Çfarë mësuam këtë javë: Gjermanët vendosin, apo jo?

Zharko Jordanoski. / Foto: Free Press

A mundet Filipçe, si ministër, të shkarkojë drejtorin e spitalit të Tetovës, edhe nëse ai e dinte se kush dëshiron të hyjë atje, bën atë që dëshiron, nuk sheh asnjë protokoll apo ligj? Në asnjë mënyrë! Epo, ai drejtor është nga BDI, koalicioni do të rrezikohej, e me këtë edhe Qeveria! Ashtë mëkat të shkarkosh një ministër që nuk mund të shkarkonte një drejtor.

Zaev nuk e jep Filipçe! Pse? Zaev e di. A është e zgjuar për të? Zaev do të shohë. Pulat numërohen në vjeshtë. A nuk është për shkak të zgjedhjeve, ne kemi zgjedhje këtë vjeshtë? A nuk duhet të bjerë vlerësimi i LSDM -së nëse Filipçe merr përgjegjësinë për zjarrin katastrofik? A nuk ka gjykuar dikush se nëse pranohet dorëheqja, pranohet se ka pasur faj për zjarrin, kështu që ky është motivi për një rezistencë kaq të ashpër? Prandaj, si nën komandë (ose pa "si", por nën komandë) në Facebook, të gjitha sukseset e Filipçes duhej të shpërbleheshin (mirë, pa vdekshmërinë nga Covid), dhe një duzinë drejtuesish, nga i pari tek i fundit, firmosi një peticion për "mosdorëzim" Ministrit? Taktika të qarta, ne nuk i japim Filipçes, nëse është e nevojshme të gjithë do të vdesim!

Por dorëheqja, si shkopi, ka dy përfundime. Pranimi i tij ka të mirat dhe të këqijat e tij, si dhe refuzimin e tij të vazhdueshëm. Nëse dorëheqja pranohet, mund të theksohet kështu - kjo qeveri është serioze, mban përgjegjësi për lëshimet dhe gabimet, siç është premtuar para kamës dhe biblës së integrimit evropian. "Përgjegjshmëria", ju kujtohet? Tani, kush do ta kishte menduar se sjell më pak vota në zgjedhje, të themi, në një Karbinci, sesa logjika Schwaler - nëse nuk e pranon pabesinë (fajin), si nuk mund të kishte ndodhur kurrë? Dhe si i bëjnë ata llogaritjet? Shkencore, me simulime softuerike, me sondazhe të menjëhershme? Apo me sy, duke numëruar pëlqimet nën postimet "për" dhe "kundër" Filipçe?

***

Dikush i kujtoi Zaevit se kur donte, si me zëvendësministrin e Arsimit, për shembull, ai e dinte dorëheqjen e ofruar për të "përshpejtuar" tek deputetët në 24 orë. Sea gjithashtu dinte të shkarkonte një zyrtar, nëse ai nuk e merrte telefonin, për shembull. Të tjerët thonë jo, Zaev e mban Filipçe për shkak të mega-tenderit të madh në njoftimin "Qendra e Re Klinike". Hajde, të lutem, a nuk ka heronj të tjerë që do të luftonin me një projekt me kaq zero përveç Filipçes? Sa doni! Një mjek me reputacion, nga ana tjetër, tha një tezë të tretë që është më afër meje, edhe pse në shikim të parë është absurde. Dorëheqja e Filipçes nuk duhet pranuar sepse ka një bashibozuk në kujdesin shëndetësor! Kështu tha, bashibozuk. Pra, ju lutem, Filipçe, si ministër, mund të shkarkojë drejtorin e spitalit të Tetovës, edhe nëse ai e dinte se kush dëshiron të hyjë atje, bën atë që dëshiron, nuk sheh asnjë protokoll apo ligj? Në asnjë mënyrë! Epo, ai drejtor është nga BDI, koalicioni do të rrezikohej, e me këtë edhe Qeveria! Ai drejtor, për shembull, ishte "vede" për 11 vjet, dhe me ligj ai nuk mund të ishte më shumë se 6 muaj. Por sipas ligjit, jo sipas BDI -së. Çfarë mund t'i bëjë atij një Filipçe? Ashtë mëkat të shkarkosh një ministër që nuk mund të shkarkojë një drejtor. Plus, nuk është e drejtë.

***

Tani, ne po i bëjmë këto biseda mes nesh, ato nuk janë për publikun. Pozicioni për publikun është i qartë - Zaev nuk i pranon dorëheqjet derisa të përfundojnë hetimet. Peki. Dhe cilat janë ato hetime? Së pari, një inspektim nga Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor doli në terren "me zë" për të përcaktuar nëse ishte e vërtetë që të huajt u pranuan në Spitalin Klinik të Tetovës në qendrën covid, e cila është rreptësisht e ndaluar, dhe pak e çmendur., duke pasur parasysh rrezikun e infeksioneve. Dhe ajo përcaktoi se nuk kishte një gjë të tillë! Inspektorët erdhën, ata nuk gjetën askënd dhe ju lutemi - rasti u mbyll, çështja u mbyll! Epo, sensi i shëndoshë është në rrezik, mes të vdekurve janë të paktën dy të afërm të pacientëve, njerëz të shëndetshëm të cilët nuk u lejuan të ishin në qendrën covid, dhe një duzinë dëshmitarë të tragjedisë thanë me vete se ata u liruan brenda zonës infektive të "ndihmës" së stafit të mbingarkuar dhe me staf të pamjaftueshëm. Jok, kjo nuk vlen: "SSHI mund të veprojë vetëm nëse në momentin e mbikëqyrjes gjen civilë të pranishëm në qendrën covid ku vizita është e ndaluar" - shpjegoi Inspektorati. Eh, çfarë hetimi! Pra, nuk prisnit, pas gjithçkaje që ndodhi, të gjeni vizitorët "në flagrancë"? Ah, Zaev do të presë për "rezultatet".

Një tjetër është hetimi gjerman. Pritet më shumë prej saj. Vetëm, nëse duhet besuar Sela, menjëherë pas zjarrit, Grubi dhe njëzet zyrtarë të BDI-së kryen "para-hetimin" e tyre në vendin e zjarrit, duke ecur rreth kutisë së zjarrit. Dhe pamjet tregojnë njerëz që hedhin guralecë përreth, ashtu siç raportojnë nikoqirët mbi epilogun tragjik. Dhe si janë gjermanët, të mërzitshëm dhe të përpiktë, ata mund të thonë se skena është "e kontaminuar" (ne gjithashtu pamë CSI) dhe ne nuk i garantojmë rezultatet tona. Dihet si të sigurohet një skenë, me kasetë, me polici, dhe brenda një pulë nuk guxon të fluturojë, do të të thonë. Vetëm atëherë Zaev do të duhet të marrë një vendim politik për dorëheqjet, dhe jo një "hetues". Sidoqoftë, numërimi i pëlqimeve është një metodë.

***

Ajo që nuk do të dëgjoni nga gjermanët. Këtu, gazeta e njohur gjermane "Welt am Sonntag" u ndal për t'u marrë me zgjedhjet tona lokale dhe makinat e gjurmëve të gishtërinjve që kemi blerë nga, ju lutemi kini kujdes, kompania gjermane "Dermalog". Për gazetën, tenderi në Maqedoninë e Veriut, i cili u fitua nga kompania e tyre, ishte i paqartë dhe madje penal, kështu që ne do të kishim paguar gjurmët e gishtërinjve shumë shtrenjtë, 11 milionë euro, kështu që kompania nuk kushtoi, krijoi kaos në zgjedhjet në Afganistani dhe Haiti (siç mund të bëni një rrëmujë, më të madhe se ai në Afganistan dhe Haiti?), Rezultatet e zgjedhjeve nuk ishin atje për gjashtë muaj, kështu që kishte rrezik që e njëjta rrëmujë të ndodhte edhe në Maqedoni! Dhe kjo është ajo që shkruan një gazetë gjermane për një kompani gjermane?

Epo, tani, ne nuk pimë as vaj. Ajo "Dermalog" ishte një kompani e kontrolluar nga Olaf Scholz, ministri aktual gjerman i Financave dhe kandidati kryesor për kancelar në zgjedhjet e ardhshme parlamentare në Gjermani. Dhe tani papritmas "Dermalog" nuk funksionon! Rend i zakonshëm, propagandë e zezë. Çfarë nuk do të bëjnë për një qeveri të shkretë, dhe këtu ju thonë gjermanët.

Ndryshe nga këta tradhtarë gjermanë, ne i besojmë kompanive gjermane në fillim! Zaev i heshti ata me një deklaratë të prerë se tenderi është kristal i qartë, "Dermalog" fitoi sinqerisht, kompanitë e tjera pjesëmarrëse, të gjitha përveç një, janë skualifikuar sinqerisht. Plus, të gjithë e dimë, 11 milionë euro nuk janë shumë para për ne, dhe nga kaosi, falë Zotit nuk kemi frikë. Baçka, theksoi Zaev, ky tender është nën kontrollin e VMRO-DPMNE-së, sepse është zhvilluar nga KSHZ-ja, dhe atje presidenti është njeriu i tyre. Dhe dihet, nëse diçka është nën kontrollin e VMRO-DPMNE-së, nuk ka vend për dyshim! Këtu është një studim tjetër rasti. "Dermalog" mund të trajtohet nga Antikorrupsioni, por ne e dimë, nga shembujt si "Bakhtel dhe Enka", se nuk ndryshon shumë.

***

Kjo javë ka kaluar disi shumë në shenjën e gjermanëve, të them të drejtën! Këtu, Angela Merkel erdhi në një vizitë lamtumire në Ballkan, sepse ajo po largohet nga pozicioni, i cili, siç e pamë, u mat nga z. Schulz. Të gjithë udhëheqësit e Ballkanit u rreshtuan për t'i thënë lamtumirë mamasë modeste dhe virtuoze, e cila nuk është as nuk përpiqen të jenë, ndoshta për të premtuar se do të mbetet kështu edhe pas largimit të saj. Por ai ekonomik dhe praktik, siç e dha Zoti, për të mos shpenzuar shumë para, vizitoi vetëm dy qytete në Ballkan - Beogradin dhe Tiranën, kështu që udhëheqësit e tjerë duhej të arrinin në "bacirakën" e fundit në këto dy kryeqytetet. Analistët e interpretojnë menjëherë këtë si një mesazh se ata janë dy lojtarët kryesorë (ose zuzarët kryesorë) në rajon, të cilëve duhet t'u kushtohet vëmendje e veçantë, pasi të tërhiqet në paqe me burrin e saj në një apartament modest me dy dhoma gjumi dhe të merret me produkte organike ushqim, joga dhe shëtitje të gjata. Mirë, por pse na bëri të shkojmë në Tiranë, të cilës i mungonte Beogradit, jemi mësuar atje, plus që kemi një autostradë më të mirë, dhe ne e dimë serbishten, sa? A nuk dëshiron të thotë se ne jemi në sferën e ndikimit shqiptar, në "ndarjen e bllokut" të ri në Ballkan? Por dikush shpjegoi se Beogradi ishte vetëm për takimet e OJQ -ve dhe Tirana për kryeministrat, kështu që na lehtësoi pak. Të tjerët thanë se Merkel në Maqedoni nuk është shumë komode për të ardhur, sepse këtu ajo pësoi një nga disfatat e pakta, pavarësisht sukseseve të shumta në karrierën e saj. Se mund të kishte bërë presion më të fortë dhe më bindës për të hequr veton bullgare dhe për t'i hapur rrugën Maqedonisë drejt BE -së, e cila, ndër të tjera, dhe duke pasur besim të madh te Merkel, ndryshoi emrin, u bë Veriore. Dihet se në momente solemne askush nuk dëshiron të kujtohet për premtimet që ai bëri dhe nuk i përmbushi. Vetëm për më të mirët duhet të flitet për pensionistët, si dhe të vdekurit.

Video e ditës