Çfarë duhet të bëni nëse sëmureni nga gripi dhe covidium në të njëjtën kohë, si është e mundur dhe a është sëmundja më e fortë?

Gjermania Covid-19 koronavirus
Covid / Foto: EPA-EFE / FRIEDEMANN VOGEL

Flurona nuk është një variant i ri i frikshëm i koronavirusit dhe nuk është një term zyrtar mjekësor, por fenomeni i bashkëinfektimit me grip dhe koronavirus është real dhe nuk habit komunitetin mjekësor. Një person mund të infektohet me shumë viruse ose me një virus dhe një lloj patogjeni si bakteret ose parazitë në të njëjtën kohë. 

“Është një fenomen natyror, nuk do të thotë që infeksioni nuk duhet shmangur”, tha Isabella Catadori, profesoreshë e biologjisë në Universitetin e Pensilvanisë.

Kur shkencëtarët britanikë zbuluan rastet e para të infeksionit të njëkohshëm me virusin e gripit dhe covidium pothuajse dy vjet më parë, ata llogaritën se këta pacientë kishin dy herë më shumë gjasa të vdisnin sesa ata të infektuar vetëm me koronavirus.

Rastet në rritje të gripit

Deri më tani në pandemi, infeksionet shoqëruese kanë qenë të rralla - veçanërisht dimrin e kaluar kur numri i rasteve të gripit ishte çuditërisht i ulët (ekspertët ia atribuan këtë prirje distancës fizike).

Megjithatë, rastet e gripit këtë dimër janë në rritje, ndaj ekspertët këshillojnë sigurisht që të bëhet gjithçka për të shmangur “koinfeksionin”. Të dy viruset përhapen përmes ajrit, kështu që shmangia e vendeve të ajrosura dhe të mbushura me njerëz duke mbajtur një maskë është mënyra më e mirë për të shmangur infektimin me këto viruse. Ka vaksina efektive për të dyja kushtet.

Normalisht, vaksinat e gripit të këtij viti nuk janë perfekte për variantet e gripit që qarkullojnë, por kjo nuk është një arsye për të mos vaksinuar, thotë Thomas Feket, profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Tempe.
Çdo mbrojtje kundër virusit ndihmon individët, si dhe të tjerët që mund të jenë në një kategori të cenueshme.
Megjithëse infeksionet me shumë viruse janë të zakonshme në të njëjtën kohë, detajet se si reagon sistemi imunitar janë të ndërlikuara dhe varen nga faktorë të tillë si koha e infektimit dhe lloji i virusit.

Kush e shpiku termin flurona?

Është e vështirë të thuhet. Emri është një monedhë e shprehjeve angleze për grip dhe grip.
Termi nuk fitoi popullaritet deri në këtë muaj, ndoshta në përgjigje të titujve për një rast të tillë në Izrael.
Disa ekspertë besojnë se kjo monedhë mund t'i çojë njerëzit në përfundimin e gabuar se po përballemi me një virus të ri hibrid.
Është e rëndësishme të theksohet se ato nuk janë i njëjti lloj virusi dhe as nuk mund të bashkohen në një lloj supervirusi. Çdo virus përmban udhëzime gjenetike që e lejojnë atë të kopjojë vetveten.

Si është e mundur të infektohesh me të dy viruset në të njëjtën kohë?

Në të njëjtën mënyrë që mund të infektoheni me vetëm një virus: nga ekspozimi.
Nëse një person ndodhet në një vend ku qarkullojnë viruse, pra në çdo vend ku ka njerëz të tjerë, ai ose ajo mund të ekspozohet ndaj infeksionit me të dy viruset. Ose edhe më shumë.

Është ideale për ata që ndihen të sëmurë të qëndrojnë në shtëpi dhe të zvogëlojnë mundësinë e infektimit me një virus tjetër.

Është problematike që viruset kanë një periudhë inkubacioni që mund të zgjasë deri në pesë ditë, kohë gjatë së cilës qelizat e virusit në trup shumohen para shfaqjes së ndonjë simptome të sëmundjes. Mund të ndodhë lehtësisht që dikush të infektohet me më shumë viruse para se të ndjejë ndonjë simptomë dhe të izolohet në dhomën e tij, thonë mjekët.

Covid-19 është një nga viruset që ka një periudhë të gjatë parasimptomatike që mund të zgjasë deri në katër ditë, megjithëse varianti omicron është treguar se shkakton simptoma disi më shpejt.
Nëse jeni shpesh në grupe të mëdha njerëzish, bashkëinfektimi me gripin dhe koronavirusin nuk është i pamundur.
“Nëse nuk mbani shpesh maskë, ka të ngjarë që të kapni të dy viruset”.

Këto viruse të frymëmarrjes zakonisht hyjnë në trup përmes vrimave të hundës. Ndonjëherë ata arrijnë të "kapin" qelizat në rrugët e frymëmarrjes, pas së cilës depërtojnë në membranën qelizore, ia heqin makinerinë dhe fillojnë të shumohen - që është vetë përkufizimi i infeksionit.

Viruset e gripit kapin acidin sialik, një substancë që gjendet në sipërfaqen e qelizave. Koronavirusi i bashkohet sërish receptorit ACE-2. Edhe pse të dy viruset infektojnë qelizat në të njëjtën pjesë të trupit, nuk është e mundur që njëri të kapërcejë tjetrin, thonë mjekët. Për më tepër, ka hapësirë ​​të mjaftueshme për të gjithë në qeli.

A do të jetë sëmundja më e fortë me infeksion të njëkohshëm?

Kjo varet nga koha. Nëse personi i infektuar është me fat, përgjigja imune e "pushtuesit" të parë do të ndihmojë në mbrojtjen e trupit nga tjetri, thonë ekspertët.

Kjo për shkak se niveli i parë i mbrojtjes së sistemit imunitar, i njohur gjithashtu si imuniteti i lindur, është jospecifik - ai nuk është i përshtatur për një lloj specifik virusi.

Qelizat e infektuara e luftojnë virusin në një sërë mënyrash, njëra prej të cilave është prodhimi i proteinës interferon, e cila pas luftimit të njërit virus duhet të ndihmojë trupin të luftojë tjetrin.

Kjo nuk do të thotë se është e mençur të marrësh qëllimisht një infeksion të dytë. Megjithëse simptomat e një infeksioni të dytë me virus mund të mos përkeqësohen fare, sigurisht që nuk do të ndihmojë.
Është e rëndësishme të theksohet se në shumë raste, një infeksion i dytë mund të përkeqësojë ndjeshëm gjendjen, thotë Artan Veltuis, biolog molekular.

Ekziston një probabilitet i lartë që kjo të ndodhë kur viruset infektojnë pjesë të ndryshme të trupit. Gripi është më i zakonshëm në traktin e sipërm respirator, ndërsa disa variante të koronavirusit mund të prekin traktin e poshtëm të frymëmarrjes dhe sistemin tretës.
"Infeksioni i kombinuar mund të shkaktojë përgjigje imune në shumë pjesë të trupit dhe ndjenja e përgjithshme e dobësisë mund të jetë më e fortë."

Çfarë duhet të bëni me një infeksion me fluor?

Është e mundur që shumë njerëz të mos zbulojnë se kanë Covid-19 dhe grip në të njëjtën kohë, sepse testimi për gripin jashtë spitalit nuk është i zakonshëm.

Pavarësisht nëse jeni të infektuar me një ose një virus tjetër, ose të dyja, këshillat e zakonshme ende zbatohen:
Shmangni njerëzit e tjerë. Pini shumë ujë. Kontaktoni mjekun tuaj dhe telefononi një ambulancë nëse keni vështirësi në frymëmarrje.

Trajtimi është i disponueshëm për të dy llojet e infeksioneve. Mbi të gjitha është e rëndësishme të mos panikoni, veçanërisht nëse jeni vaksinuar kundër njërit ose të dy viruseve.Megjithëse vaksina nuk mund të parandalojë infeksionin, ka shumë mundësi që të mos keni simptoma më të rënda.

Video e ditës