve të tij të rinj politikë janë, në rastin më të mirë, të papërfillshëm. Interesante, një politikan i lartë kroat i Bosnjës gjithashtu dënoi vendimin - një reflektim i një aleance politike me Dodik - ndërsa u mirëprit nga ministri i jashtëm i Kroacisë.

Si të zbatohet

Ndërsa ndryshimet e reja në ligj janë tani në fuqi, mbetet për t'u parë nëse dhe si do të zbatohen. Roli kryesor do të luhet nga Zyra e Prokurorit të Shtetit dhe Gjykata e BiH. Shumë analistë dhe gazetarë kanë kritikuar ashpër Prokurorinë, duke argumentuar se qasja e saj është selektive dhe e njëanshme politikisht. Tani, Zyra e Prokurorit të Shtetit do të ketë detyrën e zbatimit të legjislacionit të ri.

Në përgjithësi, vendimi i Përfaqësuesit të Lartë në largim është i mirë dhe i mirëpritur pas më shumë se një dekade të parëndësishme politike të vetë-imponuar. Trashëgimia e Inzkos si Përfaqësues i Lartë tani do të shënohet më së shumti nga ky ndalim i mohimit të gjenocidit. Mbetet për t’u parë se si do të zbatohet legjislacioni i ri dhe nëse Prokuroria e Shtetit do t’i përgjigjet sfidës.

Marre nga Agjencia Anadolu nga Ankaraja

(Autori është profesor në Fakultetin e Shkencave Politike në Sarajevë)

Video e ditës