Scholz: Mendoj se Putini e dinte një vit më parë se do të sulmonte Ukrainën

Olaf Scholz / Foto: EPA-EFE / Michele Tantussi / POOL

Vendimi i presidentit rus Vladimir Putin për të pushtuar Ukrainën fqinje është marrë paraprakisht, sipas kancelarit gjerman Olaf Scholz, raportoi DPA.

- Mendoj se vendimi për fillimin e luftës është marrë një vit më herët ose ndoshta edhe më herët, sepse ai po përgatitej për të. Kështu që ai do të jetë në gjendje të vazhdojë luftën për një kohë të gjatë, tha Scholz në një intervistë për CBS.

Scholz pranoi se ishte gabim që vendet evropiane të vareshin nga energjia ruse.

– Duhet të kishim investuar në infrastrukturën në të gjithë Evropën që do të na jepte mundësinë për të ndryshuar prokurimin, nga dita në ditë. Ky është një mësim i nxjerrë në Evropë dhe në shumë vende të tjera, se duhet të jesh i përgatitur – gati për një situatë si kjo, shpjegoi kancelarja gjermane.

Kur u pyet se sa shpenzon Gjermania për importet ruse të energjisë, ai u përgjigj vetëm se shuma është në rënie.

Video e ditës