Dhuna në familje është në rritje: në vitin 2023, 2.114 persona raportuan se ishin dhunuar

2023 e kaluar viti, 2.114 persona kanë raportuar në polici se kanë qenë viktima të dhunës në familje. Statistikat e mbajtura nga Ministria e Brendshme tregojnë se numri i denoncimeve të dhunës në familje ka ardhur duke u rritur vitet e fundit, por ato ende nuk pasqyrojnë shifrën reale në vend, sepse disa viktima ende nuk kanë guxim të raportojnë në policia.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme, çdo tremujor, me e madhja Numri i rasteve të dhunës në familje është raportuar në mesin e vitit, përkatësisht në periudhën korrik-shtator kur ka pasur 1.558 denoncime, ndërsa të paktën në muajt prill, maj dhe qershor kur 85 viktima kanë raportuar dhunë në familje.

Në fillim të vitit 2023 viti, nga janari deri në mars, 230 persona kanë raportuar se kanë qenë viktima të dhunës në familje, shumica prej tyre gra ose 181 dhe 49 burra. Gjatë kësaj periudhe, 42 viktima janë sulmuar nga djemtë e tyre. Sipas fushave të departamenteve të punëve të brendshme, me e madhja Numri i rasteve është regjistruar në RSV Shkup, pasuar nga RSV Manastir, ndërsa rastet më të pakta të dhunës në familje janë raportuar në RSV Veles.

Numri më i ulët i raportimeve të dhunës në familje ka ndodhur në periudhën prill-qershor. Ministria e Brendshme gjatë asaj periudhe regjistroi 85 raste të dhunës në familje. Në këto muaj, 34 meshkuj kanë raportuar se kanë qenë viktima të dhunës në familje.

Në tremujorin e tretë, në muajt korrik, gusht dhe shtator, ka pasur me e madhja numri i raportimeve të dhunës në familje, deri në 1.558. Me i madhi numri i viktimave raportoi se ishin dhunuar psikologjikisht.

Në fund të vitit 2023 viti Për muajt tetor, nëntor dhe dhjetor ka pasur 241 denoncime për dhunë në familje dhe në atë periudhë kanë humbur jetën dy persona.

Ndryshe nga viti 2023 viti, në vitin 2022 viti Janë regjistruar 1.191 viktima të dhunës në familje. Më të shumtat prej tyre ishin gra, pra 942. Me i madhi Numri i autorëve të krimeve në kuadër të dhunës në familje ishte meshkuj, gjegjësisht 1.061. Si ekzekutorë janë regjistruar edhe djemtë, 171.

Si viktima në 2022 viti ka pasur edhe meshkuj, pra 249 veta. Prej tyre, 25 ishin bashkëshortë në bashkime bashkëshortore dhe tre ishin të regjistruar si pjesë e një bashkimi jashtëmartesor.

Shikuar sipas qyteteve, rastet më të shumta të dhunës në familje në vitin 2022 viti ka pasur në Shkup, pasuar nga Manastiri, Tetova dhe Velesi.

Cilat janë kompetencat e policisë kur raporton një rast të dhunës në familje

Policia është e detyruar të veprojë për çdo kallëzim të dhunës me bazë gjinore ndaj grave dhe dhunës në familje, pavarësisht nëse është marrë nëpërmjet telefonit, aplikimit të kallëzimit për marrjen e kallëzimit në ambientet zyrtare të policisë, denoncimit nga një palë e tretë (të afërm, miqtë, fqinjët...), me njoftim nga një institucion tjetër (Qendra për çështje sociale, institucione arsimore...).

Sa herë që bëhet kallëzimi me telefon, procedura konsiston në daljen e detyrueshme në vendngjarje nga policia për të mos lejuar që dhunuesi të vazhdojë dhunën dhe për t'i dhënë ndihmë viktimës dhe familjarëve.

Në rastet kur denoncimi dorëzohet në komisariat ose merret nga një institucion tjetër, merren të njëjtat masa si dhe kur bëhet fjalë për dhunën akute, d.m.th policia është e detyruar të bëjë një vlerësim të duhur të rrezikut në të cilin situata dhe rrethanat në lidhje me dhunën e raportuar aktualisht, historia e dhunës (nëse dhuna ka ndodhur më parë, nëse ka masa mbrojtëse të vendosura më parë për kryesin) përcaktohen etj.). E rëndësishme është gjithashtu shpeshtësia e dhunës, kërcënimet ndaj viktimës ose anëtarëve të familjes me dhunë dhe/ose me armë apo mjete të përshtatshme për sulm, aksesi i autorit ndaj armëve, veçanërisht armëve të zjarrit. Për policinë është e rëndësishme nëse viktima ka qenë i mbyllur, nëse i është ndaluar të dalë, a është ndaluar të kontaktojë me miqtë dhe të afërmit. Është e nevojshme të dihet nëse sulmuesi e ka kontrolluar viktimën, nëse e ka ndjekur, ndjekur, përndjekur, nëse përndjekja është pasuar me kërcënime apo dhunë fizike aktive apo e ka kërcënuar me vrasje. Më pas bëhen kontrolle në dosjet e policisë (nëse personi posedon armë zjarri, nëse është denoncuar për krime të tjera etj.) Pasi të jetë kryer vlerësimi i rrezikut dhe më së voni deri në orën 12 orë Nga ndërhyrja e ngjarjes, punonjësit e policisë përgatisin raportin e policisë për ndërhyrjen e kryer pas kallëzimit të dhunës me bazë gjinore ndaj grave dhe dhunës në familje.

Në rast se vlerësohet se ekziston rreziku i rrezikut të rëndë për jetën dhe integritetin fizik dhe mendor të viktimës dhe familjarëve të tij ose rreziku i përsëritjes së dhunës, punonjësi i policisë nga njësia organizative kompetente për çështje penale. menjëherë dhe jo më vonë se 12 orë, pas përpilimit të vlerësimit të rrezikut dhe raportit policor, i paraqet propozim gjykatës kompetente për caktimin e masës së mbrojtjes emergjente - largimin e kryesit nga shtëpia dhe ndalimin e afrimit në banesë, pa pëlqimin e viktimës.

Nëse viktima është larguar nga shtëpia (për t'u paraqitur në komisariat, i drejtuar për të ofruar ndihmë mjekësore ose arsye të tjera) dhe duhet të kthehet në shtëpi për të marrë sendet personale, punonjësit e policisë janë të detyruar të sigurojnë shoqërimin e saj deri në shtëpinë e saj. për të garantuar sigurinë e saj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës