Po i hapet rruga projektit më të madh të infrastrukturës në vend

Bechtel dhe Enka / Foto MPB

Komisioni kundër korrupsionit vlerësoi se ky ligj kufizon konkurrencën dhe mundësinë e një konkurrence të ndershme, pasi nuk parashikon një procedurë tenderimi. Gjykata Kushtetuese nuk ka nisur procedurën për vlerësimin e kushtetutshmërisë së ligjit dhe qeveria ka formuar një ekip për negociata me konsorciumin amerikano-turk për ndërtimin e autostradave.

Fillon procesi i negociatave me konsorciumin amerikano-turk “Bechtel dhe Enka” për ndërtimin e katër seksioneve të autostradës me gjatësi mbi 120 kilometra në korridoret 8 dhe 10-d dhe gjatë vitit pritet të nisin aktivitetet e ndërtimit. Këshilli drejtues i përbërë nga përfaqësues të institucioneve nesër do të mbajë një takim, pas së cilës do të fillojnë negociatat e grupit të punës në bashkëpunim me konsulentin e përzgjedhur IRD Engineerong dhe mbikëqyrja e projektit me të cilin u nënshkrua kontrata sot në Qeveri. pasi kompania ka dorëzuar garancinë bankare për ofertën prej mbi 1,3 XNUMX miliardë denarë, të cilën e ka dorëzuar në tender.

- Do të bëjmë të gjitha përpjekjet e nevojshme për ndërtimin e katër seksioneve me standardin dhe cilësinë më të lartë, që korrespondojnë me cilësinë e rrugëve që po ndërtohen në BE. Nuk kam dyshim se kemi njohuritë dhe ekspertizën e nevojshme për të përfunduar projektin në kohë dhe me cilësi të lartë, tha Paolo Orsini, drejtor i IRD Engineering pas nënshkrimit të Marrëveshjes me drejtorin e Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore, Eyup Rustemi, në prania e kryeministrit Dimitar Kovaçevski, zëvendëskryeministri i parë dhe ministri i sistemit politik dhe marrëdhënieve ndërmjet komuniteteve, Artan Grubi dhe ministrit të transportit dhe lidhjeve, Blagoj Boçvarski.

Me këtë projekt është planifikuar ndërtimi i autostradave: Trebenishtë - Strugë - Qafasan 22,5 kilometra, Gostivar - Bukojçan 30,1 kilometra, Tetovë - Gostivar 27 kilometra, dhe seksioni nga Korridori -10 d Prilep - Manastir 43,4 kilometra. Për atë qëllim në buxhetin e Ministrisë së Transportit dhe Lidhjeve janë paraparë 15 miliardë denarë ose 244 milionë euro.

Sipas Kovaçevskit dhe Grubit, ky është projekti më i madh i infrastrukturës kapitale në historinë e vendit.

"Marrëveshja do të na mundësojë lidhje moderne dhe të shpejtë me rajonin, por edhe modernizim të infrastrukturës në vend", tha Kovaçevski.

Meqë ra fjala, këtë verë është anuluar tenderi për përzgjedhjen e Mbikëqyrësit dhe këshilltarit të transaksioneve ligjore për ndërtimin e autostradave që do të ndërtohen në Korridorin 8 dhe Korridorin 10-D nga konsorciumi amerikano-turk “Bechtel and Enka” pasi. ofertuesi i përzgjedhur i tenderit nuk ka dhënë garancinë bankare për ekzekutimin në kohë dhe cilësor të kontratës. Më pas, Ndërmarrja Publike për Rrugët Shtetërore (NJPDP) ka filluar procedurën e re për shpalljen e tenderit të ri.

Për ndërtimin e tre autostradave të reja, Qeveria vitin e kaluar nënshkroi memorandum me “Bechtel dhe Enka” dhe Kuvendi miratoi Ligjin për përcaktimin e interesit publik dhe emërimin e partnerit strategjik për projektin për ndërtimin e seksioneve autostradë të infrastruktura Korridori 8. Zgjidhja ligjore rregullon projektimin dhe ndërtimin e infrastrukturës së Korridorit 8 dhe Korridorit 10 e, si projekte individuale për investime kapitale me rëndësi strategjike kombëtare për shtetin. Komisioni shtetëror kundër korrupsionit vlerësoi se ky ligj kufizon konkurrencën dhe mundësinë e një konkurrence të ndershme, pasi nuk parashikon një procedurë tenderimi. Pasi Gjykata Kushtetuese nuk ka iniciuar procedurë për vlerësimin e kushtetutshmërisë së ligjit, qeveria ka krijuar një ekip për negociata me konsorciumin amerikano-turk për ndërtimin e autostradave.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës