Një shans për të vazhduar rindërtimin: Këshilltarët duhet të pajtohen që Qeveria të marrë Sallën Universale

Salla Universale / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Iniciativa për dhënien e përkohshme të së drejtës shfrytëzuese të objektit të Sallës Universale nga Qyteti i Shkupit tek Qeveria më në fund është futur në rend dite të Këshillit të qytetit dhe për këtë këshilltarët duhet të deklarohen në seancën e nesërme. Grupi këshilldhënës i LSDM-së dhe koalicionit dorëzon këtë herë të mbështetur me letrën e qëllimit që ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska Stojçevska një muaj më parë ua dërgoi koordinatorëve të grupeve këshilldhënëse, e cila kërkon kohë për dhënien e objektit deri në përfundimin e rindërtimin.

Duke pasur parasysh se për rindërtimin e mëparshëm mjetet janë siguruar nga Qeveria e RSM-së, të cilat nuk janë të mjaftueshme për përfundimin e rindërtimit, me iniciativë propozojmë që Këshilli të miratojë Vendim për bartjen e përkohshme të së drejtës shfrytëzuese të objekti i Universitetit të Sallës Universale nga Qyteti i Shkupit për Qeverinë e RSM-së, në pajtim me Ligjin për shfrytëzimin dhe disponimin me sendet në pronë shtetërore dhe sendet në pronën komunale dhe Ligjin për ndërtim. Me Vendim do të rregullohet kalimi i të drejtës shfrytëzuese, e cila do të jetë e përkohshme, deri në përfundimin e rindërtimit, pas së cilës Qyteti i Shkupit do ta rifitojë të drejtën e shfrytëzuesit - thuhet në Iniciativë.

Për zbatimin e vendimit do të jetë i nevojshëm ndryshimi i investitorit, nga Qyteti i Shkupit në Qeverinë e RSM-së, për çka do të duhet të lidhet një marrëveshje e veçantë që do të rregullojë të drejtat dhe obligimet e të dyja palëve.

Nëse këshilltarët nesër e pranojnë Iniciativën, atëherë kryetarja Danela Arsovska, Departamenti për Çështje Juridike dhe Drejtoria për Urbanizëm dhe Planifikim duhet të përgatisin një projektvendim për dhënien e përkohshme të Sallës Universale në afat prej 7 ditësh pune dhe ta dorëzojnë në Këshill në seancën e radhës për miratim, dhe pas miratimit të Vendimit, në afat prej 7 ditësh të përgatitet Marrëveshja për ndryshimin e investitorit, nga Qyteti i Shkupit në Qeverinë e RSM-së.

Rikonstruksioni i Sallës Universale, e cila ka 7 vite që është e mbyllur për vizitorë, është ndërprerë pasi një vit më parë Arsovska ka treguar se projekti në të cilin punohet ka pasur gabime dhe se duhet të bëhen korrigjime. Problem janë edhe financat, të cilat sipas kryebashkiakut, qeveria i ka parashikuar vetëm për fasadën dhe jo për brendësinë e godinës. Nëse iniciativa miratohet, ka shpresë se rindërtimi do të vazhdojë, pas së cilës objekti do të jetë sërish funksional.

Në rend dite të seancës së nesërme është Iniciativa e dorëzuar nga grupi këshilldhënës i VMRO-DPMNE-së dhe Koalicionit për Rindërtim të Maqedonisë, me të cilën nga NP “City Parking” kërkohet të ofrojë mundësinë e parkimit për personat me aftësi të kufizuara nën të njëjtën kushtet pavarësisht nga vendi i tyre i jetesës dhe të zgjerohet lista e diagnozave të personave me aftësi të kufizuara që konsiderohen të pranuara kur fitojnë të drejtën e përdorimit preferencial.

Nëse iniciativa "Parking në qytet" pranohet, ajo duhet të përgatisë dhe miratojë ndryshime në Programin për përdorim preferencial të shërbimeve të parkimit në parkingjet publike dhe zonat e destinuara për parkim.

Kërkojmë miratimin e kësaj iniciative dhe propozimin e konkluzionit sepse më 16 mars 2023 është vënë në dijeni opinioni për një rast ku personat me aftësi të kufizuar të cilët vizitojnë qytetin e Shkupit nga një nga qytetet tjera të Republikës së Maqedonisë gjobiten për parkim të paligjshëm dhe parkim në vende të shënuara për personat me aftësi të kufizuara, me tarifë parkimi të paguar siç duhet. Si qytet solidar, por edhe qytet që përfaqëson qendrën administrative dhe ekonomike të shtetit, për qytetin e Shkupit është shembullor që të sigurojë që personat me aftësi të kufizuara nga të gjitha qytetet e shtetit të mund t'i shfrytëzojnë hapësirat e caktuara për persona të tillë. në parkingje publike në kushte të njëjta – thuhet në arsyetimin e Nismës.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës