Ndryshohet propozimi për bllok tarifat: Do të shpëtojnë edhe ata që ngrohen me energji elektrike

Foto: Dragan Mitreski / Shtypi i Lirë.

Pragu në blloqe për energjinë elektrike të përdorur është rritur në krahasim me më parë. Kufiri i sipërm në tarifën e bllokut të dytë është 630 kilovat në një tarifë të shtrenjtë për 30 ditë, dhe e treta është 1.050 kilovat.

Komisioni Rregullator i Energjisë, në prani të të gjithë faktorëve relevant, prezantoi propozimin e ndryshuar për bllok tarifat për amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël që furnizohen me energji elektrike me çmime të rregulluara. Mbetet vendimi që këto tarifa bllok do të vlejnë vetëm në tarifën ditore nga ora 7:22 deri në orën 22:7, ndërsa në tarifën e lirë, në mbrëmje nga ora XNUMX:XNUMX deri në orën XNUMX:XNUMX, si dhe gjithë ditën e dielë, nuk do të ketë bllok tarifë, dmth ka një çmim.

Ndryshimet e reja rrisin pragun e njësive për energjinë elektrike të përdorur në krahasim me atë të mëparshme. Por tarifa e parë më e lirë është ende për ata që kanë konsum të energjisë deri në 210 kilovat/orë energji elektrike në tarifën e shtrenjtë për 30 ditë. Kufiri i sipërm i tarifës së bllokut të dytë, në vend të 420 kilovatëve të planifikuar fillimisht, tani është përcaktuar të jetë 630 kilovat, dhe tarifa e tretë është rritur me 70 për qind të konsideratave fillestare dhe tani do të përfshijë ato që konsumojnë deri në 1.050 kilovat. -orë me tarifa të shtrenjta për 30 ditë dhe mbi këtë janë tashmë ata që do të hyjnë në kategorinë e katërt.

Profesori universitar Ruben Taleski tha se llogaritjet kanë treguar se 600 kilovat orë do të mjaftonin për të ngrohur një apartament mesatar me inverter dhe për këtë arsye bëri ndryshime në masën e tarifave të bllokut, në mënyrë që ata që ngrohen me energji elektrike të mos paguajnë çmime të larta. .

- Nëse tani me këto çmime që vlejnë për energjinë elektrike deri më 1 korrik, bëjmë simulim për aplikimin e modelit të ri tarifor, qytetarët që do të hyjnë në tarifën e dytë dhe të tretë do të paguajnë 12 për qind më të ulëta - tha Taleski.

Kryetari i Komisionit Rregullativ të Energjisë, Marko Bislimoski, përsëriti se konsumatorët do të paguajnë vetëm diferencat nga një bllok në tjetrin, me kalimin e kufirit. Ai ka përmendur gjithashtu se ka raste kur dy ose tre familje jetojnë në një shtëpi në disa kate dhe kanë matës të përbashkët të energjisë elektrike, kështu që për të mos u zhvendosur në blloqe të shtrenjta duhet të ndahen konsumatorët.

- I bëj thirrje EVN-së që sa më parë t'i përgjigjet kërkesës së qytetarëve për ndarjen e njehsorëve - tha Bislimoski dhe informoi se shërbimi është 12.000 denarë.

Nga 1 korriku, me çmimet e reja dhe sistemin e ri tarifor, qytetarët do të marrin fatura të konceptuara ndryshe. Ata do të kenë një çmim për energjinë elektrike dhe një çmim për shërbimet e rrjetit - për shpërndarjen dhe transmetimin.

Video e ditës