Scholz: Është mirë të shohësh se si ne të gjithë po e ndihmojmë Ukrainën

Olaf Scholz
Olaf Scholz në Kiev, Ukrainë / 16 qershor 2022 / Foto: EPA-EFE / SERGEY DOLZHENKO

Kancelari gjerman Olaf Scholz paralajmëroi sot se samiti i 44 krerëve të shteteve apo qeverive në Evropë, i cili filloi në Pragë, nuk mund të injorojë sulmin rus ndaj Ukrainës.

“Është bukur të shohësh se si ne të gjithë e ndihmojmë Ukrainën, financiarisht dhe duke shpërndarë armë, tha Scholz.

Ashtu si presidenti francez Emmanuel Macron, Scholz gjithashtu theksoi nevojën që e gjithë Evropa të qëndrojë në solidaritet në krizën e energjisë dhe të ofrojë ndihmë për familjet dhe kompanitë. Macron dhe Scholz besojnë se strategjia evropiane për uljen e çmimeve të energjisë duhet të mbështetet.

Scholz kujtoi se kërcënohet jo vetëm Evropa, por edhe aleatët aziatikë, si Japonia apo Koreja e Jugut.

Nikoqiri i samitit, kryeministri çek Petr Fijala ka treguar se sinjali për Rusinë është i rëndësishëm, se pa të takohen liderët e të gjithë kontinentit dhe jo vetëm të Bashkimit Evropian.

“Ky, pa dyshim, është një sinjal i rëndësishëm për Vladimir Putinin se të gjithë liderët evropianë janë takuar dhe po zgjidhin atë që po i shqetëson”, shtoi ndër të tjera Fiala.

Si presidenti i Francës, ashtu edhe kryeministrat e Gjermanisë dhe Republikës Çeke janë dakord që komuniteti politik evropian nuk duhet të bëhet një institucion i ri me burokraci, pasi ka mjaft në Evropë, dhe gjithashtu nuk është një zëvendësim për procesin e zgjerimit. të Bashkimit Evropian.

– Është një risi e madhe. Ne nuk kemi një axhendë të qartë, nuk duhet të nxjerrim përfundime, mund të flasim. Bisedimet janë të mira për paqen, stabilitetin ekonomik, prosperitetin e vendeve. BE-ja mund të përmirësojë kështu marrëdhëniet me vendet fqinje që nuk janë ende anëtarë të saj, nënvizoi Scholz.

Sipas Fialës, që në fillim është rënë dakord që të mos krijohet një institucion i ri.

Video e ditës