Kreu i NASA-s me akuza se Kina kërkon të marrë nën kontroll Hënën përmes programit të saj hapësinor

Foto: NASA

Kreu i NASA-s ka sugjeruar që Kina mund të marrë kontrollin e Hënës si pjesë e programit të saj ushtarak, duke vënë në dukje thirrjet e Pekinit për të ndërtuar një komunitet të kombeve në hapësirë.

Kina i hodhi poshtë komentet e tij si të papërgjegjshme.

Kina ka përshpejtuar ritmin e zhvillimit të programit të saj hapësinor gjatë dekadës së fundit, me fokus në eksplorimin hënor. Kina bëri uljen e saj të parë pa pilot në vitin 2013, me pritshmëritë që brenda kësaj dekade do të zhvillojë raketa mjaft të fuqishme për të dërguar njerëz në Hënë.

“Nuk duhet të shqetësohemi për zbarkimet kineze në hënë dhe për faktin që thotë ‘tani është e jona, ju dilni’”, thuhet në deklaratën e drejtorit të NASA-s, Bill Nelson, botuar në gazetën gjermane “Bild”.

Ai paralajmëron se programi hapësinor i Kinës ka implikime ushtarake dhe se Kina po vjedh idetë dhe teknologjinë e njerëzve të tjerë.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Zhao Lijian tha në përgjigje të pretendimeve të tilla se nuk është hera e parë që kreu i NASA-s injoron faktet dhe flet në mënyrë të papërgjegjshme për Kinën.

“Pala amerikane ka krijuar në mënyrë të përsëritur një fushatë shpifëse kundër përpjekjeve normale dhe të arsyeshme të Kinës në hapësirë, dhe Kina kundërshton me vendosmëri komente të tilla të papërgjegjshme. Kina gjithmonë ka promovuar ndërtimin e një të ardhmeje të përbashkët për njerëzimin në hapësirë ​​dhe ka kundërshtuar çdo garë armësh në hapësirë”, tha ai.

Si pjesë e programit "Artemis", NASA planifikon të dërgojë një mision të drejtuar në orbitën hënore në vitin 2024 dhe një vit më vonë të marrë ekuipazhin e saj pranë polit jugor të hënës.

Programi hapësinor kinez planifikon të kryejë misione pa pilot në polin jugor të Hënës në vitet e ardhshme.

Video e ditës