Është duke u përgatitur ligji për konfiskimin e pasurisë në procedurë civile

Ministria e Drejtësisë / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Një grup pune është duke përgatitur ligjin e ri për konfiskimin e pasurisë në procedurë civile, i cili mundëson njohjen dhe zbatimin e vendimeve të huaja për konfiskimin në procedurë civile, si dhe bashkëpunimin ndërkombëtar me autoritetet kompetente për të parandaluar disponimin e pasurisë që nuk është fituar ligjërisht.

Siç informoi ministri i Drejtësisë Krenar Loga, në mbledhjen e fundit të grupit punues është konstatuar se do të jetë e pamundur të disponohet pasuria dhe përfitimet pasurore që nuk mund të dëshmohet se janë fituar ligjërisht, gjë që i bën të padobishme veprimet e kundërligjshme dhe mundëson luftë efektive kundër krimit dhe korrupsionit.

Kusht për fillimin e procedurës për përcaktimin e pasurisë, fitimi i së cilës nuk mund të dëshmohet se është nga burime të ligjshme në përputhje me këtë ligj, është nëse ekziston dyshimi i arsyeshëm se ekziston pasuria, fitimi i së cilës nuk mund të vërtetohet se është nga burime të ligjshme dhe vlera neto e prona, fitimi i së cilës nuk mund të vërtetohet se është nga burime të ligjshme, tejkalon 30.000 euro në kundërvlerë në denarë sipas kursit mesatar të këmbimit të Bankës Popullore.

Autoriteti kompetent për mbledhjen e të dhënave për pasurinë, fitimi i të cilave nuk mund të vërtetohet se është nga burime të ligjshme është Administrata e Policisë Financiare, e cila mund të paraqesë një iniciativë pranë Avokatit të Shtetit për përcaktimin e masës për sigurimin e pasurisë. Teksti i ligjit të propozuar do t'i dërgohet për mendim Komisionit të Venecias dhe Komisionit Evropian - njoftoi Ministria e Drejtësisë.

Po hartohet ligji për konfiskimin e pasurisë në procedurë civile, kërkohet zgjidhje për konfiskimin e plotë të pasurisë së fituar nga burime të paligjshme.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës