Selakoviq: Serbia nuk i pranon rezultatet e referendumeve në rajonet e Ukrainës

Nikola Selakoviq, Ministër i Punëve të Jashtme të Serbisë/ Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Ministri i Jashtëm Nikola Selakoviç deklaroi se Serbia nuk mund të pranojë rezultatet e referendumeve në rajonet ukrainase të mbështetura nga Rusia sepse, si siç theksoi ai, do të ishte krejtësisht në kundërshtim me interesat shtetërore dhe kombëtare serbe, njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Beogradi.

– Nga njëra anë, përkushtimi ynë parimor ndaj parimeve dhe rregullave të së drejtës publike ndërkombëtare, Kartës së Kombeve të Bashkuara, dhe nga ana tjetër do të ishte krejtësisht në kundërshtim me interesat tona shtetërore dhe kombëtare, krejtësisht në kundërshtim me politikën tonë të ruajtjes. integriteti territorial dhe sovraniteti dhe përkushtimi ndaj parimit të paprekshmërisë së kufijve, theksoi Selakoviq. konference per shtyp.

Për çështjen e Marrëveshjes që u nënshkrua me Rusinë, e cila dy ditë më parë në Nju Jork në OKB e nënshkroi me shefin e diplomacisë ruse Sergej Lavrov, Selakoviq tha se ai ishte një dokument që nuk përmban çështje të harmonizimit të politikës së sigurisë.

- Është një dokument që është nënshkruar që në vitin 1996 viti, është një gjë teknike, e cila sidomos kjo viti, krahas konsultimeve dypalëshe Kush janë ata referojuni Kombeve të Bashkuara, dhe ajo që është veçanërisht e rëndësishme për ne për shkak të Kosovës, nuk ka si subjekt i konsultimeve për politikën e sigurisë, theksoi ai.

Selakoviq tha se Marrëveshja e nënshkruar rregullon marrëdhëniet dypalëshe, por edhe ato shumëpalëshe dhe se një marrëveshje e tillë është nënshkruar me vite. Duke e pasur atë konsideratë Situata aktuale, Selakoviq deklaroi se qëndrimi i tij personal është se Serbia ka mundur të refuzojë nënshkrimin e Marrëveshjes, por se nuk sheh asgjë thelbësisht të kundërshtueshme në atë plan për ndërprerjen e bashkëpunimit ndërmjet Serbisë dhe Rusisë.

Ai tha se gjatë vizitës së tij me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në OKB në Nju Jork, janë nënshkruar 13 marrëveshje, protokolle dhe memorandume, duke shtuar se temat kryesore të këtyre takimeve kanë të bëjnë me çështjen e Kosovës.

Burimi: MIA

Video e ditës