Studentët sezonalë përgatisin dokumente për Kroacinë, studentët e ardhshëm për Slloveni

ndahet
Ndarje / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Prej kohësh ka një rritje të kërkesave për përkthime të diplomave dhe certifikatave të precedentit penal për punë sezonale në Kroaci. Nga ana tjetër, shumë nxënës të shkollave të mesme dëshirojnë të studiojnë në Slloveni, prandaj edhe për këtë kërkohen përkthime të certifikatave, thonë nga një agjenci përkthimi në Shkup.

Përkthime të diplomave të arsimit të përfunduar dhe certifikatave të dosjeve kriminale, këto ditë masivisht kërkohen nga agjencitë e përkthimit nga qytetarët maqedonas të cilët përgatiten të nisen për punë sezonale në Kroaci. Në vend të dytë, përmbledhin përkthyesit, janë dokumentet për studime në Slloveni. Nëse deri në një vit më parë dokumentet për punë në Gjermani përpunoheshin shumë shpejt, tani ato janë më pak tërheqëse dhe pothuajse nuk ka përkthime të dokumenteve për punë sezonale në Greqi, megjithëse edhe fqinji ynë jugor ka nevojë për shumë punëtorë në turizëm.

- Nëse dokumenti është i destinuar për përdorim në një vend nënshkrues të Konventës së Hagës për Legalizimin, mjafton që ai të jetë i certifikuar me "vulën apostile të gjykatës". Në këtë mënyrë konfirmohet vlefshmëria e tij dhe mund të përdoret para institucioneve të vendit përkatës. Një faqe e përkthimit në Shkup kushton nga 300 deri në 350 denarë, ndërsa në interier, ku ka më pak konkurrencë mes përkthyesve, kushton 600 denarë. Prej kohësh në Kroaci ka një rritje të kërkesave për përkthime diplomash dhe vërtetimesh penaliteti për punë sezonale. Nga ana tjetër, shumë nxënës të shkollave të mesme dëshirojnë të studiojnë në Slloveni, prandaj edhe për këtë kërkohen përkthime të certifikatave - thonë nga një zyrë përkthimi në Shkup.

Paga e lartë, puna juridike, përvoja e regjistruar në punë, sigurimet shëndetësore dhe pensionale, orët jashtë orarit të paguar, janë motivet kryesore për pranimin e punës sezonale, thonë qytetarët. Nga mesi i prillit do të mbesim pa punëtorë, parashikon për “Sloboden Pechat” kateristi Zdravko Josifovski. Ai shton se në të kaluarën disa agjenci në Shkup kanë rekrutuar për punë sezonale në Kroaci, ku janë duke kërkuar kamerierë, kuzhinierë, shërbyese dhe higjieniste.

- Sektori i hotelerisë shtëpiake mbetet pa punëtorë, shteti duhet të marrë disa masa. Edhe këtu fillon sezoni i verës, po hapen hotelet dhe kopshtet verore dhe nuk kemi staf adekuat. Kush do t'i shërbejë turistëve? Disa nga objektet e hotelerisë janë mbyllur vetëm për shkak se nuk kanë staf ose kalojnë në vetë-shërbim - shton Josifovski.

Sipas informacioneve të publikuara nga Index.hr. turistët në Kroaci po vijnë dalëngadalë dhe në ditët në vijim pritet vala e parë e madhe për shkak të festës së ardhshme. Vlerësohet se ky sezon mund të jetë një rekord. Punëdhënësit kërkojnë punëtorë nga të gjitha fushat – kuzhinierë, kamerierë, portierë, recepsionistë, banakierë, pastrues dhe një numër i madh i tyre, duke gjykuar nga informacioni në reklama, duhet të fillojnë punën menjëherë. Aktualisht në faqen e internetit të Shërbimit Kroat të Punësimit ka 1.008 reklama aktive për kamerierë dhe 795 për kuzhinierë, shumica e të cilave janë për sezonin turistik. Sa i përket pagave, ato ndryshojnë nga punëdhënësi në punëdhënës. Megjithatë, problemi më i madh janë zinxhirët e hoteleve, të cilët si konkurrencë në ofrimin e pagave më të larta, u imponohen sipërmarrësve të vegjël privatë, mbi të gjitha qiramarrësve të apartamenteve, të cilët ofrojnë paga shumë më të larta për punën e shërbëtores. Paga e një shërbëtoreje në hotel është rreth 730 euro dhe është normale që punëtoret të jenë të pakënaqura me të, sidomos në këtë inflacion, thotë Eduard Andriq, kryetar i Unionit Turistik Kroat. Ofruesit e ushqimit kroatë gjithashtu ankohen se strehimi për punëtorët është shumë i shtrenjtë, ndaj përpiqen të punësojnë punëtorë vendas, por ka gjithnjë e më pak prej tyre.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës