Shilegov e ndërpreu kontratën për galerinë “Sreja”, Arsovska do të duhet të paguajë dëmin

Galeria e braktisur/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Gjykata Themelore Civile Shkup më 17 maj vendosi se Qyteti i Shkupit dhe ish-kryetari i komunës në mënyrë të pabazuar dhe të njëanshme e kanë shkëputur kontratën për shfrytëzimin e pajisjeve urbane të instaluara në lumin Vardar.

Qyteti i Shkupit e humbi kontestin për galerinë “Sreća”, e cila filloi të shembet para tre vitesh në mandatin e kryetarit Petre Shilegov, pasi qyteti paraprakisht kishte shkëputur kontratën për shfrytëzimin e anijes. Gjykata Themelore Civile Shkup më 17 maj vendosi se Qyteti i Shkupit dhe kryetari i atëhershëm Petre Shilegov në mënyrë të pabazë dhe të njëanshme e kanë shkëputur kontratën për shfrytëzimin e pajisjeve urbane të instaluara në lumin Vardar.

Tani qyteti do të duhet t'i paguajë paditësit, kompanisë Elektro-Mekanike Shërbimi SHA Shkup, kompensim për garancinë bankare të pajustifikuar të aktivizuar në vlerë prej 615 denarë me kamatë ligjore, por edhe t'i kompensojë shpenzimet e procedurës në shuma e përgjithshme prej 000 64 denarë.

Shpresoj se kjo do të nënkuptojë fundin e arbitraritetit kriminal të një grupi të caktuar politikanësh, të cilët duke mos zhvatur miliona shuma, bëjnë veprime të tilla të kundërligjshme dhe shkaktojnë dëme materiale për kompanitë private, por edhe për buxhetin e Maqedonisë. Qëllimi ynë është që të vazhdojmë të punojmë, të kthejmë investimin dhe të mos dëmtojmë qytetin e Shkupit dhe bashkëqytetarët tanë. Nuk duam të vazhdojmë me procesin gjyqësor, i cili mund të përfundojë me kërkesën për dëmshpërblim prej 5 milionë eurosh para një gjykate ndërkombëtare, duke qenë se është investim i huaj, nga Bullgaria, shtet me të cilin Maqedonia ka nënshkruar Marrëveshje për mbrojtjen e investimeve. . Shpresojmë se edhe kryetari edhe Këshilli i Qytetit të Shkupit në një të ardhme të afërt do të marrin vendimin e duhur për përfitim reciprok – thotë në një deklaratë për media Zarko Milenkoski, menaxher i EMUS.

Shilegov përfaqëson Qytetin e Shkupit në procesin gjyqësor për prishjen e galerisë

Siç dihet, arsyeja e zgjidhjes së kontratës, siç ishte bërë e ditur asokohe, ishte mospagesa e qirasë. Pas përfundimit të kontratës, firmës dhe pronarit të saj iu dhanë 30 ditë afat për të hequr galerinë.

Galeria e braktisur/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Por Gjykata konstatoi se nuk ishte kështu. Konkretisht, sipas kontratës, paditësi ka paguar çdo muaj shumën e kontraktuar në kohë dhe ka kryer aktivitete hotelerie deri më 20 mars 2020, kur është shpallur gjendja e jashtëzakonshme për shkak të koronës dhe është vendosur një lëvizje e kufizuar e qytetarëve. si dhe ndalimin e aktiviteteve të hotelierisë. Në atë periudhë, paditësi disa herë i është drejtuar Qytetit të Shkupit me kërkesë për uljen ose përjashtimin nga detyrimi për pagesë mujore të qirasë, por Qyteti i Shkupit nuk iu është përgjigjur këtyre kërkesave.

Menjëherë pas përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme më 29.6.2020 qershor 1, paditësi ka paguar të gjitha tarifat mujore të papaguara për tre muajt e mëparshëm dhe pagesën e katërt e ka bërë më 2020 korrik 259.600. Menjëherë pas pagesës, paditësi mori një njoftim për zgjidhjen e kontratës nga i pandehuri. Shkëputja e njëanshme e kontratës ka ardhur për shkak të mos pagesës së katër kësteve në vlerë të përgjithshme prej 30 denarë, me kërkesë për heqjen e pajisjeve urbane në afat prej XNUMX ditësh - thuhet në arsyetimin e aktgjykimit.

VIDEO | Edhe pas tre vjetësh nuk ka zgjidhje rasti: Galeria e rrënuar dhe e djegur mbeti e ankoruar në Vardar.

Prej tre vitesh, që kur ka nisur dhe ndalur shembja e galerisë së “ankoruar” në kalatën pranë Holiday Inn, ajo është lënë të kalbet dhe duket si një “anije tmerri”, me vela të grisura, në flakë, duke qëndruar në lumë pa asnjë qëllim, përveç se mbledh të pastrehë dhe mbushet me mbeturina. Vitin e kaluar është djegur dy herë.

Galeria e braktisur/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Deri më tani nuk kishte asnjë informacion se çfarë do të ndodhë me galerinë, a do të vazhdojë të prishet apo do të rindërtohet. Qyteti i Shkupit pati mundësinë të ankimojë aktgjykimin e fundit të Gjykatës së Shkallës së Parë, që do të thotë se galeria do të mbetet në Vardar në të njëjtën gjendje të rrënuar siç është aktualisht.

Galerat në Vardar janë vendosur në kohën kur kryetar i Shkupit ishte Koce Trajanovski, në kuadër të projektit kontrovers “Shkupi 2014”.
Sipas studimit për zvogëlimin e rrezikut nga vërshimet, të cilin UNDP-ja e ka përgatitur së bashku me Qytetin e Shkupit dhe Qendrën për menaxhim me kriza, në Vardar nuk duhet të ndërtohen argjinatura, barriera dhe struktura të tjera. Tre galerat ekzistuese, siç tregojnë të dhënat nga Studimi, kanë reduktuar për një të tretën rrjedhën e lumit, çka në vetvete rrit mundësinë e përmbytjeve.

Zjarri në galerinë “Sreća” është shuar, ishte plot me mbeturina, por pa energji elektrike

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës