Me ndarjen e çmimeve u mbyll edicioni i gjashtë i “Litera”.

Fituesit e çmimeve "Litera 2024".

Çmimet për arritjet më të mira letrare dhe pamore në fushën e letërsisë për fëmijë në edicionin e gjashtë të Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë dhe Ilustrimit "Litera 2024", i cili u mbajt nën moton "Të fluturojmë së bashku" nga data 15 deri më 18 maj në Rininë. Qendra kulturore në Shkup u shpërblyen Natalia Lukomska, Zhivko Grozdanoski, Branislav Nikolov dhe Ivanka Niba.

Çmimi për ilustrimin më të mirë shkoi për librin “Një herë e një kohë... Përrallat më të bukura të të gjitha kohërave” me ilustrime të Natalija Lukomska, përshtatje e tekstit të Olivera Ćorveziroska, botim i “Ars lamina”.

- Në këtë vepër Natalija Lukomska hap portat e përrallave më të bukura në botë përmes një bote ndryshe, të sajën. Personazhet e njohur të tregimeve na paraqiten përmes formave të pastra dhe shprehjes së qartë vizuale. Përmes tyre ajo shpreh emocionet e personazheve dhe personazheve në mënyrë më të thjeshtë dhe na njeh me një botë komplekse. Përdor figuracionin me stilizim dhe gjeometrizim të bukur. Teksturat janë të bukura, që të kujtojnë historitë e vjetra të artistëve të Evropës Lindore, por me një pamje jashtëzakonisht të freskët dhe moderne. Ilustrimi lëviz me një dinamikë të këndshme nëpër tregime, veçanërisht përmes kontrastit të mrekullueshëm, megjithëse paleta e çdo ilustrimi është e kufizuar. Stili është ruajtur gjatë gjithë librit në një harmoni të jashtëzakonshme – thuhet në shpjegimin e çmimit.

Çmimi për tekstin më të mirë i takoi Zhivko Grozdanoskit me ilustrime të Voskresia Andreevska për numrin e "Pyll i çuditshëm".

– “Minjtë e bardhë / Infektimi i tmerrshëm i morrave jeshile / Delja e zezë” janë tre histori të veçanta, por të lidhura. Në një mënyrë shumë autentike, interesante, botimi i afrohet audiencës së fëmijëve, duke ofruar humor të pabesueshëm që edhe më i vogli mund ta kuptojë. Ky edicion është po aq interesant dhe argëtues për audiencën e rritur. Grozdanoski u kthehet fjalëve të urta të vjetra të mira dhe u jep interpretimin e tij. Ai i bën ato të kuptueshme dhe të përshtatura për fëmijët dhe do t'ju bëjnë të qeshni duke ua lexuar fëmijëve. Teksti i këtij libri me figura e veçuam sepse është i veçantë, i ndryshëm, origjinal dhe i kthehet rimës së ëmbël për fëmijë – theksojnë nga “Litera”.

"Zunica" me tekst të Branislav Nikolovit dhe ilustrime të Ivanka Nibës, botuar në edicionin "Svetulka 2" të botuar nga "Art & Art Studio Batev", fitoi çmimin për librin me figura në tërësi.

– Kjo është historia e tokës me borë ku gjithçka është bardh e zi, ku katër shoqet, Bojana, Zogu, Lepuri dhe Mendo, kërkojnë Diellin për të rikthyer pranverën dhe ngjyrat. Branislav Nikolov përmes tregimit poetik, me ritëm dhe rimë të shkëlqyer, me fjalë të zgjedhura me kujdes e zhyti grupin në një aventurë të guximshme - për të rikthyer ngjyrat në botën e tyre. Ivanka Niba e ndjek hap pas hapi, duke filluar nga vizatimi bardh e zi, ku na zbulon dalëngadalë personazhet e librit me figura. Ajo përdor me mjeshtëri kontrastet e sfondit me elemente ilustruese. Në fillim ai përdor forma të pastra dhe të thjeshta të gjeometrizuara, të cilat ngadalë rriten në sipërfaqe të mbushura me forma, në vend të elementeve të çrregullta që funksionojnë mirë në kombinim me gjeometrizimin, për të rifituar një ritëm të qetë në të cilin ngjyra futet ngadalë. Kurora e dy elementeve, tekstit dhe ilustrimit, që plotësojnë në mënyrë të përkryer njëri-tjetrin, është mesazhi i miqësisë në libër, i cili në mënyrë të bukur përcjell një mesazh të fuqishëm për fëmijët - thuhet në shpjegimin për çmimin.

Ekipi "Litera 2024" me fituesit e çmimeve

Festivali "Litera" i dha mirënjohje "SOS Fshati i Fëmijëve" për investimin në botime kreative që promovojnë gjithëpërfshirjen, si dhe mirënjohje Halkbank A.D. Shkupi, si kompani me përgjegjësi shoqërore për nxitjen e zhvillimit të kulturës pamore tek fëmijët përmes personazhit Halki.

Sofia Semenpeeva Trajanovska, drejtoreshë e festivalit "Litera", në fund theksoi se me secilën "Litera" të radhës i gjithë ekipi që punon në festival pasurohet me përvoja dhe njohuri të reja që i aplikojnë në edicionet në vijim.

Ajo falënderoi të gjithë ata që ishin pjesë e “Litera”-s, veçanërisht publikun për fëmijë për të cilin u formua “Litera”. Ajo thekson se në vitin 2025 Natalija Lukomska, si fituese e çmimit për ilustrimin më të mirë, do të ketë ekspozitën e ilustrimeve të saj në kuadër të edicionit të shtatë të “Litera”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës