Koalicion i gjerë apo zgjedhje të reja për këshilltarë në Manastir?

Foto: Vaska M. Mladenovska / Sloboden pechat

Mazhoranca e re, e cila aktualisht përbëhet nga LSDM, “Poinaku” dhe e majta dhe ka 18 këshilltarë, tashmë është koalicioni i ri joformal që do të qeverisë qytetin e Manastirit.

Edhe pse për shumë mund të jetë befasi, por siç pritej, koalicioni joformal VMRO-DPMNE-Poinaku, i cili kishte shumicën në Këshillin e Manastirit, u shemb.

Lista e pavarur e “Poinakut”, e drejtuar nga kryetari i Këshillit Gabriela Ilievska, “ktheu faqen” dhe hoqi dorë nga besnikëria ndaj VMRO-DPMNE-së, duke formuar një shumicë të re me LSDM-në.

Mazhoranca e re, e cila aktualisht përbëhet nga LSDM, “Poinaku” dhe e majta dhe ka 18 këshilltarë, tashmë është koalicioni i ri joformal që do të qeverisë qytetin e Manastirit.

VMRO-DPMNE, me sistemimin e ri të forcave në Këshill, kaloi përkohësisht ose përgjithmonë në opozitë.

Vendimi i Ilievskës për ndryshimin e partnerit të koalicionit, sado që i befasoi këshilltarët e VMRO-DPMNE-së, duhet ta prisnin.

Përkatësisht, kohëve të fundit, Ilievska në disa raste me deklaratat dhe veprimet e saj i ka njoftuar VMRO-DPMNE-së se durimit të saj për mosrealizimin e projekteve dhe politikave të dakorduara i ka ardhur fundi dhe se është vetëm çështje ditësh kur ajo do të anulojë në VMRO-DPMNE.

Kohët e fundit, Ilievska është kritikuesja më e ashpër e politikave të VMRO-DPMNE-së, veçanërisht për administrimin joefikas dhe shpenzimin e parave nga buxheti komunal, si dhe për projektet e diskutueshme kulturore, ngjarjet kulturore dhe sportive, sipas saj.

Edhe pas kritikave dhe akuzave të tilla, VMRO-DPMNE dhe kryesia komunale u sollën sikur nuk po ndodh asgjë dhe sikur të kishin një shumicë dhe pushtet të qëndrueshëm në Këshill.

“Edhe me vetë zgjedhjen e kryetarit të Këshillit, i cili vjen nga një listë e pavarur dhe nuk është nga partia, theksova se “Të ndryshëm” nuk ka asnjë koalicion të atyre tradicionalëve, të cilëve u mësohen partitë. Kemi bashkëpunim me vetëqeverisjen lokale të cilën e kanë zgjedhur qytetarët në atë moment. Por kjo nuk do të thotë që nëse diçka nuk funksionon, duhet të heshtim dhe nuk duhet të themi atë që nuk na pëlqen. Është koha që të gjithë ne të themi se cilat janë problemet e qytetarëve dhe të luftojmë që problemet e tyre të zgjidhen. Nëse ne kemi marrë përsipër që t'i kemi këto funksione dhe në të njëjtën kohë nuk kemi detyrime të llojit të atyre koalicioneve tradicionale, ne si “Poinaku” kemi dhënë mbështetjen maksimale, por mendojmë se është keqpërdorur. Është e vërtetë që të gjitha kërkesat që qytetarët kanë pasur nga ne janë pranuar. Por, nuk ka zbatim të projekteve tona. Qëndrimi i “Poinaku” është se në këtë moment nuk jemi të kënaqur me këtë pushtet lokal”, tha për “Sloboden Pechat” kryetarja e Këshillit të Komunës së Manastirit, Gabriela Ilievska.

Në lidhje me akuzat e tilla dhe zhvillimet në Këshillin e Manastirit, kryetari i komunës nga radhët e VMRO-DPMNE-së, Toni Konjanovski, thotë:

- Ngjarjet e seancës së fundit të Këshillit janë edhe një konfirmim i frenave dhe bllokadave që kryetari i Këshillit po i bën në dëm të Komunës së Manastirit dhe të bashkëqytetarëve tanë. Ajo thjesht dëshiron të mbajë peng Këshillin. Ky lloj i veprimit të kundërligjshëm nuk është demonstruar nga asnjë kryetar i Këshillit të Komunës së Manastirit në periudhën e kaluar, duke treguar në të njëjtën kohë mosbindje ndaj rregulloreve ligjore, Rregullores së punës, duke shkaktuar pasoja negative në mbarëvajtjen e Manastirit. . Në seancën e kaluar kemi pasur një situatë në të cilën, në kundërshtim me Ligjin për Ndërmarrjet Publike, në rendin e ditës janë vendosur pika me të cilat këshilltarët nga LSDM, “Poinaku” dhe nga e majta kanë votuar shkarkimin e këshillit drejtues dhe mbikëqyrës dhe krejtësisht në kundërshtim. te Ligji për Ndërmarrjet Publike, të pabazuara, organet e administratës civile shpallen populiste. Në bazë të nenit 71 paragrafi 1 të Ligjit për mbikëqyrjen inspektuese, dhe lidhur me nenin 69 paragrafi 1 të ligjit për vetëqeverisjen lokale, do të paraqes iniciativë pranë Inspektoratit Shtetëror për Vetëqeverisje Lokale për kryerjen e mbikëqyrjes së jashtëzakonshme inspektuese. mbi punën e Këshillit të Komunës së Manastirit në ushtrimin e kompetencave të tij nga neni 22 pika 32 e Statutit të Komunës së Manastirit, sipas të cilit Këshilli i Komunës emëron anëtarë në këshillat drejtues dhe mbikëqyrës të ndërmarrjeve publike dhe publike. institucionet që ka themeluar dhe me emërimin e të rejave u pushon mandati anëtarëve të mëparshëm të këshillave drejtues dhe këshillave mbikëqyrës”.

Konjanovski po ashtu akuzon se me zhvillimet e fundit po tentohet ta degradojë dhe në të njëjtën kohë po manipulohet opinioni.

“Qytetarët e dinë kuptimin e procedurave të tilla, të cilat janë urdhëruar me veprimet e presidentes Ilievska: humbja e kohës përmes provave institucionale dhe presionit indirekt për funksionimin normal të ndërmarrjeve publike. Ky është edhe qëllimi i koalicionit të ri, i cili duke dashur të më degradojë, manipulon publikun. Projektet që i përfunduam vitin e kaluar dhe ato që po punojmë këtë vit konfirmojnë punën time dhe suksesin e vetëqeverisjes lokale. “Natyrisht, ata që nuk kanë bërë asgjë në 4 vitet e fundit dhe ata që janë mësuar vetëm të ankohen, pavarësisht se nga cili opsion politik vjen kryetari, puna nuk u shkon”, tha ai në një konferencë për media.

I pyetur nga gazetarët nëse është gati të krijojë një shumicë të re në Këshill apo të ashtuquajtur “koalicioni i gjerë”, Konjanovski tha se nëse është në interes të qytetit, nuk e përjashton një mundësi të tillë.

“Por unë nuk do të lejoj që ambiciet e larta partiake të individëve apo pazaret dhe pazaret e dikujt ta dëmtojnë Manastirin. Vazhdojmë me zbatimin e programeve vjetore të miratuara dhe në mandatin tim do të bëj gjithçka, që Manastiri të ketë kushte më të mira infrastrukturore, kushte më të mira për të rinjtë, zhvillim të sportit, kulturës dhe gjithçka që është në kompetencë të vetëqeverisjes lokale. Qeveria dhe varet drejtpërdrejt nga puna ime”, tha Konjanovski.

Nga LSDM thonë se nuk shohin arsye për koalicion të gjerë në këshill.

“Për më shumë se një vit e gjysmë LSDM në Këshillin e Komunës së Manastirit është një opozitë konstruktive. I kemi dhënë mbështetje shumë projekteve të parapara në programe të ndryshme të Komunës së Manastirit, edhe kur kemi shprehur dyshime serioze se ato do të realizohen. Do të veçoja marrëveshjen e bashkëpunimit të një kompanie të huaj të suksesshme në KK Pelister, pastaj programin që parashikon rregullimin e hapësirës në JAT. Në këtë temë të veçantë, në shumë raste kemi shprehur mospajtimin tonë me mënyrën e realizimit të tij, por në fund e kemi mbështetur programin me të vetmin qëllim që Manastirit t'i japim mundësi të zhvillohet. I kemi vënë në dukje edhe paqartësitë lidhur me ndërtimin e parkut të ri në Manastirin e Ri, por e kemi përkrahur kryetarin në synimin e tij për ta zbukuruar Manastirin. Ka shumë shembuj të ngjashëm që konfirmojnë pohimin tim se LSDM është me të vërtetë një opozitë konstruktive në Këshillin e Komunës së Manastirit. Prandaj, në këto rrethana nuk shoh arsye për ndonjë koalicion të gjerë sepse projektet që janë vërtet të rëndësishme për Manastirin kanë marrë dhe do të kenë mbështetje nga ne. Nuk kam as informacione se çfarë saktësisht nënkupton kryetari Konjanovski me termin koalicion të gjerë dhe kur të kemi më shumë informata, sigurisht që partia do ta shpreh qëndrimin e saj. E vetmja gjë që mund të them tani është se LSDM-ja nuk synon të jetë mbulesë për pamundësinë e realizimit të projekteve të kryetarit dhe DPMNE-së”, tha Metodija Ilievski, koordinator i grupit këshillues të LSDM-së në Këshillin e Komunës së Manastirit.

Në lidhje me zhvillimet e fundit në Këshillin e Manastirit, grupi këshilldhënës i të majtës thotë se nuk marrin pjesë në asnjë mazhorancë të re dhe në të ardhmen, e majta do të mbështesë çdo propozim pozitiv që është në anën e popullit.

“Në seancën e kaluar kemi përkrahur shumicën e re sepse të gjitha ndërmarrjet publike kanë rezultate negative dhe për këtë kemi kërkuar ndryshime në bordet drejtuese dhe mbikëqyrëse”, thonë nga partia.

Në këtë situatë, është më se e qartë se sistemimi aktual i forcave në Këshill, Bashkia vështirë se do të funksionojë. Partneriteti joformal mes LSDM-së dhe Poinakut do të jetë i paqëndrueshëm, dhe të paktën tani për tani, nuk ka gjasa që të ketë pajtim ndërmjet Poinakut dhe VMRO-DPMNE-së.

Rruga për të dalë nga situata politike në dukje e pashpresë në Manastir është ose në formimin e një koalicioni të gjerë, që qyteti të funksionojë normalisht dhe të realizohen projektet, ose në mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme për këshilltarë, siç janë mbajtur në Tetovë vitin e kaluar.

Të gjitha mënyrat e tjera të (mos) zgjidhjes së krizës në Këshill janë vetëm “matematikë e lumtur”, nga e cila Manastiri dhe qytetarët do të kenë pasoja të rënda.

VMRO-DPMNE doli në opozitë në Këshillin e Manastirit

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës