Skocezët të ndarë për referendumin e dytë të pavarësisë

Foto: EPA / ANDY RAIN

Sipas rezultateve të fundit sondazhi i opinionit publik, votuesit skocezë janë të ndarë nëse ajo duhet të ndodhë referendumi i dytë i pavarësisë skoceze në tetor 2023

Sondazhi i bërë nga agjencia “Panelbase” për gazetën “Sunday Times”, ka treguar se 44 për qind e votuesve janë shprehur kundër mbajtjes së referendumit, ndërsa 43 për qind janë pro zbatimit të tij.

Sondazhi është realizuar me 1.010 votues, dhe një në 10 të anketuar as nuk e mbështet dhe as nuk e kundërshton votimin, ndërsa tre për qind e tyre nuk e dinë se për çfarë janë.

Kryeministrja skoceze Nicola Sturgeon tha këtë javë se Parlamenti skocez do të vendosë nëse do të mbajë një referendum për pavarësinë nga Mbretëria e Bashkuar, i cili është planifikuar për 19 tetor 2023.

Rreth 48 për qind e të anketuarve në sondazh konfirmuan se do të mbështesin përpjekjet e Skocisë, por 47 për qind e tyre thanë se do të mbështesin që vendi të mbetet në Mbretërinë e Bashkuar. Pesë për qind e fundit janë të pavendosur dhe nuk e dinë se në llogarinë e kujt do të përfundojë vota e tyre.

Qeveria britanike deri më tani ka refuzuar të japë pëlqimin e saj për mbajtjen e një referendumi për pavarësinë, me arsyetimin se referendumi i mbajtur në 2014 ishte një ngjarje "një herë në brez".

Por Sturgeon tha se do t'i drejtohej Gjykatës së Lartë të Mbretërisë së Bashkuar për të përcaktuar ligjshmërinë e mbajtjes së një referendumi të dytë pa pëlqimin e Westminster. Nëse kjo refuzohet, qeveria skoceze ka thënë se zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme në Westminster do të jenë një "referendum de facto" për të ardhmen e Skocisë brenda Unionit.

Shumica e të anketuarve besojnë se kryeministri britanik Boris Johnson do të vazhdojë të refuzojë idenë e një referendumi. Gjysma e të anketuarve mendojnë se duhet lejuar një referendum.

Gjithashtu, gjysma e të anketuarve besojnë se Gjykata e Lartë do të vendosë se Holyrood nuk ka autoritetin për të mbajtur ligjërisht një referendum pa pëlqimin e qeverisë britanike, ndërsa një e treta e tyre besojnë se gjyqtarët do të vendosin në favor të qeverisë skoceze. .

Nëse referendumi nuk zhvillohet vitin e ardhshëm dhe Partia Kombëtare Skoceze (SNP) shkon në zgjedhjet në Westminster, që do të mbahen në vitin 2024, sondazhet tregojnë se partia e Nicole Sturgeon mund të fitojë 47 për qind të votave.

 

MPB

Video e ditës