Çfarë duhet të bëni nëse ju kafshon një gjarpër dhe çfarë të mos bëni

Foto: Profimedia

Gjarpërinjtë sulmojnë njerëzit nga frika dhe vetëm nëse i shkelni. Gjarpërinjtë janë gjithashtu shumë të rrezikshëm në sezonin e çiftëzimit ose gjatë dhënies së gjirit të një të riu, por edhe atëherë, nëse tërhiqeni pa lëvizje të papritura, ai nuk do të sulmojë. Nëse gjarpri është shkelur, ai do të kthehet instinktivisht dhe do të kafshojë këmbën tuaj. Gjarpërinjtë helmues vështirë se ndryshojnë në shpejtësi nga ata jo helmues, por gjëja kryesore është se gjarpërinjtë helmues kanë një kokë të qartë trekëndore (në gjarpërinjtë jo helmues është më vezake) dhe një qafë shumë të ngushtë, ndërsa te gjarpërinjtë jo helmues kjo është nuk është rasti.

Në zonën tonë jetojnë disa lloje gjarpërinjsh, tre prej të cilëve janë helmues – gjarpëri, gjarpëri dhe gjarpëri me kokë mprehtë, ndërsa të tjerët janë të padëmshëm. Këta tre gjarpërinj helmues janë më pak helmues se gjarpërinjtë afrikanë ose aziatikë si kobra ose mamba e zezë, kështu që kafshimi i tyre rrallëherë është fatal. Posumi është më helmues se të tjerët.

Gjarpërinjtë helmues kanë një deri në dy këpurdha të zbrazëta të lidhura nga një qese plot me helm. Ky helm sekretohet nga një gjëndër e lidhur me qeskën. Sapo gjarpri zhyt dhëmbët në mishin e viktimës, një sasi e caktuar helmi lëshohet nga qesja në plagë.

Në helmin e gjarprit, në të vërtetë ekzistojnë dy lloje helmi. Njëri vepron në mënyrë shkatërruese në sistemin nervor, nxehtësia nuk e shkatërron atë, tjetri vepron në gjak dhe gjakderdhje.
Ka njerëz që janë rezistent ndaj helmit të gjarprit (imunitetit). Disa lindin me këtë rezistencë dhe të tjerë e fitojnë atë duke u kafshuar nga një gjarpër me një helm më të butë ose duke u dhënë një anti-serum nga kafshimi i gjarprit.

Si të njohim një plagë

Në vendin e pickimit shihen dy plagë të vogla të shpuara nga dhëmbët e gjarprit që nuk rrjedhin gjak. Ndonjëherë ka vetëm një. Nuk do të thotë gjithmonë se gjarpri ka lënë helm në plagë. Në rreth 22 për qind të plagëve të vërtetuara, nuk kishte shenja helmimi. Së shpejti në atë vend shfaqet një unazë e kuqe, e cila bëhet blu, domethënë plaga bëhet blu dhe shfaqet ënjtje. Pak më vonë, ngurtësia shfaqet në atë pjesë të trupit. Sapo hyn në gjak, helmi përhapet në të gjithë trupin.

Shenjat e helmimit

  • Marramendje.
  • Të vjella.
  • Dhimbje në vendin e plagës.
  • Ënjtje e gjëndrave limfatike në ijë nëse plaga është në këmbë, ose në sqetull nëse plaga është në krah.
  • Tronditja është pasoja më e rrezikshme.

Një person i helmuar ndihet gjithashtu i dobët dhe ka ethe, dridhje, marramendje, pulsi i tij përshpejtohet dhe frymëmarrja bëhet më e vështirë, shfaqet zbehje, mund të ndodhë dështim i pjesshëm ose i plotë i veshkave. Gjaku mund të ndalojë mpiksjen, personi i kafshuar shpesh vjell dhe ka diarre, humbet vetëdijen. Më vonë shfaqen konvulsione dhe pandjeshmëri e plotë (komë). Delirium, konfuzion dhe konvulsione paralajmërojnë hemorragji intrakraniale, e cila shpesh është shkaku i menjëhershëm i vdekjes.
Nëse nuk reagoni në kohë, ndodh paraliza e qendrës së frymëmarrjes dhe menjëherë pas kësaj, zemra pushon së punuari.

Vendi i pickimit është shumë i rëndësishëm për zhvillimin e simptomave. Kafshimet më të rrezikshme të gjarpërinjve janë ato në kokë ose qafë, ose nëse gjarpri e ka injektuar helmin direkt në një enë gjaku.

Ndihma e parë

Mos u frikësoni, sepse ka shumë kohë (dhe më shumë orë) për të shkuar te mjeku. Nuk ka asnjë marrëveshje të përgjithshme në lidhje me trajtimin. Të gjithë bien dakord se pushimi absolut është i nevojshëm, sepse lëvizja përshpejton qarkullimin e gjakut dhe thithjen e helmit. Disa mjekë nuk rekomandojnë veshjen e zonës sipër thumbimit, vendosja e akullit është e ndaluar për shkak të rritjes së nekrozës (vdekja e indeve), prerja (prerja) e plagës dhe nxjerrja e përmbajtjes është e ndaluar. Rekomandohet imobilizimi dhe transporti i menjëhershëm në një objekt ku personi mund të marrë antihelm.
Shumica e mjekëve kanë mendim pothuajse të kundërt dhe sugjerojnë procedurat e mëposhtme: gjymtyra e kafshuar duhet të lidhet, të shtrëngohet mesatarisht me një fashë menjëherë mbi vendin e kafshimit dhe të imobilizohet. Herë pas here (3-5 minuta) lirojeni fashën, sepse gjaku duhet të qarkullojë nëpër pjesën e helmuar të trupit, pra nga venat në zemër. Në vendin e pickimit, bëni dy prerje tërthore (shkronja X) në një thellësi 3-4 mm dhe lëreni plagën të rrjedhë gjak. Në këtë mënyrë, pjesa më e madhe e helmit do të dalë me gjak. Thithja (thithja) e plagës me gojë nuk rekomandohet fare, sepse edhe plaga më e vogël në gojë ose në zgavrën e gojës, si dhe një dhëmb i kalbur, mjafton për të helmuar atë që përpiqet të ndihmojë. Prerjet bëhen me thika, brisqe ose sende të tjera të mprehta, tehu i të cilave është djegur me flakë ose është fshirë me alkool. Gjëja e tretë që duhet bërë në kafshimin e gjarprit është që një tretësirë ​​intensive e hipermanganit duhet të aplikohet në plagë dhe, nëse është e mundur, një zgjidhje XNUMX për qind e hipermanganit duhet të injektohet përreth plagës. Të kafshuarit duhet t'i jepen sa më shumë lëngje, por jo alkool. Më pas ai duhet të transportohet në objektin mjekësor më të afërt ku do të marrë serum kundër pickimit të gjarprit.

Trajtimi

Serumi antiviperinum duhet të jepet sa më shpejt që të jetë e mundur (intravenoz ose intramuskular), sipas protokollit me testin e mbindjeshmërisë. Serumi antiviperinum është efektiv kundër gjarpërinjve gjysmë helmues dhe helmues që ndodhin në Evropë.

Fëmijëve me sëmundje ose reaksione alergjike, kur merren të dhënat në anamnezën personale të familjes, është e dëshirueshme që serumi antiviperinum t'u jepet në kushte spitalore, në mënyrë intramuskulare dhe me kujdes.

Nga plaga duhet të merret një shtupë mikrobiologjike dhe më pas të shpëlahet me një agjent antiseptik.
Në të gjitha rastet është i nevojshëm kontrolli dhe zbatimi i mbrojtjes kundër tetanozit dhe dhënia e antibiotikëve që mbulojnë florën gram-negative dhe anaerobe që dominojnë në gojën e gjarprit.

Është e nevojshme të eliminoni dhimbjen duke dhënë analgjezik. Në rast të hemolizës së theksuar duhet bërë transfuzion me eritrocite të koncentruara, kurse në rast të koagulimit intravaskular të diseminuar - plazma.

Është e nevojshme të ruhet diureza dhe të parandalohet ose trajtohet shoku. Trajtimi kirurgjik është i nevojshëm kur shfaqet nekroza e indeve. Në rastin e një ënjtjeje të madhe që shqetëson qarkullimin arterial të gjymtyrëve, indikohet një fasciotomi urgjente.

Gabimet më të zakonshme që nuk duhet të bëni

– Mos e fashoni gjymtyrën.
– Mos e prekni plagën.
– Mos u mundoni të hiqni helmin.
– Mos vendosni akull në vendin e plagës.

Parandalimi

Disa plagë, të tilla si kur shkelni aksidentalisht një gjarpër, janë pothuajse të pamundura për t'u parandaluar. Megjithatë, ka masa paraprake që mund të zvogëlojnë shumë mundësinë për t'u kafshuar nga një gjarpër.

• Lëreni të qetë gjarprin. Shumë njerëz, kur kafshohen, përpiqen të dëmtojnë gjarprin.

• Shmangni barin e gjatë nëse nuk keni veshje të përshtatshme.

• Mos i vendosni duart dhe këmbët në vende të pavëzhgueshme.

• Mos kapni gurë ose copa druri nëse nuk jeni mjaft larg nga një sulm i mundshëm gjarpri. Jini veçanërisht të kujdesshëm nëse jeni duke u ngjitur në shkëmbinj.

Video e ditës