Seanca e interpelancës për kryetarin e Kuvendit Xhaferi

Talat Xhaferi
Talat Xhaferi / Foto: MPB

Sot në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë Veriore mbahet seanca e 77-të plenare me një pikë të vetme të rendit të ditës Interpelanca për punën e kryetarit të Kuvendit Talat Xhaferi, të paraqitur nga opozita VMRO-DPMNE.

Në bazë të nenit 49 paragrafi 1 i Rregullores së Punës, kontrolli pas interpelancës zgjat një ditë pune, deri në shterimin e listës së deputetëve të regjistruar dhe vendoset jo më vonë se ora 24.00. Kryetari i Kuvendit Xhaferi në seancë ka të drejtë të sqarojë përgjigjen e tij me shkrim ose t'i përgjigjet me gojë interpelancës.

Deputetët e partisë opozitare dhe lideri i saj Hristijan Mickoski edhe para dorëzimit të interpelancës thanë se nuk presin që ajo të votohet dhe Xhaferi të largohet nga kjo pozitë, por se ende besojnë se ai duhet të përgjigjet para qytetarëve për punën e tij.

Interpelancën për Xhaferin e ka dorëzuar VMRO-DPMNE më 30 maj. Xhaferi, duke respektuar afatin në Rregullore, iu përgjigj dhe caktoi seancën e sotme.

Deputetët e VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit, të cilët, siç e quajtën ata, bllokadë aktive në Kuvend, e akuzojnë Xhaferin për punë joprofesionale dhe të paskrupullt dhe kryesimin e Kuvendit të Maqedonisë. Sipas tyre, Xhaferi në disa raste në mënyrë flagrante ka shkelur dispozitat e Kushtetutës, Rregulloren e Kuvendit, si dhe ligjet që rregullojnë punën e Kuvendit.
Deputetët e VMRO-DPMNE-së theksojnë se në punën e tij ka gjithnjë e më shumë skandale dhe se i fundit në seri ka qenë skandali kur deputetët e grupit parlamentar të VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit "Përtëritja e Maqedonisë" u mbyllën në sallën ku u mbajt seanca plenare.

Xhaferi, siç theksojnë nga opozita, ka vepruar në mënyrë të pamatur, duke bërë shkeljen më të rëndë të “Kodit etik për deputetët e Republikës së Maqedonisë”, kur përdori gjuhë të pahijshme, duke përdorur sharje të ndryshme, për të ushtruar presion ndaj shërbimet në Kuvend. Po ashtu, gjatë mandatit të tij, për të përmbushur marrëveshjet e koalicionit, Xhaferi ka vepruar si anëtar i qeverisë, e jo si kryetar i Kuvendit.

Po ashtu, opozita akuzon se në periudhën e kaluar ka pasur disa shkelje të Kushtetutës dhe të Rregullores së Kuvendit të Republikës së Maqedonisë nga presidenti. Sipas VMRO-DPMNE-së, Xhaferi ka treguar se nuk ka kapacitete për të drejtuar Kuvendin si duhet, e as nuk tregon gatishmëri për të bashkëpunuar me deputetët e opozitës, duke respektuar Kushtetutën dhe Rregulloren e Punës.

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, përmes një prononcimi i është kundërpërgjigjur interpelancës së dorëzuar, e cila, siç tha ai, “përmban një sërë të pavërtetave dhe është një tentativë e rëndë për manipulim”.

- Pretendimet e bëra në interpelancë tregojnë qartë synimin e kërkuesve pa asnjë bazë për të zhvlerësuar arritjet e mia, kontributin e veçantë që kam dhënë në pesë vitet e fundit në ngritjen e nivelit të dialogut dhe kulturës demokratike në legjislativ, duke ndërmarrë hapa për të forcuar. pavarësia e Parlamentit dhe funksioni i tij mbikëqyrës mbi degën ekzekutive - diçka që ishte pothuajse e paimagjinueshme në një kohë kur disa nga anketuesit aktualë ishin në shumicë në parlament. Deputetët e VMRO-DPMNE-së, natyrisht, janë të vetëdijshëm se për qëllime politike ditore, të inkurajuar nga selitë e tyre partiake, vendosin të pavërteta të mëdha me pretendimet në interpelancë se shkel Kushtetutën, ligjet dhe Rregulloren e Kuvendit, thuhet në njoftimin e Xhaferit. përgjigje..

Video e ditës