Banka Sparkasse, si asnjëherë më parë, vitin e kaluar u “rritë”.

Sanel Kuturica, Zlatica Civkaroski, Aleksandar Gjorjevic dhe Nina Nedanoska prezantuan rezultatet e Sparkase.

Bankierët e Sparkasse nuk presin ndryshime të veçanta në normat e interesit këtë vit, pavarësisht pritshmërive që Banka Qendrore Evropiane të ulë normat bazë të interesit.

Pasi që Banka Sparkase është në Maqedoni, vitin e kaluar ka treguar rezultatet më të mira, njoftoi Bordi Drejtues i Bankës, i cili mbajti konferencë për media. Asetet e bankës arritën në 1,5 miliardë euro, që është një rritje prej 13 për qind krahasuar me vitin 2022, duke e bërë atë të katërtin për nga pjesa e tregut. Banka e mbylli vitin e kaluar me 155.000 klientë aktivë, një rritje prej 30 për qind krahasuar me vitin 2022. Rritja totale e portofolit të kredisë është 11 për qind. Vitin e kaluar banka ka realizuar një fitim neto prej 25 milionë euro, që është 47 për qind më shumë se në vitin 2022, por siç thotë Bordi Drejtues, fitimi mund të ishte më i lartë, por ata nuk po garojnë për fitim.

– Nuk duam të jemi dyqan, që klientët të vijnë të marrin kredi, por të marrin një vendim të zgjuar. Ne jemi më konservatorë për sa i përket kreditimit si pjesë e një grupi austriak. Por është për të mirën e klientëve. Ne nuk garojmë për fitim. Në sektorin bankar ka një tendencë për blerjen e letrave me vlerë të emetuara nga Banka Popullore dhe ato kishin norma shumë të larta interesi. Por ne jemi kryesisht të orientuar drejt kreditit. Ne duam të japim kredi dhe pa to nuk ka rritje ekonomike. Sigurisht që ne blejmë edhe obligacione nëse është e nevojshme – tha Sanel Kusturica, kryetar i Bordit Drejtues të Bankës Sparkase.

Nina Nedanoska, nënkryetare e Bordit Drejtues, thotë se Sparkase është një nga bankat korporative kryesore në Maqedoni.

– Banka konfirmoi pozicionin e saj në treg si lider në treg për klientët e korporatave, duke arritur një peshë tregu në kreditimin e personave juridikë prej 17,3 për qind dhe një pjesë tregu prej 17,1 për qind në seksionin e depozitave për personat juridikë. Në të njëjtën kohë, konsiderohemi lider në treg në stimulimin e ekonomisë së gjelbër, duke mbështetur 54 projekte dhe investime prej 98 milionë euro dhe investime në burimet e rinovueshme të energjisë në vlerë të përgjithshme prej 92 milionë euro. Në segmentin e popullsisë, në anën tjetër, vitin 2023 e përfunduam me portofolin kreditor, pjesëmarrja e të cilit në treg është 13,5 për qind – tha Nedanoska.

Zlatica Cifkaroski, e cila ka dy dekada përvojë bankare, së fundi ka qenë anëtare e Bordit Drejtues. Ajo tha se sektori bankar ka treguar një qëndrueshmëri të madhe në këto kohë krize.

- Mund ta shohim përmes nivelit të kontrolluar të fluksit të vendosjeve jofunksionale, që na shkaktoi ankth gjatë periudhave të krizës që kaluam. Kemi pasur edhe presione inflacioniste dhe kemi menduar se nëpërmjet një treguesi të caktuar të normave të interesit do të ketë flukse hyrëse të kredive me probleme, por kjo nuk ndodhi dhe rreziku i kredisë nuk u materializua. Banka Sparkasse e ka modifikuar me sukses edhe atë pjesë në periudhën e kaluar - tha Çifkaroski.
Ajo tha se fokusi i Bankës Sparkasse është dixhitalizimi dhe robotizimi, për të ofruar një nivel më të lartë të aktiviteteve dixhitale për klientët, pa harruar të gjitha rreziqet që sjell epoka dixhitale.

Aleksandar Gjorjevic është gjithashtu një anëtar i ri i Bordit Drejtues të bankës. Ai tha se “hapja e një llogarie është hapi i parë drejt shëndetit financiar” dhe theksoi se banka investon shumë në edukimin financiar të të rinjve.

Në përgjigje të pyetjes së një gazetari për normat e interesit, bankierët e Sparkasse nuk presin ndonjë ndryshim të veçantë këtë vit. Ata pajtohen se pritshmëria është që Banka Qendrore Evropiane, e cila së shpejti do të shpallë normën bazë të interesit, të shpallë një ulje.

- Do të shohim se cili do të jetë korrigjimi i normave të interesit nga Banka Qendrore Evropiane. Nuk mendoj se do të jetë domethënëse, por do të ketë një korrigjim. Automatikisht ka një efekt në kreditë ekzistuese që shlyhen, të cilat janë të lidhura me Euribor. Sa i përket normave të interesit të kredive të reja, varet se sa korrigjim do të jetë. Nëse është një korrigjim i vogël, nuk do të ketë një efekt dramatik te përdoruesit. Dhe nëse ka korrigjime të caktuara, ato nuk do të ndjehen në atë masë nga përdoruesit, pra nuk do të kenë një efekt kaq pozitiv. Për diçka të tillë, mendoj se do të duhet një periudhë më e gjatë. Në këtë vit sigurisht që nuk do të ketë ndonjë ndryshim dramatik – tha Kusturica.

Nedanoska, nga ana tjetër, theksoi se deri më tani kamatat në Maqedoni nuk ishin aq të lidhura me ato evropiane.

- Ne japim kamata më të ulëta, kështu që një kompani solide mund të marrë kredi me kamatë më të vogël se 4 për qind, prandaj kolegët austriakë pyesin se si është e mundur kjo, kur ata kanë një kredi të tillë me kamatë 7 për qind - tha Nedanoska.

Sparkasse Bank është pjesë e grupit Erste dhe Steuermarkische Sparkasse me 17 milionë klientë dhe 3 miliardë euro fitim.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës