Çfarë shkruhet në draftin përfundimtar të tekstit, pse Serbia është kundër, si do të votohet dhe kush do të ngrejë dorën - çfarë është në tekstin e rezolutës?

Rezoluta për Srebrenicën aktualisht është duke u votuar në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork dhe për të miratuar atë dokument, ndoshta do të nevojitet një shumicë e thjeshtë e votave të shteteve anëtare, pra 97 nga 193. .

Ai kërkon sipas ligjit ndërkombëtar që krimi i gjenocidit të individualizohet dhe nuk mund t'i atribuohet asnjë grupi apo komuniteti etnik, fetar apo tjetër në tërësi”.

Delegacioni serb në Nju Jork, i kryesuar nga presidenti Aleksandar Vuçiq, u përpoq të bindë sa më shumë vende që të mos e mbështesin deri në fillimin e votimit.

Iniciatorë të tekstit të propozuar të rezolutës ishin Gjermania dhe Ruanda, ndërsa Qeveria e Malit të Zi paraqiti amendamente për draftin që u pranuan nga OKB-ja.

Çfarë është në rezolutën për Srebrenicën?

Drafti përfundimtar i Rezolutës ende nuk është publikuar zyrtarisht, por disa media, si Zëri i Amerikës, pretendojnë se kanë pasur akses në dokument dhe kanë publikuar përmbajtjen e tij:

- Parashikohet që 11 korriku të shpallet Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë, e cila do të festohet çdo vit.

- Veprimet që lavdërojnë të dënuarit për krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid dënohen pa rezerva, përfshirë ata që janë përgjegjës për gjenocidin në Srebrenicë.

- Thekson rëndësinë e përfundimit të procesit të gjetjes dhe identifikimit të viktimave të mbetura të gjenocidit të Srebrenicës dhe dhënies së një varrimi dinjitoz

- bën thirrje për vazhdimin e ndjekjes penale të autorëve të gjenocidit në Srebrenicë

Të gjitha shtetet ftohen të respektojnë plotësisht detyrimet e tyre sipas Konventës për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit, të drejtën zakonore ndërkombëtare për parandalimin dhe ndëshkimin e gjenocidit, duke respektuar vendimet e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara i kërkohet të krijojë një program informacioni të titulluar "Gjenocidi i Srebrenicës dhe Kombet e Bashkuara" për të filluar përgatitjet për 30 vjetorin e përkujtimit në 2025.

Sekretarit të Përgjithshëm i kërkohet t'ua dërgojë rezolutën të gjitha shteteve anëtare, organizatave të sistemit të Kombeve të Bashkuara dhe organizatave të shoqërisë civile, thuhet në projekt-rezolutën.

Siç shkruan Zëri i Amerikës, në preambulën e tekstit të rezolutës thuhet se “përgjegjësia penale sipas ligjit ndërkombëtar për krimin e gjenocidit është e individualizuar dhe nuk mund t'i atribuohet asnjë grupi apo komuniteti etnik, fetar apo tjetër në tërësi.

Vuçiq: Rezoluta për Srebrenicën ka katër qëllime

Presidenti Aleksandar Vuçiq së bashku me delegacionin serb ka udhëtuar për në Nju Jork ku ka thënë se “me gjithë forcën dhe zemrën e tij do të luftojë për të ardhmen e vendit të tij”.

Sipas tij, rezoluta për Srebrenicën ka katër synime:

– Rishikimi i aktgjykimit për përgjegjësinë e Republikës së Serbisë

- Dikush do të donte të merrte ndonjë denarë nga Serbia dhe ta padiste për kompensim për dëmin e luftës.

– Barrë shtesë për Serbinë dhe vendosja e gjithçkaje mbi supet e saj

– Qëllimi i tyre nuk është ndërtimi i marrëdhënieve më të ngushta, por dëshira për të shkatërruar çdo lloj proteste kundër tyre

Presidenti tha se kushdo që "voton kundër" rezolutës ose "abstenon" do të jetë mik i popullit serb.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës