Sezonet në qendrat e skijimit në të gjithë Maqedoninë do të fillojnë, por investimet në to janë vonuar me dekada.

Popova Shapka
Popova Shapka / Foto: MPB

Në qendrën e skijimit të Mavrovës këtë të enjte nis zyrtarisht sezoni i skijimit, ndërsa në muajin dhjetor pritet të fillojë skijimi në Popova Shapka, për shkak të reshjeve të paralajmëruara të borës.

Reshjet e borës dhe uljet e temperaturave do të nisin sezonin në fillim të këtij viti në qendrat e skijimit në Maqedoni, të cilat nuk janë as afër qendrave turistike dimërore në rajon.

Për dallim nga shumë qendra të skijimit në vendet e ish-Jugosllavisë, autoritetet tona nuk investojnë aq shumë në zhvillimin e qendrave turistike dimërore, edhe pse është një vend malor me potencial të madh, thotë Ognen Tsigoski, drejtor i resortit të Mavrovës.

“Duhet të mësojmë vazhdimisht nga qendrat e skijimit të rajonit, sepse ato vërtet po ia dalin vazhdimisht. Por është e qartë se këtu shteti nuk merr pjesë në investime në qendrat malore në Maqedoni, ku ka më shumë se 50 maja dhe nuk kemi shumë histori të suksesshme malore. Shpresoj që shteti të marrë pjesë aktive në investimet në qendrat malore. Sepse investimi kthehet. Shembull është Mavrova, dhe me investimet që kemi bërë kemi arritur ta ngremë rajonin, po ndërtohen banesa, është rritur çmimi i tokës dhe pagat janë më të larta. Është koha që shteti të thotë se është i gatshëm të investojë”, thotë Ognen Tsigoski, drejtor i Mavrovo Resort.

Qendra e skijimit e Mavrovës ka nënshkruar marrëveshje me qendrën olimpike Jahorina nga Bosnja dhe Hercegovina, me të cilën turistët nga të dyja vendet me abone nga një qendër do të mund të përdorin shërbimet e të dyja qendrave.

Foto: Sloboden pechat/Zoran Dimovski

Ata që kanë leje sezonale nga Mavrova do të mund të përdorin teleferikun dhe skilift për dy ditë në qendrën e skijimit të Jahorinës, por edhe anasjelltas.

Dejan Levenic drejtori i qendrës së skijimit Jahorina nga Bosnja dhe Hercegovina, i cili më parë ka menaxhuar qendrën e skijimit Kopaonik në Serbi për dhjetë vjet dhe e ka bërë atë një nga më të suksesshmit në rajon, thotë se një qendër e suksesshme kërkon një strategji të qartë dhe një plan të qartë nga të gjithë aktorët. në vend, investitori, autoritetet qendrore, por edhe lokale.

Ai vuri në dukje kapitalin njerëzor si hallkën më të rëndësishme në të gjithë procesin, sepse pa ekspertë të kësaj fushe investimet nuk do të thotë shumë.

Qendrat turistike dimërore të rajonit duhet të funksionojnë si një, kjo është praktikë në vendet perëndimore, thotë Levenic nga qendra Jahorina, e cila ka nënshkruar kontrata me 12 qendra skijimi.

“Mendoj se duhet të punojmë sa më shumë në projekte të përbashkëta dhe të veprojmë si një qendër skijimi. Kështu funksionojnë qendrat perëndimore të skijimit, aty janë bashkuar 12 qendra skijimi në një. Ne kemi lidhur marrëveshje të tilla me qendrat e skijimit në të gjithë ish-Jugosllavinë dhe shumë skiatorë e shfrytëzojnë këtë. Nga ana tjetër qendra jonë e skijimit Jahorina ka nisur sezonin e skijimit. Kemi investuar shumë në teleferikë, një instalim të ri bore, kemi shumë turistë dhe ky sezon tashmë është i shitur. Kemi mysafirë nga Kina, Evropa dhe e gjithë bota. Ju keni potencialin më të mirë nga të gjitha vendet e ish-Jugosllavisë. Ke male të larta, këtu në Mavrovë ke liqen për borë. Ne nuk kemi det dhe duhet të investojmë në male, por është e rëndësishme të kemi ekspertë të mirë sepse gabimet do të kushtojnë shtrenjtë. Të gjitha autoritetet qendrore dhe lokale duhet të bashkohen për të zhvilluar turizmin. Tani është më e lehtë të gjesh para për investim, por kapitali njerëzor është pak më i vështirë, duhet të ketë ekspertë”, tha Dejan Levenic, drejtor i Qendrës së Skijimit Jehorina.

Ambasadori i Bosnjës në vend Dragan Jaçimoviç beson se vetëm përmes projekteve dhe bashkëpunimit të përbashkët mund të kemi histori të suksesshme turistike. Ai përshëndeti marrëveshjen për skijimin me një karton në qendrat e skijimit në Mavrovë dhe Jahorinë, duke theksuar se vetëm hapa të tillë do të kontribuojnë në shtimin e turistëve të huaj në të dyja vendet.

“Është një kënaqësi e madhe të mbështes turizmin. Që nga muaji i kaluar kemi një linjë direkte Shkup-Saravevë e cila do të kontribuojë në rritjen e numrit të turistëve dhe posaçërisht më vjen mirë që numri i turistëve nga Bosnja në Maqedoni është rritur për më shumë se 22% dhe anasjelltas, do të prezantojmë gjithashtu. një linjë ajrore Banja Lukë - Ohër le të punojmë ashtu”, tha ambasadori boshnjak në vend, Dragan Jacimoviç.

E që nuk ka investim në qendra, flet vetë gjendja në qendrën e skijimit Popova Shapka, ku ende nuk ka investime nga plani i paralajmëruar investues i kompanisë nga Italia “Techno Alpine”, e cila sipas Qeverisë dhe Menaxhmenti i qendrës duhet të investonte në vendosjen e borës artificiale, ndërtimin e 600 hapësirave të reja parkimi, dy pista të reja skijimi, ndërtimin e dy hoteleve, si dhe dy teleferikë të rinj me gjashtë dhe tetë ulëse.

Investimet është dashur të nisin këtë pranverë, ende nuk ka aktivitete në terren. Nga menaxhmenti i qendrës së skijimit Popova Shapka thonë se për momentin janë duke bërë kontrolle të rregullta në të gjitha teleferikët para fillimit të sezonit të skijimit.

Prandaj së fundmi kanë thënë për “Sloboden Pechat” se negociatat me një investitor potencial të huaj për Popova Shapkën janë ende në vazhdim.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës