Shar Planina po ndotet, por askush nuk dënohet

Foto: Free Press

Për gati një dekadë askush nuk është dënuar për ndotjen e mjedisit në masivin e Sharplaninit, tregojnë të dhënat e Inspektoratit pranë Komunës së Tetovës.

“Vlon” nga mini deponitë e egra, sidomos në zonën drejt “Kales” së Tetovës dhe sellës Šarplaninski.

Ka tabela me mbishkrimin “Nuk ka mbeturina”, por askush nuk i respekton.

Foto: Shtypi i Lirë

Në vend të bukurisë dhe ajrit të pastër, pamja dhe aroma është e padurueshme, reagojnë qytetarët, të cilët i gjetëm duke i rikrijuar.

“Njerëzit janë të pavetëdijshëm, kush e kap veten duke hedhur të dënohet, çdo gjë që bëjmë, e bëjmë për vete, ne vetë po shkatërrojmë mjedisin”, tha një artiste tatuazhesh.

“Unë eci drejt Calais dhe çfarë shoh mbeturina kudo, kjo është shumë e keqe për natyrën, një fatkeqësi. Ka shenja, disa paralajmërime për të mos hedhur mbeturina, por fatkeqësisht nuk respektohen. Duhet të jemi më të vetëdijshëm, nuk dimë ta përdorim natyrën, e shkatërrojmë dhe ka minideponi kudo”, thotë një banor i Tetovës.

Foto: Shtypi i Lirë

Inspektorati i Tetovës paralajmëroi sanksione për qytetarët e paskrupullt të cilët përmes kamerave vëzhguese do të evidentohen si ndotës të mjedisit.

“Ne si shërbim inspektues kemi marrë disa masa për atë problem, kryejmë inspektime ditore. Kemi kapur në vend se si njerëzit hedhin dhe ndotin mjedisin, hedhin mbeturina nga traktorët dhe kamionët në vetë natyrën. Ne nuk i kemi dënuar ata persona, por i kemi urdhëruar që ta kthejnë vendin në gjendjen fillestare. Megjithatë, ne kemi pasur probleme me personelin, falë kryetarit tani kemi më shumë punonjës, por kemi nevojë për më shumë punonjës për të funksionuar siç duhet. Tani e tutje ata që do të kapen duke hedhur mbeturina dhe duke ndotur mjedisin do të ndëshkohen. Gjithashtu i kemi kërkuar kryetarit të komunës që të vendosen kamera vëzhguese në disa vende me rrezik. Për shembull, në Shkup ka kamera mobile dhe në bazë të atyre incizimeve ka informacion se kush hedh dhe ku”, thotë Abdulgani Aliji, kryetar i Inspektoratit në Komunën e Tetovës.

Nga aty shtojnë se në periudhën në vijim me kontrolle do të fokusohen në vendet më të rrezikshme, ku deponitë ilegale janë krijuar prej dekadash, pastrohen, por “historia” përsëritet.

Kurse shtrati i lumit Pena, i cili kalon nëpër Tetovë, me vite ka shërbyer si vendqëndrim i disa qytetarëve për t'i “larguar” mbeturinat e tyre. Hidhen mbeturina të ndryshme: mobilje të rrënuara, sende të bardha etj. Situata më e rëndë paraqitet në pjesën e poshtme të përroit, nga ura në bulevardin “Industriska” drejt fshatit Saraqino, ku lumi po fundoset në mijëra tonë mbeturina.

Foto: Fatkeqësi mjedisore në pjesën e poshtme të lumit Pena - shtrati i lumit është i mbuluar me mbeturina

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës