Do të ketë gjithnjë e më shumë pensionistë, gjithnjë e më pak punëtorë

30 vjet Banka Botërore në Maqedoni / Foto "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Emigrimi përshpejton në mënyrë drastike plakjen dhe në vitin 2050 më shumë se 25 për qind e popullsisë do të jetë mbi 65 vjeç, sipas parashikimeve të Bankës Botërore për vendin tonë. Ne duhet të investojmë te njerëzit për të reduktuar efektet e plakjes së popullsisë, tha Antonella Bassani, Zëvendës Presidente për Evropën dhe Azinë Qendrore në Bankën Botërore.

Popullsia po plaket dhe në të njëjtën kohë ka një migrim të madh. Kapitali njerëzor po bëhet gjithnjë e më shumë një faktor kufizues për rritjen ekonomike dhe për këtë arsye duhet të bëhen investime serioze te njerëzit. Njëkohësisht duhet bërë ristrukturim arsimor, shëndetësor dhe social, si në raport me nevojat e tregut të punës ashtu edhe në raport me statistikat demografike.

Këto janë konkluzionet nga Konferenca “Investimi në njerëz: Si të përshtatet shoqëria në Maqedoninë e Veriut me popullsinë e plakur”, e cila u organizua me rastin e 30 viteve të partneritetit ndërmjet Maqedonisë dhe Bankës Botërore.

Në Konferencë u ndanë parashikime të rëndësishme për plakjen e popullsisë. Sipas Bankës Botërore, mbi 25 për qind e popullsisë së Maqedonisë do të jetë mbi 2050 vjeç deri në vitin 65, dhe sipas parashikimeve të lartpërmendura nga Kombet e Bashkuara, çdo e treta e bashkëqytetarëve tanë do të jetë mbi atë moshë.

- Nga njëra anë, popullsia po plaket, dhe nga ana tjetër, ka një migrim të popullsisë që punon. Do të kemi gjithnjë e më shumë pensionistë dhe gjithnjë e më pak punëtorë. Plakja e popullatës kërkon ndryshim të sistemit shëndetësor, sepse ka kërkesa të ndryshme nga të moshuarit, por nevojiten edhe përshtatje të tjera të shoqërisë - theksoi profesoresha Nikica Mojsoska Bllazheski.

Antonella Bassani, nënkryetare për Evropën dhe Azinë Qendrore në Bankën Botërore, theksoi se fakti që ky aktivitet po mbahet në Universitetin "Shën Kirili dhe Metodi" është një mundësi ideale për të kujtuar rëndësinë e arsimit, si një investim në njerëzimin. kapitale. Ajo theksoi se Banka Botërore ka disa projekte në Maqedoni për forcimin e kapaciteteve të të rinjve.

- Fëmijët e lindur sot do të jenë 45 për qind më pak produktivë nëse nuk do të kenë akses të plotë në shëndetësi dhe arsim. Emigrimi përshpejton në mënyrë drastike plakjen dhe në vitin 2050 mbi 25 për qind e popullsisë do të jetë mbi 65 vjeç. Duhet të investojmë në njerëz për të reduktuar efektet e plakjes së popullsisë – tha Basani.

Ministri i Financave Fatmir Besimi tha se në mes të dy regjistrimeve, në vitin 2001 dhe në vitin 2021, ka pasur një rënie të popullsisë prej 10 për qind. Ai kujtoi edhe studimin e Kombeve të Bashkuara, sipas të cilit në vitin 2019, 650.000 mijë bashkëqytetarë tanë jetojnë në emigracion.

- Nëse në vitin 2000 kishte 14 të porsalindur për 1.000 banorë, në vitin 2021 kemi 9 për 1.000 banorë. Faktori njerëzor po bëhet gjithnjë e më shumë një faktor kufizues në zhvillimin ekonomik. Vendet më të zhvilluara hapin dyert për punëtorët tanë, jo vetëm për personelin e kualifikuar, por edhe për ata me kualifikim të ulët - thotë Besimi.

Si mënyra për të parandaluar daljen e punëtorëve, Besimi ka zbuluar arsimimin e mirë, mundësitë më të mira për investime dhe krijimin e vendeve të punës në vendin tonë, si dhe tejkalimin e hendeqeve ndërmjet ofertës dhe kërkesës për fuqi punëtore.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska, thotë se plakja dhe migrimi nga njëra anë ndikon në produktivitet, ndërsa në anën tjetër i bën presion jetës shoqërore. Ajo tha se investimet në edukimin e fëmijërisë së hershme do të thotë investime në aftësitë e ardhshme të fuqisë punëtore. Ministrja theksoi se është shumë e rëndësishme që të ketë kopshte, sepse aty ku nuk ka, ka më pak punësim për gratë. Për sa i përket popullatës së moshuar, ministri përmendi se ata janë të fokusuar në ndihmën dhe përkujdesjen në shtëpi, e cila është e disponueshme në 34 bashki të vendit, të vogla dhe të mëdha.

Tablonë globale të plakjes së popullsisë e prezantoi Nina Fiti Nedelkovska, këshilltare e drejtorit ekzekutiv të Bankës Botërore. Ajo tha se ndërsa vendet me të ardhura të larta po përballen me plakjen e popullsisë, ato me të ardhura të ulëta po përjetojnë rritje të popullsisë.

- Në Itali p.sh. janë 56 milionë banorë dhe sipas parashikimeve të Bankës Botërore në vitin 2100 do të jenë 32 milionë banorë. Në Nigeri, nga ana tjetër, tani ka 213 milionë banorë, ndërsa për vitin 2100 parashikimet janë 790 milionë - tha Fiti Nedelkovska.

Ajo shpjegon gjithashtu se “ikja e trurit” është problem në të gjitha vendet, ndërsa në vendet me të ardhura të larta ky ikje është 4 për qind, në vendet me të ardhura mesatare është 10 për qind dhe në vendet me të ardhura të ulëta është 20 për qind.

Kovaçevski: Banka Botërore na ka mbështetur për 3 vjet me 30 miliardë euro

Për tridhjetë vjet, Banka Botërore është partner strategjik i Maqedonisë së Veriut dhe mbështet zhvillimin dhe përparimin e vendit tonë përmes projekteve të realizuara investuese në vlerë prej afro tre miliardë dollarësh në fusha të ndryshme, të cilat natyrisht ndikojnë drejtpërdrejt në përmirësimin e cilësisë së jetës. të qytetarëve tanë dhe të ekonomisë”, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski.
- Portofoli aktual që Banka Botërore ka në Maqedoninë e Veriut kap vlerën e më shumë se 400 milionë eurove, projekte prej të cilave disa janë tashmë në fazën e zbatimit dhe të cilat janë në fushën e infrastrukturës, forcimit të konkurrencës, energjetikës dhe fusha të tjera. . Më gëzon fakti që me Kornizën e re të Partneritetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut me Bankën Botërore për periudhën 2024-2028, mbështetja financiare për vendin tonë do të rritet ndjeshëm dhe do të jetë gati dyfish më e lartë se më parë”, tha Kryeministër.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës